ايسنا: سازمان دامپزشكي براي پيشگيري از شيوع بيماري تب كريمهكنگو هشدار داد: مصرفكنندگان فقط گوشت قرمز و جگر ممهور به مهر دامپزشكي را بخرند و گروههاي شغلي پرخطر كه تماس بيشتري با دام دارند به مسائل فردي بهداشتي دقت بيشتري داشته باشند.
بيماري تب كريمه كنگو يكي از بيماريهاي مشترك بين انسان و دام بهشمار ميرود كه عامل اين بيماري يك ويروس است.
مهرهداران كوچك و جوندگان از جمله جوجهتيغي، خارپشت، خرگوش و ... مخزن تكثير و رشد اين ويروس هستند و كنهها هم به عنوان ناقل اين بيماري به ساير حيوانات همچون گاو، گوسفند، بز و ... و همچنين انسانها محسوب ميشوند.
دام و انسان ممكن است توسط ناقلان (كنههاي آلوده) گزيده شوند؛ در اين ميان دامهايي كه گزيده ميشوند، در هفته اول اين ويروس در خون آنها وجود داشته كه علامت خاصي هم ندارند و پس از يك هفته اين ويروس از بدن دام آلوده پاك ميشود.
اما اگر طي هفتهاي كه دام ناقل اين ويروس است، كشتار شود انسانهايي كه گوشت اين دام را مصرف كنند يا افرادي كه در كشتارگاهها فعاليت ميكنند و با دام سروكار دارند در معرض آلودگي قرار خواهند گرفت.
انسانها از طريق حيوان، كنه و همچنين انسان ديگر به اين بيماري مبتلا ميشوند كه اين بيماري براي آنها مخاطره آميز است اما حيوانات فقط از طريق كنههاي آلوده به اين بيماري مبتلا ميشوند و پس از يك هفته بيماري از بدنشان پاك ميشود.
بيماري تب كريمه كنگو بيماري نوظهوري نيست و در 35 كشور جهان از جمله قاره آفريقا، اروپاي شرقي، كشورهاي منطقه خليجفارس بروز يافته و اخيرا نيز در كشور ما (در دو استان سيستان و بلوچستان و خراسان رضوي) شيوع پيدا كرده است كه طبق اعلام سازمان دامپزشكي تاكنون تلفاتي از بيماري تب كريمه كنگو در جمعيت دامي كشورمان رخ نداده اما متاسفانه در استان خراسان رضوي جان يك پزشك و يك فعال در كشتارگاه را گرفته است.
محسن مشكات ـ معاون تشخيص و درمان سازمان دامپزشكي كشور ـ به منظور پيشگيري از شيوع اين بيماري به خبرنگار ايسنا گفت: با توجه به اينكه دامداران، افراد مشغول در كشتارگاهها، ناظران بهداشتي و پزشكان بيشتر در معرض ابتلا به اين بيماري هستند، آموزش و اطلاعرساني به اين افراد بسيار اهميت دارد و رعايت مسائل ايمني فردي در اين گروههاي شغلي پرخطر بسيار مهم است.
وي مقابله و مبارزه با كنهها به عنوان ناقلان بيماري تب كريمه كنگو را از ديگر راههاي پيشگيري از شيوع اين بيماري عنوان و اظهار كرد: سمپاشي دام و جايگاههاي دامي در اين زمينه ميتواند موثر باشد، اما راهكار قطعي نيست، چرا كه كنهها جمعيت زيادي دارند و دامداريها به ويژه دامداريهاي سنتي مكان رشد كنهها هستند.
معاون سازمان دامپزشكي كشور تصريح كرد: دامهاي آلوده به اين بيماري كه در هفته اول اين ويروس در خونشان وجود دارد، اگر كشتار شوند ناقل بيماري هستند، لذا اگر گوشت و جگر آنها بلافاصله در اختيار مردم قرار گيرد، انسانها را نيز به اين بيماري مبتلا ميشوند.
وي با تاكيد بر اينكه گوشت دام ذبح شده در كشتارگاهها نبايد بلافاصله توزيع شود، گفت: گوشت حداقل بايد 24 ساعت و جگر دام كشتارشده حداقل 48 ساعت در سردخانه كشتارگاه بايد بماند تا در اين مدت اگر احتمالا ويروسي وجود داشته از بين برود و براي مصرفكننده خطري نداشته باشد.
مشكات به مردم توصيه موكد كرد كه گوشت قرمز و جگري گوسفندي را بخرند كه توسط دامپزشكي نظارت شده باشد و ممهور به مهر دامپزشكي باشد و از خريد گوشت از جادهها و مغازههاي ميان راهي خودداري كنند.
وي افزود: اگر گوشت به شكل لاشهاي خريداري ميشود، روي لاشه، مهر بازرسي دامپزشكي زده شده و گوشتهاي بستهبندي شده نيز كه از فروشگاهها تهيه ميشود، برچسب مشخصات توليد، تاريخ و مجوز بهداشتي دامپزشكي را دارند.
معاون بهداشت و تشخيص بيماريهاي سازمان دامپزشكي افزود: با تهيه گوشت و فرآوردههاي گوشتي كه مجوز دامپزشكي دارند، مصرفكننده بايد از سلامت محصول مطمئن باشد كه اين امر فقط به خاطر شيوع بيماري تب كريمه كنگو نيست، بلكه به خاطر جلوگيري از ابتلا به همه بيماريهاي دامي و انساني است.