عراق با بیش از 85 میلیارد دلار ذخایر ارزی، در رتبه چهارم کشورهای عربی قرار گرفت. براساس گزارش صندوق بینالمللی پول در سال 2024، عراق با ذخایر ارزی بیش از 85 میلیارد دلار توانست در رتبه چهارم کشورهای عربی قرار گیرد.
این رتبه برای کشوری که سال ها درگیر جنگ خارجی و سپس جنگ داخلی بود، بسیار حائز اهمیت است.
عراق چگونه به این جایگاه رسید؟
کارشناسان می گویند جایگاه جدید عراق نتیجه مدیریت منابع نفتی و سیاستهای مالی دولت عراق و نیز تلاش بغداد برای بهسازی روابط بین المللی در سالهای اخیر است که در چهار محور اصلی باعث رشد درآمدهای ارزی این کشور شده است:
صادرات نفت به عنوان منبع اصلی ذخایر ارزی
عراق یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت اوپک است. بیش از 90 درصد درآمدهای ارزی این کشور از صادرات نفت حاصل میشود. این کشور سالانه بیش از ۱.۲ میلیارد بشکه نفت خام صادر می کند که میانگین صادرات روزانه حدود ۳.۳ میلیون بشکه است. درآمد حاصل از این صادرات بالغ بر ۱۱۵ میلیارد دلار در سال است.
جذب سرمایه گذاری های کلان خارجی
اخیرا نخست وزیر عراق گفته است: طی دو سال اخیر بیش از 62 میلیارد دلار سرمایه خارجی در بخشهای نفت، گاز، مسکن، صنایع، کشاورزی و هتلداری جذب شده و به رشد اقتصادی عراق کمک کرده است. دفتر نخست وزیری عراق همچنین فرصتهای سرمایه گذاری در این کشور را بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار برآورد کرده است.
گفتنی است کل سرمایه خارجی وارد شده به ایران در یک دهه گذشته، حدود 25 میلیارد دلار برآورد می شود که بالاترین سقف جذب سرمایه در یک سال مربوط به سال 2017 یعنی زمان اجرای برجام است که در آن سال بیش از 5 میلیارد دلار سرمایه به کشور جذب شد.
کاهش هزینههای غیرضروری
دولت عراق طی یک دهه گذشته سیاستهایی برای کنترل هزینههای عمومی و کاهش واردات غیرضروری اعمال کرده است. این اقدامات باعث حفظ و رشد ذخایر ارزی کشور شده است.
مدیریت درآمدهای نفتی در بانک مرکزی
بانک مرکزی عراق نقش مهمی در ذخیره و مدیریت درآمدهای نفتی ایفا کرده و با ایجاد حسابهای ارزی در بانکهای جهانی، ذخایر خود را بهینهسازی کرده است.
*************
بازگشت موز به سوریه بعد از سقوط حکومت اسد
پس از سالها غیبت از سفره سوریها به دلیل افزایش قیمت جنون آمیزش، میوه «موز» به دلیل کاهش قیمت به بازارهای سوریه بازگشت. اتفاقی که از آن به عنوان یکی ازنتایج سقوط نظام بشار اسد تفسیر میشود. الجزیره در گزارشی به موضوع موز پیش و پس از سقوط اسد در سوریه پرداخته است.
در دوران حکومت اسد، موز برای سوریها به یک رویا تبدیل شده بود، قیمت آن به هر کیلو ۵۰ هزار لیره سوریه چیزی در حدود ۵ دلار آمریکا رسیده بود که معادل بود با یک ششم از حقوق ماهانه یک کارمند عادی.
به دلیل افزایش قیمت موز، این میوه به سوژه طنزهای تلخ در میان مردم سوریه تبدیل شد تا جایی که وقتی یک شهروند سوری موز میخرید، دیگران به او تبریک میگفتند، به یکدیگر موز هدیه میدادند و یا با آن عکس میگرفتند و در شبکههای اجتماعی آن را به اشتراک میگذاشتند و متنهای کنایه آمیزی ناشی از رنج خود از شرایط اقتصادی تحت حکومت اسد درباره آن مینوشتند.
اما پس از سقوط حکومت اسد، قیمت موز به یک پنجم کاهش پیدا کرد و هر کیلو از آن به ۱۰ هزار لیره یعنی چیزی در حدود ۲ دلار رسید. این موضوع با اقبال مردم سوریه مواجه شد و مردم سوریه برای خرید این میوه که مدتهای طولانی منتظر آن بودند به بازارها رفتند.
الجزیره، دلیل گران شدن موز در سوریه را کاهش تولید این میوه در این کشور و همچنین انحصار واردات آن در اختیار تجار نزدیک به حکومت اسد و همچنین قاچاق موز از طریق مرز لبنان به سوریه عنوان میکند.
اکنون موز به فراوانی در بازارهای سوریه و همچنین در بساط دستفروشان یافت میشود. تقاضای زیادی برای خرید موز به ویژه از طرف کسانی که قبلا قادر به خرید حتی یک عدد موز برای فرزندان خود نبودند، وجود دارد. میوهای که در حکومت اسد به آن طلای زرد گفته میشد.
**************
دستور جدید طالبان؛ پیوند کلیه ممنوع شد!
شماری از بیمارستانهای خصوصی در کابل و هرات اعلم کردند که حکومت طالبان عمل پیوند کلیه (گرده) را در بیمارستانهای افغانستان ممنوع کرده است.
به گزارش بیبیسی، وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان حدود یک ماه قبل اعلام کرد که بر اساس بند هفتم ماده ۱۸ قانون این وزارت، فروش و استفاده اعضای بدن انسان مانند کلیه، جگر، چشم و مو ممنوع است.
این وزارت گفته است: «اساس و هدف این تصمیم، حفظ عزت و کرامت انسانی است و بدن انسان حرمت خاص دارد و اعضای آن نباید در هیچ حالتی وسیله تجارتی و سودجویی شود.»
در فرمان وزارت امر به معروف و نهی از منکر در مورد پیوند گرده به صورت صریح و روشن چیزی گفته نشده، اما تاکید شده که «استفاده اعضای بدن» ممنوع است.
شماری از شفاخانههای خصوصی در کابل و هرات که عمل پیوند کلیه را انجام میدهند، تائید کردهاند که به دنبال همین فرمان، پیوند کلیه در این شفاخانهها ممنوع و متوقف شده است.