رئیسجمهور جدید آمریکا دستور توقف همه کمکهای خارجی را صادر کرده است. ترامپ پیشتر دستور بررسی کمکهای بشردوستانه را داده بود. در دستورالعملی که توسط دفتر کمکهای خارجی وزارت خارجه امریکا تهیه شده و توسط مارکو ربیو، وزیر خارجه آمریکا تایید شده، معافیتهایی برای تامین مالی نظامی به اسرائیل و مصر صادر شده، اما هیچ کشور دیگری از جمله افغانستان از دریافت کمک مستثنی نشده است.
رئیس یک سازمان کمک رسانی گفته است که دستور ترامپ برای تعلیق کمکهای خارجی آمریکا به مدت حد اقل ۹۰ روز عواقب فوری و فاجعهباری در افغانستان خواهد داشت، جایی که عملیات امدادرسانی قبلاً تحت فشار زیادی قرار دارد.
هنوز مشخص نیست که این تعلیق آیا شامل کمکهای بشردوستانهای هم میشود که از طریق سازمانهای غیردولتی و آژانسهای سازمان ملل به افغانستان میرسد. ترامپ قبلا گفته بود که پول کمک آمریکا به افغانستان به دست طالبان میرسد که نباید برسد.
مارکو روبیو، وزیر خارجه جدید آمریکا تاکید کرده است که کمکهای آمریکا در صورتی که کاملا در راستای سیاست خارجی رئیس جمهور ایالات متحده نباشد متوقف میشود.
این مقام ارشد دولت ترامپ همچنین تهدید کرد که ممکن است جایزهای بزرگتر از جایزهای که برای اسامه بنلادن، رهبر سابق گروه القاعده، تعیین شده بود را برای رهبران ارشد حکومت طالبان تعیین کند.
مارکو روبیو در پستی در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) با بیان اینکه ممکن است تعداد بیشتری از شهروندان آمریکایی نسبت به آنچه در گذشته گزارش شده، در اسارت طالبان باشند، نوشت: اگر این مسئله صحت داشته باشد، ما مجبوریم به سرعت جایزهای بسیار بزرگ برای رهبران آنها تعیین کنیم، حتی بزرگتر از جایزهٔ بنلادن.
آمریکا بزرگترین کشور حامی کمکهای بینالمللی به افغانستان است و قطع این کمک ها این کشور را وارد یک بحران جدی خواهد کرد. پس از انتشار خبر غیر رسمی تعلیق همه کمکهای خارجی آمریکا به افغانستان، ارزش افغانی (واحد پول افغانستان) در برابر دلار پایین آمده و گزارش شده که قیمت مواد اولیه خوراکی در بازارهای افغانستان افزایش یافته است.
بر اساس دادههای بازار ارز «شهزاده» که از مراکز عمده تبادل ارز در افغانستان است، در دو روز گذشته ارزش افغانی در کابل در برابر دلار تا ۵ افغانی کاهش پیدا کرده است. دو روز پیش نرخ دلار آمریکا در این بازار ۷۵ افغانی بود، اما روز شنبه (۶ بهمن) نرخ دلار به ۸۰ افغانی رسید.
یکی از شهروندان افغانستان گفت «از زمانی که موضوع تعلیق کمکهای آمریکا در رسانههای افغانستان مطرح شد، قیمت مواد اولیه خوراکی در بازارها بالا رفته است و مردم که وضعیت اقتصادی خوبی ندارند بیشتر از گذشته نگران شدهاند.»
او میگوید مثلاً یک گونی آرد حدود ۵۰ کیلویی که تا چند روز پیش ۱۵۰۰ افغانی فروخته میشد، اکنون به بیش از ۱۸۰۰ افغانی رسیده است.
بر اساس دادههای نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد در حال حاضر ۲۳ میلیون افغان به کمکهای انسانی نیاز دارند. این در حالی است که کمکهای خارجی از زمان تصرف قدرت از سوی طالبان در افغانستان کاهش یافته است.
کشورهای اهداکننده به افغانستان نگران وضع روزافزون محدودیتهای طالبان بر حقوق زنان در بیشتر جنبههای زندگی عمومی، از جمله آموزش، کار و مشارکت زنان در مسایل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی هستند.
ترامپ قبل از آغاز دوره دوم ریاستجمهوریاش در یک گردهمایی گفته بود که کمکها به افغانستان به بازپسگیری میلیاردها دلار تجهیزات نظامی که نیروهای آمریکایی در افغانستان رها کردهاند، مشروط خواهد بود.
سفر سراسیمه عراقچی به کابل
وزیر خارجه جمهوری اسلامی امروز به کابل سفر کرد. سفر عراقچی دو روز پس از تعلیق کمک های خارجی آمریکا انجام شده است. پس از سقوط دولت افغانستان و بازگشت طالبان به قدرت، حکومت ایران یکی از معدود کشورهایی بود که روابط دیپلماتیک خود را با طالبان ادامه داد و تبدیل به یکی از حامیان جدی منطقهای آن شد.
در همین رابطه روزنامه داخلی جمهوری اسلامی امروز با انتقاد از روابط رژیم ایران و طالبان نوشت: سیاست غلط تطهیر طالبان که از اواخر دولت روحانی شروع شد و دولت رئیسی با شدت بیشتری آن را ادامه داد، در تمام زمینهها با شکست مواجه شد و ملت مظلوم افغانستان را که در طول تاریخ به ایران امید داشت، از کشور ما بشدت گلایهمند کرد. مردم افغانستان امیدوار بودند اگر مسئولان جمهوری اسلامی به آنها برای کوتاه کردن دست طالبان از حکومت نامشروع قومی کمک نمیکنند لااقل به آنها امتیازهای سیاسی و اقتصادی و تجاری ندهند.