مقامات وزارت امور خارجۀ رژیم ایران و عمان، از برگزاری دور پنجم مذاکرات میان تهران و واشنگتن در روز جمعه ۲٣ مه (۲ خرداد) در رم خبر دادند.
اعلام خبر برگزاری دور بعدی مذاکرات در حالی صورت گرفته است که گزارشها حاکی از اختلاف نظر میان دو طرف بر سر غنیسازی اورانیوم در ایران است. مارکو روبیو وزیر امور خارجۀ آمریکا، روز سهشنبه در کمیتۀ روابط خارجی سنای این کشور تأکید کرد که رژیم ایران به برنامۀ غنی سازی اورانیوم نیاز ندارد.
استیو ویتکاف فرستادۀ ویژۀ ترامپ نیز اخیراً گفته بود که آمریکا خطوط قرمز مشخصی دارد که مربوط به غنیسازی اورانیوم است و حتی یک درصد غنیسازی در ایران را نمیپذیرد.
این در حالیست که عباس عراقچی وزیر امور خارجۀ رژیم ایران، روز چهارشنبه در واکنش به اظهارات مقامات آمریکایی، غنیسازی را بهعنوان یک اصل غیرقابل مذاکره در سیاست جمهوری اسلامی دانست و گفت: موضع ما کاملا روشن است؛ غنی سازی چه با توافق چه بدون توافق، ادامه خواهد داشت.
در این میان یک مقام ارشد حکومت ایران که نخواست نامش فاش شود، در گفتگو با واشنگتن پست دیدگاههای نگرانکنندهای را درباره روند مذاکرات و چالشهای پیش رو مطرح کرده است.
این مقام حکومتی تأکید کرده که تهران تمایلی به تجربه شکست دوباره مذاکرات ندارد و علیرغم تمایل به ادامه دیپلماسی، اظهارات اخیر ویتکاف روند را دشوارتر کرده است. این اظهارات نشان میدهد که پشت پرده دیپلماسی هستهای، پیچیدگیها و فشارهای زیادی وجود دارد که میتواند سرنوشت مذاکرات را تحت تأثیر قرار دهد.
این مقام ارشد رژیم ایران در ادامه گفتوگوی خود با واشنگتن پست، ابراز نگرانی کرده است که ویتکاف ممکن است تحت فشارهای داخلی و خارجی قرار گرفته باشد. او در این باره اظهار داشت: میدانم که فشارهای زیادی از داخل ایالات متحده و از طرفهای دیگر، از داخل منطقه، از همه جا بر او وارد میشود، اما این مشکل ما نیست. او نمیتواند فقط با هزینه ما با فشارها روبرو شود.
واشنگتن پست در گزارش خود نوشت: با گذشت بیش از یک ماه از آغاز مذاکرات هستهای میان تهران و واشنگتن، مقامات حکومت ایران اکنون نگران هستند که دو طرف بر سر موضوع غنیسازی اورانیوم فاصله زیادی از یکدیگر داشته باشند. این نگرانی، نشاندهنده پاشنه آشیل اصلی در مذاکرات است؛ یعنی میزان و سطح غنیسازی اورانیوم که همواره یکی از نقاط اختلاف اصلی بین تهران و قدرتهای غربی بوده است. شکست در این نقطه میتواند به معنای بنبست کامل در مذاکرات و از سرگیری تنشها باشد.
آمریکا شرایطی را مطرح کرده که خامنهای نمیتواند بپذیرد
وزیر امور خارجه آمریکا اخیرا با بیان این که برنامه هستهای رژیم ایران اهداف نظامی دارد گفته بود: اگر آنها خواهان گفتگو و رسیدن به توافق هستند، باید برنامه غنیسازی اورانیوم و ساخت موشکهای دوربرد را کنار بگذارد و به حمایت از گروههای تروریستی پایان دهند.
مارکو روبیو در اظهارات خود همچنین خواهان بازرسی از مراکر نظامی جمهوری اسلامی شد و با انتقاد از توافق هستهای دوره اوباما گفت: یکی از ایرادات اساسی آن توافق این بود که اجازه بازرسی از سایتهای نظامی در ایران داده نمیشد.
این مقام ارشد آمریکايی با تأکید بر مخفیکاری رژیم ایران در گذشته گفت: اگر کسی بخواهد سلاح اتمی بسازد، احتمالا آن را در مراکز نظامی خواهد ساخت و ما میدانیم که آنها در گذشته برنامه مخفی داشتند که اعلام نکرده بودند.
روبیو همچنین بر ضرورت شفافیت از سوی رژیم ایران در همکاری با بازرسان بین المللی از جمله بازرسان آمریکایی تأکید کرد و گفت: اگر آنها چیزی برای پنهان کردن ندارند، نباید با بازرسیها مخالفتی داشته باشد.
Iran and Oman officials announced the fifth round of negotiations between Tehran and Washington will take place on May 23 in Rome. This comes amid reports of disagreements over uranium enrichment, with U.S. Secretary of State Marco Rubio stating Iran does not need an enrichment program. U.S. envoy Steve Witkoff emphasized strict red lines regarding enrichment. In response, Iranian Foreign Minister Abbas Araghchi declared enrichment non-negotiable. An unnamed Iranian official expressed concerns about the negotiations, fearing a repeat of past failures and highlighting the significant challenges ahead, particularly regarding uranium enrichment levels, which could lead to a complete deadlock.
در صورت شکست مذاکرات فردا در روم احتمال فعالسازی مکانیزم ماشه علیه نظام خامنه ای و بلوکه کردن ناوگان سایه خامنه ای برای فروش نفت ایران که در دستان پسر علی شمخانی هکتور به وسیله ناوگان نیروی دریایی ایالات متحده و بازگشت تحریمهای سازمان ملل میتواند میخ آخر بر تابوت نظام خامنه ای در ایران باشد
با همه اینها تجربه نشان داده که نه آمریکا و نه اروپا خواستار سرنگونی نظام خامنه ای در ایران نبوده و نیستند و با وجود مخالفت اکثریت مردم ایران از حاکمیت آخوندی بر کشور و بر فنا رفتن زندگی بسیاری از ایرانیان هنوز اروپا و آمریکا به دست برداشتن از این نظام راضی نشده اند چون سرمایه گذاری هنگفتی در کشورهای جنوب خلیج فارس کرده اند و سرنگونی رژیم خامنه ای میتواند این سرمایه گذاری را به خطر بیاندازد چون در حال حاضر بندرعباس گمرک و بندر اصلی کشور ما نیست بلکه دوبی و ابوظبی هستند و حتی اعراب منطقه هم وجود نظام خامنه ای را بر یک ایران آزاد می پسندند
احتمالا در مذاکرات فردا سخن از یک شگفتی دیگر به میان میاید تا دوباره مردم ایران در انتظار ماه های آینده بمانند
به هر حال هرچه این فاجعه برای مردم ایران بیشتر ادامه داشته باشد ابعاد انتقام مردم ایران هم بزرگتر میشود تا جایی که یک تاریخ کشتار تلخ دیگر مانند کشتار در کشور «روآندا» در زندگی مردمان ایران و کره زمین ثبت شود