خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

شنبه، 23 فروردین ماه 1404 = 12-04 2025

منبع داخلی: چرا ترامپ نمی‌تواند خواسته‌های جمهوری اسلامی را بپذیرد؟

وال‌استریت ژورنال در گزارشی نوشت که مقام‌های رژیم ایران در قالب توافقی جدید خواهان رفع سریع تحریم‌های آمریکا هستند. علاوه بر آن، می‌خواهند به میلیاردها دلار دارایی‌های مسدودشده دسترسی پیدا کنند و فشارهای آمریکا بر خریداران نفت ایران در چین پایان یابد.

بر اساس این گزارش، رژیم تهران در مقابل آمادگی دارد به همان سطح از غنی‌سازی اورانیوم بازگردد که در برجام توافق شده بود. این در حالیست که مشخص نیست آیا ترامپ با حق غنی‌سازی اورانیوم در ایران در توافق جدید موافقت خواهد کرد یا خیر. بر اساس این گزارش، نظارت‌های شدید بین‌المللی یکی از شروط مورد نظر آمریکاست.

چرا نباید به مذاکرات عمان امید بست؟

یک تحلیلگر روزنامه داخلی هم میهن در تحلیلی نوشت: ترامپ در همان روزهای نخست ورود به کاخ سفید یادداشتی را درباره ایران امضا کرد که به عقیده بسیاری از تحلیلگران، مفاد بسیار خطرناکی در آن گنجانده شده و اگر آمریکا همه مفاد این یادداشت را دنبال کند، به‌طور طبیعی باید با هدف تسلیم‌کردن ایران وارد مذاکره شود. ترامپ بعد از امضای این یادداشت البته اعلام کرد که بیشتر علاقه به مذاکره دارد اما اگر ایران به مذاکره و توافق تن ندهد، آمریکا و اسرائیل از گزینه نظامی استفاده خواهند کرد.

در این سوی ماجرا، زمان برای رسیدن به توافق نیز محدود است. ضرب‌العجل اکتبر امسال برای انقضای برجام، به‌طور طبیعی محدودیت زمانی را بر مذاکرات اعمال کرده‌اند. اروپایی‌ها گفته‌اند که اگر ایران تا تیرماه توافق را نپذیرد، به سمت فعال کردن مکانیسم ماشه و بازگردان اتوماتیک تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل حرکت خواهند کرد. بنابراین به دلایلی می‌توان گفت که به‌طور کلی به توافق پایدار با آمریکا در ماه‌های باقی‌مانده نباید امید داشت. اما چرا؟

1 نخست اینکه دولت ترامپ و شخص او، ملاحظات عرفی و معمول دیپلماتیک را رعایت نمی‌کنند. ترامپ ممکن است در یک سخنرانی، بدون هیچ دلیل خاصی، مفاد و شرح مذاکره را در فضای علنی مطرح کند. مذاکراتی این‌چنینی معمولاً باید در فضایی دیپلماتیک به پیش برود. دولت ترامپ اما نرم‌های دیپلماتیک را در هم شکسته است. از سوی دیگر مذاکره محرمانه با چنین دولتی نیز بی‌معنا است.

اساساً ترامپ اعتقادی به محرمانه بودن مذاکرات ندارد. او یک شومن است که تمایل دارد در خصوص چنین موضوعاتی مانورهای افکار عمومی بدهد. علاوه بر این زمان برای برقراری مذاکره محرمانه به شدت اندک است. بنابراین اصل محرمانه نماندن مذاکره به این معنا است که چه در ایران و چه در آمریکا و چه طرف‌هایی نظیر اسرائیل که مخالف توافقی دیپلماتیک میان ایران و آمریکا هستند فضا را برای مانور مناسب دیده و علیه روند مذاکره اقدام کنند.

2 خبرگزاری رویترز مدعی شده که ایران به دنبال توافقی موقت در مرحله نخست است تا زمان برای توافق نهایی ایجاد شود اما بعید است که آمریکایی‌ها چنین پیشنهادی را بپذیرند. نخست اینکه دولت ترامپ در سر و سامان دادن به وضعیت خاورمیانه براساس نظم مورد نظر خودش بسیار عجله دارد و پرونده هسته‌ای ایران یکی از موانع بر سر راه این روند است.

بنابراین دولت ترامپ گذر زمان را چندان تحمل نخواهد کرد. براساس آنچه که رویترز منتشر کرده، قرار است ایران در ازای کاهش سرعت غنی‌سازی، رقیق‌سازی اورانیوم 60 درصد و افزایش بازرسی‌های هسته‌ای، از آمریکا بخواهد توافقی موقت را پذیرفته و در ازای آن اسنپ‌بک (فعال کردن مکانیسم ماشه) را تمدید کند تا زمینه برای مذاکره بیشتر فراهم شود. بعید است که آمریکایی‌ها چنین پیشنهادی را نیز بپذیرند.

اول اینکه تمدید زمان اسنپ‌بک، موضوعی حقوقی و پیچیده است که اروپایی‌ها و حتی چین و روسیه هم باید درباره آن نظر بدهند. اروپایی‌ها اعلام کرده‌اند چنانچه تا تیرماه امسال توافقی حاصل نشود به سمت فعال کردن اسنپ‌بک حرکت خواهند کرد. علاوه بر این بعید است که آمریکایی‌ها از اهرم موثر اسنپ‌بک که ایران را تحت فشار قرار می‌دهد، به راحتی بگذرند.

3 اگر آمریکایی‌ها پیشنهاد ایران برای توافق موقت براساس برخی عقب‌نشینی‌های هسته‌ای ایران را بپذیرند، اهرم تهدید نظامی آمریکا علیه ایران تضعیف خواهد شد. چراکه در صورتی که ایران چنین اقداماتی صورت دهد، آژانس هم از این اقدامات استقبال خواهد کرد و در نتیجه لبه شمشیر توجیه حمله نظامی به تاسیسات هسته‌ای ایران کُندتر خواهد شد. اهرم تهدید نظامی، اهرمی است که ترامپ از همان روزهای نخست آغار به کار بالای سر ایران نگه داشته است و تحرکات نظامی یک‌ماهه اخیر آمریکا در منطقه به بهانه حمله به مواضع یمنی‌ها نیز نشان از این است که دولت ترامپ تمایل دارد که این اهرم بسیار جدی به نظر برسد.


English Summary

An analyst from the Iranian newspaper "Hamihan" argues against optimism regarding negotiations in Oman. He highlights that Trump's early presidency included a dangerous memorandum on Iran, suggesting that the U.S. aims to force Iran into submission. With a deadline for the nuclear deal approaching, the likelihood of a stable agreement seems low. The Trump administration disregards diplomatic norms, making secret negotiations futile. Additionally, Iran's proposal for a temporary agreement may not be accepted by the U.S., which is eager to impose its vision on the Middle East. Accepting Iran's terms could weaken U.S. military threats, which Trump has maintained as leverage.


بهرام | April 13, 2025 11:58 AM

یک طرف در این مقاله فراموش شده و آنهم طرف مردم ایران که میتواند برای صلح ترامپ و حکومت اسلامی خامنه ای چالش برانگیز باشد

توافق با حکومت اسلامی ایران لازمه اش رضایت مردم ایران است که نه ترامپ و آمریکا و اسرائیل از عهده آن بر می آیند نه خامنه ای و نه اروپایی ها پس مشکل اصلی که همان نارضایتی مردم ایران است حل نخواهد شد و چه بسا که ترامپ و آمریکا همه طرفداران خود را در ایران از دست بدهند و یک شبه صدای مرگ بر آمریکا به جای صدای مرگ بر خامنه ای از منازل مردم ایران بلند شود

دلیل محبوبیت آمریکا در بین مخالفان خامنه ای در ایران همین همکاری نکردن دولتهای آمریکا با حکومت اسلامی در ایران بوده و اگر این دست آورد هم از دست برود دیگر دلیلی برای محبوبیت آمریکا که با دشمن مردم ایران صلح کند وجود نخواهد داشت چه بسا محبوبیت اسرائیل را هم به خطر اندازد

فراموش نشود که دوستی با مردم ایران هم اسنپ بک دارد و در این معامله آمریکا و اسرائیل میتوانند تنها دوستان خود در منطقه را به دشمن تبدیل کنند


گزارش یا اعتراض به این نظر
Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
  به اشتراک بگذارید:









تبلیغات







به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.



بازگشت به برگ نخست