روزنامه اعتماد: در پي انتشار اخباري مبني بر واردات بند شلوار، ميخ و رب گوجهفرنگي از كشور چين، وزير صنعت، معدن و تجارت درباره آن توضيح داد و گفت كه اين كالاها با ارز آزاد وارد شدهاند.
مهدي غضنفري با بيان اينكه براي درك بهتر موضوع واردات اين كالاها بايد با فرآيند واردات بيشتر آشنا شد، گفت: در حال حاضر فقط كالاهايي ميتوانند براي واردات از ارز مرجع استفاده كنند كه در يك فرآيند توليدي سهم داشته باشند.
او با اشاره به اينكه مواد اوليه صنعتي، مواد واسطهيي و ماشينآلات و تجهيزات شامل استفاده از ارز مرجع 1226 توماني هستند، افزود: در فرآيند جديدي كه از سال 1391 آغاز شده، بسياري از كالاهاي مصرفي ورودشان ممنوع نيست، ولي يا ارز مرجع نميگيرند يا با مقررات استاندارد دچار مشكل ميشوند. غضنفري خاطرنشان كرد: به اين دليل اگر كالايي به صورت رسمي وارد شده باشد، معنياش اين است كه در قبال آن ارز نفت پرداخت نشده، يعني در قبال آن كالاي مشابه صادر شده و واردكننده چون ارز با نرخ مرجع را نداشته، از ارز صادراتي استفاده كرده است. وزير صنعت، معدن و تجارت با تاكيد بر اينكه اين به معني واردات در مقابل صادرات است و تراز تجاري را منفي نميكند، افزود: در اين موارد چون قبلا صادرات انجام شده، ارز صادراتي هم به وجود آمده است و به يك سخن ديگر اگر يك كالا بعد از گذر همه موانع، ميتواند در بازار رقابت كند، يعني فرمول عرضه و تقاضا حاكم است، اما براي آن استفاده نميشود. مهدي غضنفري در همايش اكسپو 2015 با انتقاد از نظام جهاني كه باعث ميشود همه مردم به غذا دسترسي نداشته باشند، گفت: اينكه در اين نمايشگاه تعداد قابل توجهي از غذاهاي كشورهاي مختلف به نمايش در بيايند، بخش كوچكي از مساله است، اما بخش مهم مساله پيداكردن پاسخي براي موضوع گرسنگي در جهان و مشخصشدن سردمداران اين رويه نادرست است. غضنفري با بيان اينكه ايران به تعامل با كشورها اعتقاد دارد، اظهار اميدواري كرد كه كشورمان با فراغ بال در اكسپو 2015 حضور پيدا كند و بتواند فرهنگ و تمدن ايراني را به رخ جهانيان بكشد. وي افزود: تنوع زيستي و آگاهسازي نسبت به تغذيه همه حوزههاي تخصصي را درگير ميكند و بخش كشاورزي و بهداشت در راس آنها قرار دارد، بنابراين اميدوارم همه بخشها براي حضور قدرتمند ايران در اكسپو 2015 به هم كمك كنند.
او همچنين ظرفيت اسمي صنايع تبديلي در ايران را 90 ميليون تن دانست و گفت: اين بخش 360 هزار نفر اشتغال ايجاد كرده و سالانه دو ميليارد ريال ارزآوري براي كشور دارد. غضنفري با اشاره به فعاليت 11 هزار واحد توليدي در اين زمينه گفت: هماكنون 19 هزار واحد توليدي نيز در حال احداث و افزودهشدن به اين مجموعه است. اكسپو 2015 در ميلان ايتاليا با محوريت تغذيه برگزار خواهد شد. مديرعامل شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي جمهوري اسلامي ايران كه مسووليت برنامهريزي براي حضور ايران در اكسپو 2015 را برعهده دارد، نيز با اشاره به تجربه كشورمان در برنامهريزي و مديريت تيم اجرايي برگزاركننده پاويون ايران در اكسپو 2010 شانگهاي، گفت: اكسپوي پيشين تجربهيي موفق بود كه دستاوردهايش بسيار بيش از بودجه و امكاناتي بود كه پاويون ايران در مقايسه با حتي برخي كشورهاي همجوارمان در اختيار داشت. كاظم اكبرپور با اشاره به اينكه موضوع اكسپو 2015 ميلان «تغذيه زمين، انرژي براي حيات است»، گفت: با توجه به تنوع بسيار بالاي غذايي در كشورمان زمينه بسيار خوبي براي بازرگانان و تجار ايراني براي صادرات غذاهاي ايراني به كشورهاي اروپايي فراهم شده است.
وي افزود: اكسپو 2015 ميلان از 10 ارديبهشت تا چهارم آبان سال 1394 در شهر ميلان ايتاليا برگزار ميشود و با توجه به فرصت باقيمانده براي حضور در اكسپو ميلان 2015 ميلان اميدواريم كه هماهنگيهاي صورتگرفته باعث حضور قدرتمند ايران در اين اكسپو جهاني شود. وي با اشاره به برگزاري منظم جلسات اصلي و ملي راهبردي ستاد برگزاري اكسپو، گفت: جلسات اين ستاد با حضور نمايندگاني از وزارتخانهها، دستگاهها و سازمانهاي مرتبط و تشكلها و اتحاديههاي بخش خصوصي مربوطه و صاحبنظران، براي پيشرفت روند كار براي حضور تاثيرگذارتر در اكسپو برگزار ميشود. او از جمله برنامههاي آينده اين جلسات را طراحي نما و ساختمان پاويان ايران در اين رويداد بينالمللي دانست و افزود: براي بهرهمندي از حداكثر ظرفيت و قابليتهاي ملي در زمينه طراحي و معماري به زودي طراحي نماي ساختمان پاويان ايراني به فراخوان عمومي گذاشته ميشود. اكبرپور با بيان اينكه براي حضور در اكسپو ميلان از تمامي پتانسيلها و تواناييهاي موجود در كشور استفاده خواهد شد، تصريح كرد: در اواخر سال گذشته ميلادي همايشي سراسري در ايتاليا با هدف جمعبندي محدوديتها و رفع مشكلات موجود در روند اجرايي كار برگزار شد كه در آن نمايندگان كشورهاي ثبت نامكننده و سازمانهاي جهاني حضور داشتند. كميسر ژنرال ايران در اكسپو 2015 ميلان خاطرنشان كرد: بررسي فرصتها و چالشهاي پيش رو در زمينه تغذيه و ضرورت دسترسي بشر به مواد غذايي سالم و كافي، رفع گرسنگي ميليونها انسان و همچنين اجماع جهاني براي مقابله با بحران دسترسي و تامين آب براي بشريت، از جمله محورهايي بود كه شركتكنندگان درباره آن به بحث و تبادل نظر پرداختند. وي با بيان اينكه جمهوري اسلامي ايران يك دوره قبل و پنج دوره پس از انقلاب اسلامي در اكسپوهاي كرهجنوبي، پرتغال، آلمان، ژاپن و چين حضور داشته است، گفت: اكسپو رويدادي جهاني با رويكرد فرهنگي – اجتماعي است. اكبرپور، اكسپو ميلان را با توجه به موضوع و محور برگزاري آن، زمينه مناسبي براي معرفي فرهنگ ايران و توانمنديهاي شركتهاي ايراني در حوزه صنايع غذايي دانست و گفت: اين رويداد جهاني با توجه به مدت زمان طولاني برگزاري آن ميتواند باعث گشايش بازارهاي نو به روي صنايع فعال كشور در حوزه تغذيه شود.
وي در ادامه يادآور شد: محور اصلي سايت اكسپو، خيابان جهاني با 1500 متر طول و 35 متر عرض خواهد بود. يكي از نوآوريهاي اكسپو 2015 ميلان اين است كه فضاهاي نمايشگاهي تمام كشورهاي مشاركتكننده در خيابان جهاني قرار ميگيرد و يك يك آنها مشرف به اين خيابان است. در نتيجه بازديدكنندگان هنگام پيادهروي درخيابان جهاني ميتوانند تمام جهان را نظاره كنند. او درباره بودجه مورد نياز براي حضور قدرتمند ايران در اين نمايشگاه گفت: بودجه ايران در اكسپوي شانگهاي 10 ميليارد تومان بوده است كه در ارتباط با اعتبارات مورد نياز اكسپوي 2015 سياست بر اين است كه وزارتخانهها و سازمانهاي دولتي درگير، با هماهنگي معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رياستجمهوري در بودجههاي سنواتي، اعتبارات مورد نياز اكسپوي 2015 را پيشبيني كنند. كميسر ژنرال ايران در اكسپو 2015 ميلان با بيان اينكه حضور ايران در اكسپو ميلان مصوبه هيات ويران است، از وزارتخانهها و سازمانهاي مرتبط در سطح كشور درخواست كرد تا در سطوح ملي، همكاري همهجانبهيي را با ستاد برگزاري اكسپو ميلان داشته باشند تا بتوان به هدف ايدهآل در سال 2015 دست يافت. وي اظهار اميدواري كرد كه با اجرايي شدن برنامههاي توسعهيي و تعالي سازماني در سالهاي آينده شركت سهامي نمايشگاههاي بينالمللي ايران بتواند بيش از پيش در خدمت اقتصاد كشور خصوصا توسعه تجارت غيرنفتي باشد.