سایت آفتاب: آسوشیتدپرس با اشاره به پدیده قاچاق کالا از جنوب خلیج فارس به ایران نوشت با اینکه تحریمها واردات کالا به ایران را با مشکل مواجه ساخته یک مسیر غیر رسمی همچنان باز است و آن دالان دریایی ۶۰ کیلومتری بین بندر خساب عمان و سواحل ایران است.
آسوشیتد پرس طی گزارشی در مورد انتقال قاچاق کالا به ایران از منطقه جنوب خلیج فارس نوشت هنگام سپیده دم، قایقهای تندروی بینام و نشان از ایران به بندر خساب عمان میرسند و هنگام غروب آفتاب، در حالی که حامل کالاهای مختلف هستند، عرض تنگه هرمز را به سمت سواحل ایران به سرعت طی میکنند.
با اینکه تحریمهای غرب، واردات کالا به ایران را با مشکل مواجه ساخته، اما یک مسیر غیر رسمی همچنان برای واردات کالا به ایران باز است و آن دالان دریایی کوتاه حدودا ۳۵ مایلی (۶۰ کیلومتری) است که از طریق خلیج فارس، یکی از سواحل صخرهای عمان را به سواحل ایران متصل میسازد.
این مسیر دریایی که پیش از این مسیری مطمئن برای قاچاق کالا محسوب میشد، پس از تشدید تحریمها علیه ایران به مسیری پر دردسر تبدیل شده است.
به عقیده تحلیلگران مرزهای گسترده آبی و خاکی ایران یک مانع مهم اجرای تحریمهای غرب علیه این کشور است.
خدمه یکی از شناورهای حمل بار میگوید، با کاهش ارزش پول ایران، کار ما از رونق افتاده و مشتریان کمتری اقدام به خرید کالای قاچاق میکنند. بعلاوه ریسک حمل کالای قاچاق بالا رفته، زیرا ایران گشتیهای خود را در نزدیکی محلهای عبور استراتژیک تانکرهای نفت و همچنین در دهانه تنگه افزایش داده است.
تنگه هرمز، که تنها راه ارتباطی خلیج فارس با آبهای آزاد است، در طی هفتههای گذشته و پس از تهدید ایران به بستن تنگه همواره صحنه رویارویی غیر مستقیم و جنگی سرد بین ایران و غرب بوده است.
عقیل، یک دلال ایرانی اظهار داشت: «پیش از این ما روزانه ۲ تا ۳ نوبت حمل بار داشتیم. اما حالا شاید روزی تنها یک نوبت داشته باشیم.»
قاچاق کالا از مبادی غیرقانونی برای فرار از تعرفههای گمرکی ایران و واردات کالاهای آمریکایی و اروپایی به بازار ایران انجام میشود که به دلیل اعمال تحریمها علیه ایران، واردات آنها به صورت رسمی متوقف شده است. کارشناسان معتقدند، بسته شدن احتمالی تنگه هرمز، نمیتواند روند قاچاق کالاهای مصرفی به ایران را متوقف سازد.
پل راجرز، کارشناس مسائل امنیت از دانشگاه بردفورد در این زمینه گفت: «این مسئله نشان میدهد که شما هر چقدر تلاش کنید، باز هم نمیتوانید تمام راههای ورود کالا به ایران را ببندید. مردم بالاخره راهی پیدا میکنند.»
در این سمت خلیج فارس، نظارت سفت و سختی بر قاچاق کالا وجود ندارد، هر چند عمان و امارات از نزدیکترین متحدان آمریکا به شمار میروند و تعهد کردهاند تا با تحریمها علیه ایران همراهی کنند.
قاچاق چیان به آسوشیتد پرس گفتند، برای کالاهایی که به صورت قانونی به امارات وارد میشوند و توسط کامیون از مرز عبور میکنند، تنها ۵۰ درهم، معادل 5. 13دلار حقوق گمرکی پرداخت میکنند.
بر اساس این گزارش، مقامات عمان حاضر به اظهار نظر در خصوص قاچاق کالا به ایران از طریق سواحل این کشور نشدند.
صاحبان قایقهای تندروی منطقه خساب، تنها کسانی نیستند که کالا به داخل ایران قاچاق میکنند. اما خساب، از جهت سهولت بارگیری و صدور و قرار گرفتن در تنگه استراتژیک هرمز، بیش از سایر مناطق مورد توجه قاچاق چیان کالا قرار دارد. قاچاق چیان روشهای مخصوص خود را برای گرفتار نشدن دارند.
هدایت کنندگان قایقهای تندرو، باید به دقت شرایط آب تنگه را تحت نظر داشته باشند و دقیقا پس از غروب آفتاب به سواحل ایران نزدیک شوند. در صورتی که دریا آرام باشد، یک نوبت حمل کالا تنها ۹۰ دقیقه به طول میانجامد. اما در شرایطی که دریا ناآرام باشد یک نوبت حمل کالا تا ۴ ساعت هم طول میکشد.
در کنار ساحل دهها قایق تندرو برای قاچاق کالا، بارگیری میشوند. هیچ نام و نشانی بر روی بدنه این قایقها دیده نمیشود. کالاهایی که بارگیری میشوند، عمدتا شامل تلویزیونهای ۴۲ اینچ ال جی، دستگاههای پخش دی وی دی، مایکرو ویوهای پاناسونیک و قطعات موتور سیکلتهای یاماها هستند. بر روی این اقلام، پارچه، دیشهای ماهواره و لباسها و کفشهای چینی نیز انباشته میشوند.
یکی از هدایت کنندگان این قایقها، که عزیز نام دارد میگوید، در ماههای گذشته، به دلیل تقاضای بالای تجار ایرانی وی محدودیتی برای حمل کالا نداشته، اما اکنون با افت ارزش ریال کسی تمایل به خرید ندارد، زیرا وضعیت ریال پایدار نیست. وی همچنین اضافه کرد: «گشتهای ایرانی نیز با بالا گرفتن تنش در تنگه افزایش یافتهاند.»
به گزارش فارس،روز چهارشنبه، لئون پانه تا، وزیر دفاع آمریکا مدعی شد، ارتش آمریکا کاملا آماده مقابله با هرگونه تلاش ایران برای بستن تنگه هرمز است. این در حالی است که نیروی دریایی قدرتمند سپاه پاسداران ایران، قصد دارد رزمایشی دریایی را در تنگه هرمز اجرا نماید.