سایت آفتاب: چند وقتي است از گوشه و كنار شهر كاشمر علاوه بر خبر افزايش هزينههاي مرگ و مير، خبر از افزايش هزينه سرسام آور قبرها در امامزاده سيدحمزه(ع)به گوش ميرسد؛ اين گراني به حدي است كه خريد يك متر قبر از يك متر خانه در بهترين و بالاترين منطقه شهر گرانتر شده است!
اوايل سال گذشته رياست وقت اداره اوقاف و امور خيريه كاشمر از ممنوعيت دفن اموات در امامزاده سيدحمزه خبرداد اما مدتي قبل بود كه قبرهاي جديدي ساخته شد كه با اين تعداد شاهد افزايش بيش از دو برابري قيمتها هم هستيم، قبرهايي كه در گذشته يك ميليون تومان قيمت داشت، در حال حاضر بالغ بر دو ميليون و 500 هزار تومان ارزش دارد!
هرچند بنا به گفته رئيس شوراي شهرستان، احداث قبر در بهشت بقيع 30 تا 40 هزار تومان هزينه دارد اما در امامزاده سيدحمزه و آرامگاه مدرس شاهد فروش قبرهاي ميليوني هستيم.
متأسفانه امروزه شاهديم درجه بندي قبرها بر اساس دار و نداري آدمها تغيير ميكند و اينجا هم اسكناسها و تراولهاي رنگي حرف اول را ميزند البته اگر نوعي ديگر هم به قضيه نگاه كنيد، متوجه خواهيد شد كه در اين شهر به بركت وعده شورائيان براي ساماندهي 300 تا 500 قبر تا مهرماه سال گذشته در بهشت بقيع قرار شد در امامزاده سيدحمزه(ع) و سيدمحمد و آرامگاه شهيد مدرس دفن اموات صورت نگيرد اما چون اين وعده عملي نشد، خانواده اموات هر قيمتي را كه مسوولان اين مكانها پيشنهاد دهند مجبور به خريدارياند و در اين شرايط نبايد از گران شدن يك شبه قبرها تعجب كرد.
براساس اطلاعات به دست آمده، هماكنون در نقاط معروف و مرغوب هر امامزاده و حتي داخل و خارج صحن، قبرها قيمتهاي متفاوتي دارند به طوريكه در داخل صحن امامزاده سيدحمزه، قبرها به مبلغ 10 ميليون تومان، خارج صحن دو ميليون و 500 هزار تومان همچنين در آرامگاه شهيد مدرس اين مبلغ يك ميليون تومان است البته در امامزاده سيدمرتضي به دليل اجراي طرح جامع فعلاً دفني صورت نميگيرد كه اميدواريم بعد از اجراي طرح، نرخ فروش قبر سر به فلك نكشد هرچند بنا به آمارهاي به دست آمده، ماهيانه تنها 6 تا 7 نفر از متوفيان در اين مكان دفن مي شوند و برخي نيز به روستاهاي زادگاهشان انتقال داده و دفن ميشوند.
اين روزها به خاطر گراني قبر در سيدحمزه، آرامگاه مدرس و . . . قبرستانهاي روستا رونق بيشتري گرفته است و بار سنگين خريد قبر را از روي دوش بازماندگان متوفي برميدارد.
به نظر ميرسد اگر مسوولان شهرستان نظارت بيشتري بر عملكرد ادارات ميداشتند، كمتر شاهد اينگونه اتفاقات ميبوديم، چون بايد پذيرفت در شرايط فعلي اقتصادي كه مردم با آن روبرويند نرخ تهيه قبر در شهرستان زياد است و ميطلبد از يكسو مسوولان راهحلي براي آن اتخاذ كنند و از سوي ديگر شورائيان پيگير ساماندهي بهشت بقيع باشند تا مردم به گونهاي احساس نكنند كه حتي مرگ هم فاصله طبقاتي اقشار جامعه را به رخشان ميكشد و بالاشهر و پايينشهر دارد.
**مدير اوقاف و امور خيريه كاشمر:
افراد هر چقدر هم براي دفن امواتشان در امامزادگان هزينه كنند، ارزش دارد
اما در همين خصوص مدير اداره اوقاف و امور خيريه كاشمر گفت: «با علاقهاي كه مردم به اهل بيت(ع) دارند و جايگاه رفيعي كه امامزادگان سيدحمزه و سيدمرتضي دارد، افراد هر چقدر هم كه براي دفن اموات خود در اين مكان هزينه كنند، باز هم ارزش دارد.»
حجتالاسلام تديني با اعلام اينكه «عشق به اهل بيت(ع) است كه مردم ميخواهند در اين مكانها دفن شوند در غير اين صورت، نيازي به اين مبالغ نداريم»، افزود: « پس از اينكه دفن اموات در امامزاده سيدحمزه ممنوع شد مردم اعتراض بسياري داشته و استشهادات چندين هزار نفري تهيه كردند به همين جهت با توجه به پيش خريد كردن تعداد 700 تا 800 قبر، مجبور شديم اقدام به احداث قبر جديد براي كسانيكه درخواست داشتند بكنيم وگرنه در اصل ما مخالف هرگونه دفن در اين امامزاده هستيم.»
وي با بيان اينكه «معتقديم هيچگاه نبايد منافع امامزاده در احداث قبرهاي جديد ديده شود»، اظهار داشت: «منافع امامزاده در انجام يكسري كارهاي عمراني، فرهنگي، اقتصادي و . . . است وگرنه مشكلات مكاني با اين عظمت، با فروش چند قبر حل نميشود.»
وي با اشاره به اينكه «با گران كردن قبرها در اصل قصد داريم مردم را به سمت بهشت بقيع سوق دهيم»، افزود: « ما به قبرهاي جديد به عنوان يك درآمد نگاه نميكنيم اما چون از سويي بدهكار بوديم و از سويي يكسري افراد واقعاً علاقمند هستند در اين مكان دفن شوند، 1000 قبر جديد احداث شد.»
وي افزود: «در واقع سيدحمزه با مبالغ جديد، براي كساني است كه پول دارند.»
به گزارش ايسنا،براساس آمارهاي به دست آمده هزينه حمل، قرآنخوان، تدفين و ساير خدمات حواشي آن چيزي حدود 3 ميليون تومان ميشود كه چند قلم آن به شرح زير است:
- هزينه آمبولانس اگر ميت در داخل شهر جابجا شود، 8000 تومان و اگر بخواهد به بيرون از شهر برود، 12 هزار تومان و به ازاي هر كيلومتر 200 تومان به مبلغ اضافه ميشود كه بايد به شهرداري پرداخت گردد.
- هزينه كفن و دفن از 5000 تا 10 هزار تومان
- هزينه نماز ميت 3000 تا 8000 تومان
- هزينه قرآنخوان از يكم تا هفتم اگر فقط در شب قرآن بخواند 120 هزار تومان و اگر به طور شبانهروزي به قرائت قرآن بپردازد، روزي 25 هزار تومان؛ هزينه مداح 15 تا 20 هزار تومان و . . . كه البته هزينههاي پذيرايي و كرايه سالن و . . . بر اينها اضافه ميشود.
- در خصوص جاي قبر هم بايد گفت كه اگر ميت در داخل صحن امامزاده سيدحمزه دفن شود، 10 ميليون تومان و اگر در خارج صحن باشد، دو ميليون و 500 هزار تومان همچنين در آرامگاه شهيد مدرس يك ميليون تومان بايد پرداخت كند.