تنها یک روز پس از آنکه مذاکره کننده آمریکايی با رژیم ایران از رویکرد محدودسازی غنیسازی اورانیوم در ایران خبر داد، دفتر وی با انتشار بیانیهای به نقل از او خواستار توقف و نابودی» کامل برنامه هستهای و تسلیحاتی جمهوری اسلامی شد.
به گفته اسیتو ویتکاف، هرگونه توافق نهایی با ایران باید چارچوبی برای صلح، ثبات و شکوفایی در خاورمیانه تعیین کند. به این معنا که ایران باید برنامه غنیسازی و تسلیحاتی هستهای خود را متوقف و نابود سازد.
دفتر نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه به نقل از ویتکاف در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: توافق با ایران تنها در صورتی ممکن خواهد بود که یک معامله با ترامپ باشد. توافق با ایران تنها زمانی نهایی خواهد شد که توافقِ ترامپی باشد.
در ادامه این بیانیه آمده است: برای جهان ضروری است که ما یک توافق سخت و منصفانه ایجاد کنیم که پایدار بماند و این همان چیزی است که پرزیدنت ترامپ از من خواسته است.
این اظهارات پس از آن بیان شد که وبسایت خبری اکسیوس به نقل از دو منبع آگاه گزارش داد که رییسجمهور آمریکا امروز نشستی اضطراری در کاخ سفید برگزار کرده تا با مقامهای ارشد دولت خود درباره مذاکرات روز شنبه با رژیم ایران گفتوگو کند. این نشست سطح بالا با حضور تمام مقامهای ارشد امنیت ملی و سیاست خارجی آمریکا برگزار شد
فرستاده ویژه ترامپ و مسئول تیم مذاکرات با رژیم ایران پیش تر با تأکید بر سیاست “صلح از طریق قدرت” ترامپ گفته بود: “این تهدید همتای من نیست، بلکه واقعیتی ساده است؛ رئیسجمهور ترامپ واضح گفت که حکومت ایران نباید بمب اتم داشته باشد.”
به گزارش خبرگزاری حکومتی "دانشجو"؛ ویتکاف افزود: “نخست، موضوع غنیسازی است. ایران هیچ نیازی به غنیسازی بالاتر از ۳.۶۷ درصد ندارد. غنیسازی تا سطوح ۲۰ یا ۶۰ درصد غیرقابل قبول است و هیچ برنامه غیرنظامی مشروعی آن را توجیه نمیکند.”
“بررسی موشکها، مکانیزمهای شلیک و انبارهای تسلیحاتی ایران بخش مهمی از مذاکرات خواهد بود. ما خواهان بازرسی در هر مکان، در هر زمان، توسط بازرسان آمریکایی هستیم — نه بازرسان سازمان ملل.”
“اعتماد به طرف مقابل وجود ندارد و پایه هرگونه توافق باید بر مبنای راستیآزمایی دقیق بنا شود. ما در دولتهای قبلی شاهد ضعف جدی در این زمینه بودیم و این وضعیت باید اصلاح شود.”
فرستاده ویژه ترامپ گفت: “اگر ایران با این سطح از راستیآزمایی موافقت نکند، ناچار به بررسی گزینههای دیگر خواهیم بود — گزینههایی که برای هیچکس مطلوب نیست.”
این اظهارات تهدیدآمیز مذاکره کننده آمریکایی در حالیست که مجله انگلیسی اسپکتیتور در مطلبی هشدار داد که تهران میخواهد زمان بخرد و از دادن هرگونه امتیاز غیرقابل بازگشتی خودداری کند. به نوشته اسپکتیتور، هدف تهران کشاندن مذاکرات به روندی فرسایشی است که در نهایت مانع تحریمهای بیشتر و حمله نظامی شود.
رادیو فرانسه در گزارشی گفت: با نزدیک شدن به دور جدیدی از مذاکرات میان رژیم ایران و ایالات متحده که طبق آخرین خبرها قرار است دوباره در عمان برگزار شود، دو طرف مواضعی شفاف اما متضاد را نسبت به محورهای گفتوگو ابراز داشتهاند. فرستاده رئیس جمهور آمریکا برای خاورمیانه با مثبت خواندن گفتگوهای روز شنبه گفت که موضوع مذاکرات هستهای و تسلیحاتی است. اما یک مقام سپاه پاسداران روز سهشنبه اعلام کرد که قدرت نظامی جزو خطوط قرمز جمهوری اسلامی و غیرقابل مذاکره است.
بازی دوگانه خامنهای؛ فرصت یا تهدید؟
خبرهای مربوط به مذاکرات با آمریکا، حاکمیت ولایت فقیه را در گردابی از بحران های درونی و بیرونی فرو برده است. این بحران فقط به یک جریان خاص در حاکمیت محدود نمیشود، بلکه تمامیت نظام را در بر گرفته و با گذشت زمان وخیمتر خواهد شد. شواهد این بحران دامنگیر و دمافزون را میتوان در تناقضات گفتاری مقامات حکومتی مشاهده کرد.
خامنهای، بهعنوان عمود خیمه نظام، در این بحران نقشی دوگانه ایفا میکند. از یک سو، او با تأیید مذاکرات سعی دارد فشارهای اقتصادی و بینالمللی را کاهش دهد و از سوی دیگر، با سکوت یا اظهارات مبهم، از پذیرش مسئولیت مستقیم شانه خالی میکند.
با این حال، این بازی دوگانه دیگر کارآیی سابق را ندارد. فشارهای داخلی و خارجی، همراه با نارضایتی فزاینده در میان مردم و همچنین مهره های ریز و درشت حکومتی، خامنهای را در موقعیتی شکننده قرار داده است. از آنجا که ترامپ بر خلاف دولت فبلی آمریکا، به هیچ وجه حاضر به باج دادن به جمهوری اسلامی نیست، مذاکرات کنونی، بیش از آنکه فرصتی برای نظام ولایت فقیه باشد، تهدیدی برای بقای آن است.
Just a day after a U.S. negotiator announced a limited uranium enrichment approach with Iran, he called for the complete cessation and dismantling of Iran's nuclear and military programs. U.S. Special Envoy Esit Witekaf emphasized that any final agreement must ensure peace and stability in the Middle East, requiring Iran to halt its enrichment activities. He stated that a deal would only be possible under a "Trump deal" framework. As negotiations approach, tensions rise, with Iran's military power deemed non-negotiable by its officials, while internal and external pressures challenge the Iranian regime's stability.