رادیو آلمان: اتحادیه اروپا در چارچوب دور تازه تحریمها علیه ایران در نظر دارد به شرکتهای اروپایی فعال در صنعت نفت ۶ ماه فرصت دهد تا روابط تجاری خود را با شرکای ایرانی قطع کنند. پس از ۶ ماه واردات نفت از ایران ممنوع خواهد بود.
اتحادیه اروپا یک گام دیگر به اعمال تحریمهای تازه علیه ایران نزدیکتر شده است. تازهترین گزارشها حاکی از آن هستند که اعضای این اتحادیه به توافقهایی در زمینهی تحریم واردات نفت و فرآوردههایی شیمیایی از ایران، پیش از نشست بروکسل در روز ۲۳ ژانویه (سوم بهمن) دست یافتهاند.
خبرگزاری رویترز به نقل از یکی از دیپلماتهای اروپایی نوشته است، طبق اتفاق نظر اعضای این اتحادیه ممنوعیت واردات نفت از ایران "پس از ۶ ماه" به اجرا در خواهد آمد و ممنوعیت واردات فرآوردههای شیمیایی از این کشور نیز "پس از ۳ ماه" به اجرا گذاشته خواهد شد.
به این ترتیب به شرکتهای اروپایی فعال در زمینهی صنعت نفت ۶ ماه فرصت داده خواهد شد تا روابط تجاری خود را با شرکای ایرانی قطع کنند. با این حال این منبع اروپایی تأکید کرده است که همچنان به انجام گفتوگوهای بیشتر در این زمینه، پیش از نهایی شدن این تصمیم نیاز است.
کشورهای یونان، اسپانیا و ایتالیا که از ضعیفترین اقتصادهای اتحادیه اروپا به شمار میآیند، از جمله اعضای این اتحادیه هستند که به شدت به نفت خام ایران وابستگی دارند. از همین رو نیز این کشورها خواهان فرصت بیشتری برای این دورهی گذار شدهاند تا به این ترتیب بتوانند جایگزین مناسبی را برای تأمین نیازهای نفتی خود بیابند.
تسویه بدهیها با نفت خام به جای پول نقد
بر اساس گزارش محافل دیپلماتیک در بروکسل، یکی دیگر از گزینههای تحریمی علیه ایران مجاز شدن شرکتهای اروپایی به دریافت نفت خام از سوی ایران به جای پول نقد، برای تسویه بدهیهایشان است.
اتحادیه اروپا امیدوار است که از این طریق شرکتهای ایرانی ذخیره نفتی کمتری را برای فروش در بازارهای جهانی داشته باشند و بدین وسیله ایران برای تأمین هزینههای برنامهی اتمی خود با مشکل مالی مواجه شود.
به گفتهی یکی از دیپلماتهای اروپایی برخی از شرکتهای ایرانی بدهیهای قابل توجهی در اروپا دارند و با اعمال تحریمهای جدید از این پس میتوانند از نفت خام به جای پول نقد در بازپرداخت این بدهیها استفاده کنند.
جمهوری اسلامی سالهاست که بدهیهای خود را با شماری از شرکتهای اروپایی نظیر گروه نفت و گاز "انی" از طریق پرداخت نفت خام تسویه میکند. به گفتهی مدیر عامل این شرکت ایتالیایی، ایران هنوز نزدیک به دو میلیارد دلار به این شرکت بدهی دارد.
اتحادیه اروپا همچنین در حال برنامهریزی برای اعمال تحریمهای جدید بر بخشهای مالی ایران از جمله بانک مرکزی این کشور است. دیپلماتهای اروپایی اظهار داشتهاند که آلمان با این ایده مخالفت کرده است، اما یکی از دیپلماتهای آلمانی با تکذیب این امر به خبرگزاری رویترز گفته است که کشورش "فعالانه در گفتوگوها در مورد اجرای اقدامات تحریمی علیه بانک مرکزی ایران شرکت دارد."
در همین حال گیدو وستروله، وزیر امور خارجه آلمان روز پنجشنبه (۱۲ ژانویه/۲۲ دی) بار دیگر به جمهوری اسلامی در مورد رفتارهای تحریکآمیز این کشور بر سر برنامههای هستهای هشدار داد و گفت که این اقدامات ایران "بدون پیامد" نخواهند بود.
آقای وستروله اعلام کرد کشورهای عضو اتحادیه اروپا قصد دارند بسته تحریمی شدیدی را علیه ایران به تصویب برسانند که "قلب برنامههای هستهای این کشور را هدف گرفته است."