شکاف جديدي به موازات شکافي که چندي پيش در کف زمين و در حدود 20 متري نقش رستم ايجاد شده بود، شکل گرفته و اکنون به پنج متري آرامگاه چهار تن از پادشاهان هخامنشي رسيده است. معاون سازمان ميراث فرهنگي فارس اعتقاد دارد که اين شکاف تاثيري روي نقش رستم ندارد. اين درحالي است که کارشناسان ميراث فرهنگي اين شکاف را تهديدي جدي براي اين اثر ارزشمند عنوان ميکنند.
خبرگزاري ميراث فرهنگي- گروه ميراث فرهنگي- شکاف جديدي در پنج متري کوه حسين و آرامگاه چهارتن از پادشاهان هخامنشي ايجاد شده است. اين شکاف به موزات شکافي است که چندي پيش در 20 متري اين اثر کم نظير به وجود آمده است.
مسئولان مربوطه در سازمان ميراث فرهنگي دليل ايجاد اين شکاف را پايين آمدن سطح آبهاي زيرزميني عنوان کرده و معتقدند که نميتواند روي نقش رستم آثار زيانباري داشته باشد. اين در حالي است که برخي از کارشناسان ميراث فرهنگي و زمين شناسي نظري مغاير با آن داشته و ميگويند اين شکافها تهديدي جدي براي اثر کم نظير نقش رستم به شمار ميرود.
«عبدالرضا نصيري»، معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري فارس در اين باره به CHN ميگويد: «اين شکافي که در کف زمين ايجاد شده به خاطر پايين رفتن سطح آبهاي زيرزميني است.»
به گفته اين مقام سازمان ميراث فرهنگي فارس، دشت مرودشت چند سال است که دچار خشکسالي شده و چاههايي هم که زده شده، باعث تشديد خشکسالي ميشود و به همين دليل سطح آبهاي زيرزميني در دشت مرودشت به شدت پايين رفته است.
نصيري با بيان اينکه اين نشست خاک در جاهاي مختلف دشت مرودشت رخ داده است، ميگويد: «من چند وقت پيش در روستاي ابرج ديدم که خاک نيم متر نشست کرده، به گونهاي که رد قديمي خاک در بدنه کوه کاملا مشخص بود، يعني کل دشت نيم متر پايينتر رفته و نشست کرده است.»
معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري فارس ميگويد: «جاهايي که ريشه کوه زير خاک ادامه پيدا نکرده، خاک کاملا يکدست نشست ميکند و ترک هم نميخورد ولي جاهايي که کوه ريشهاش به سمت دشت متمايل است، باعث ميشود که خاک کنار کوه به دليل اينکه کم حجم بوده و ريزش لايه سنگي است، نشست پيدا نکند ولي بقيه خاک نشست کند که اين باعث شکاف زمين ميشود.»
نصيري با بيان اينکه هيچ راهي براي جلوگيري از گسترش اين شکاف وجود ندارد، ميگويد: «تا جايي که من سوال کردم، ميگويند حتي آن قسمتهايي از خاک که نشست پيدا کرده، اگر سطح آبهاي زير زميني بالا هم بيايد باز هم اين شکاف درست نميشود.»
معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري فارس، گمانهزنيها را درباره تاثير زلزله در ايجاد اين شکاف را رد کرده و ميگويد: «اگر زلزله هم رخ داده باشد، همه معتقدند اين آسيبي که به زمين رسيد به علت پايين رفتن سطح آبهاي زير زميني است.»
نصيري اما در پاسخ به اين سوال که اين شکاف چه تاثيري روي نقش رستم ميگذارد، ميگويد: «اين شکاف هيچ صدمهاي به کوه و نقشهاي آن نميزند.»
«مسعود منيعاتي»، دبير انجمن دوستداران ميراث فرهنگي فارس اما درباره تاثير اين شکاف روي نقش رستم نظر ديگري دارد و به CHN ميگويد: «سازمان ميراث فرهنگي بايد با تشکيل کميته بحران در اينگونه موارد وارد عمل شود.»
او علت ايجاد اين شکاف را بر اساس گفتههاي افراد محلي، ناشي از زلزله خفيفي ميداند که چندي پيش در اين منطقه رخ داده است.
دبير انجمن دوستداران ميراث فرهنگي فارس، تاثير پايين رفتن سطح آبهاي زير زميني را در ايجاد اين شکاف رد ميکند و ميگويد که اين منطقه روي گسل زلزله خيز قرار دارد که بايد درباره آن تحقيقات لازم انجام شود.
طي هفتههاي گذشته نيز "محمدرضا قدري"، زمينشناس به CHN در اين باره گفته بود: «نشست زمين در هر اندازه و هر مقايس مکاني و زماني که روي دهد، براي آثار باستاني نقشرستم زيانبار است.»
نقش رستم نام مجموعه باستاني در شهرستان مرودشت استان فارس است که يادمانهايي از ايلاميان، هخامنشيان و ساسانيان را در خود جاي دادهاست.
آرامگاه چند تن از پادشاهان هخامنشي (از جمله داريوش بزرگ و خشايارشا)، نقش برجستههايي از وقايع مهم دوران ساسانيان (از جمله تاجگذاري اردشيربابکان و پيروزي شاپور اول بر امپراتوران روم)، بنايي موسوم به کعبه زرتشت و نقشبرجسته ويرانشدهاي از دوران ايلاميان در نقش رستم قرار دارد.