خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی سفر اخیر مشاور امنیت ملی آمریکا به عربستان را با هدف متقاعدکردن ریاض برای عادیسازی با تلآویو توصیف کرده و نوشت: تاکنون تلاشهای کاخسفید به موفقیت خاصی منجر نشدهاند.
این خبرگزاری امروز جمعه، ۲۸جولای گزارش داد که «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا، مشاور ارشد خود را برای گفتوگو با «محمد بنسلمان»، ولیعهد عربستان درباره عادی سازی روابط با اسرائیل به ریاض فرستاده است.
آسوشیتدپرس به نقل از یکی از مقامات شورای امنیت ملی کاخ سفید وشت: «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی آمریکا و بن سلمان درباره مسیر احتمالی عادی سازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل گفتوگو کردهاند.
کاخ سفید در بیانیهای کوتاه درباره این سفر اعلام کرده بود که سالیوان روز پنجشنبه برای گفتوگو با ولیعهد و دیگر مقامات سعودی وارد جده شد. این گفتوگوها طیف گستردهای از موضوعات درباره ابتکاراتی جهت «ترویج چشمانداز مشترک صلحآمیز برای خاورمیانهای، امن، مرفه و با ثبات» را شامل شده است.
این خبرگزاری در ادامه نوشت: «پیوستن عربستان سعودی به توافق عادیسازی، به عنوان قدرتمندترین و ثروتمندترین کشور عربی، پتانسیل تغییر شکل منطقه و تقویت موقعیت اسرائیل را به روشهای تاریخی دارد. اما میانجیگری در چنین توافقی بسیار سنگین است؛ زیرا عربستان گفته است تا زمانی که منازعه چند ده ساله اسرائیل و فلسطین حل نشود، اسرائیل را رسماً شناسایی نمیکند».
طبق گزارش این خبرگزاری، سفر سالیوان پس از سفر «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا به عربستان سعودی در ماه گذشته انجام می شود که هدف آن سفر هم «ترویج عادیسازی بین اسرائیل و عربستان سعودی» بود.
«فیصل بن فرحان»، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در جریان سفر اخیر بلینکن تصریح کرده بود که عادیسازی با اسرائیل بدون «پیدا کردن راهی برای صلح با مردم فلسطین»، «مزایای محدودی» خواهد داشت.
خبرگزاری آمریکایی «بلومبرگ» هم در گزارشی اعلام کرده بود که هدف اصلی سفر وزیر خارجه آمریکا به عربستان، حل شکاف عمیق ایجادشده در روابط واشنگتن-ریاض پس از یک دوره جنگ لفظی است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در بخش دیگری از این گزارش نوشت: سعودیها در زمانی که اسرائیل، توسط راستگراترین کابینه تاریخ خود رهبری میشود و تنشها با فلسطینیها در حال افزایش است، نسبت به عادیسازی روابط با اسرائیل بیمیل هستند».
در بخش پایانی گزارش این خبرگزاری آمده است: عربستان سعودی به طور فزایندهای برای توافقنامه همکاری هستهای که نیاز به اجازه ایالات متحده برای غنیسازی اورانیوم در این کشور است، فشار آورده؛ موضوعی که کارشناسان منع گسترش سلاحهای هستهای را نگران میکند، زیرا دستیابی به این سانتریفیوژها به صورت بالقوه، در را به روی یک برنامه تسلیحاتی باز خواهد کرد.