رادیو آلمان: روز ۲۷ ژانویه مصادف است با روز جهانی گرامیداشت قربانیان هولوکاست، فاجعهای که در دوران رژیم نازی در آلمان به مرگ میلیونها انسان انجامید که اکثر آنها یهودی بودند.
واژهی هولوکاست از ریشهی یونانی است. «هولوکاوتوما» در زبان یونانی به معنی سوختگی کامل به کار میرفته است. این واژه امروزه به معنی قربانی ناشی از سوختگی مورد استفاده قرار میگیرد و به کشتار چند میلیون یهودی در دورهی تسلط رژیم ناسیونال سوسیالیسم بر آلمان و به ویژه در جریان جنگ جهانی دوم اشاره دارد.
مفهوم هولوکاست از آن جهت به کشتار یهودیان اطلاق میشود، چون رژیم نازی سیاست نابودی کامل آنان را بربرمنشانه و بدون کوچکترین گذشتی دنبال میکرد.
یهودیان صرفا به خاطر یهودی بودنشان تحت پیگرد قرار میگرفتند و اگر به چنگ رژیم نازی میافتادند، زنده نمیماندند.
در زبان عبری، برای هولوکاست از واژهی «شوآ» استفاده میکنند که معنی آن فاجعه یا بدبختی بزرگ است.
رژیم نازی در سال ۱۹۳۳ در آلمان به قدرت رسید، ولی سیاست پیگرد یهودیان در این کشور گام به گام عملی شد و هر چه زمان بیشتری گذشت، بر شدت این پیگرد افزوده شد.
در واقع رژیم نازی با پیگرد داخلی یهودیان آلمان آغاز کرد و با آغاز جنگ جهانی دوم، این پدیده را به بیرون از مرزهای آلمان گسترش داد.
نازیها در گامهای نخست با محدود کردن یا سلب حقوق یهودیان آلمان آغاز کردند. برای نمونه آنان را از پستهای کلیدی دولتی و قضایی بیرون راندند. فرجام هولناک این روند، نابودی چند میلیون یهودی در اردوگاههای مرگ بود.
هولوکاست به عنوان یکی از هولناکترین و بیسابقهترین جنایات بشری در تاریخ، همچنان میتواند موضوعی برای مکث و درسآموزی باشد تا مانعی به وجود آید برای تکرار و یا انکار و بیاهمیت جلوه دادن چنین رویدادی.