فیلم زیر: تجمع فعالان زن کُرد در اعتراض به حکم اعدام پخشان عزیزی در سنندج
صدها نفر از نویسندگان، معلمان، هنرمندان و کنشگران سیاسی و مدنی با انتشار بیانیهای به حکم یک سال زندان و محرومیتهای اجتماعی برای احمد درخشان، معلم و نویسنده، اعتراض کردند. آنها این حکم را نشانهای از تداوم سیاست سرکوب نخبگان فرهنگی دانستند.
در بیانیه این فعالان آمده است: «در ماههای اخیر و پس از انتخابات ریاست جمهوری، شاهد افزایش سرکوب روشنفکران و فعالان اجتماعی بودهایم.» آنها تاکید کردند که علیرغم وعده حاکمیت برای "وفاق ملی"، هیئتهای رسیدگی به تخلفات اداری همچنان به برخوردهای امنیتی با معلمان پیشرو ادامه میدهند و قوه قضائیه نیز با تکرار روشهای قبلی، احکام ناعادلانهای را صادر و اجرا میکند.
امضاکنندگان این بیانیه ضمن حمایت از احمد درخشان، او را "معلمی توانا و نویسندهای برجسته" خواندند و به حکم صادره علیه او اعتراض کردند. آنها از دادگاه تجدید نظر خواستند تا با لغو این حکم ناعادلانه، از پایمال شدن حقوق درخشان و افزایش ناامیدی نخبگان و مردم نسبت به صدور چنین احکامی جلوگیری کند.
احمد درخشان، نویسنده آثاری چون رمانهای "پنج باب در رجعت سلیم و دوالپا" و "مه مانی"، اخیراً توسط شعبه دوم دادگاه انقلاب کرج به اتهام "تبلیغ علیه نظام" به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است. علاوه بر این، او به عنوان مجازاتهای تکمیلی به دو سال منع عضویت در گروهها و دستههای اجتماعی، ممنوعیت خروج از کشور، محرومیت از اشتغال به حرفه معلمی و انفصال از خدمات دولتی و عمومی به مدت دو سال از تاریخ اتمام اجرای حکم حبس محکوم شده است.
تجمع فعالان زن کُرد در اعتراض به حکم اعدام پخشان عزیزی
گروهی از فعالان زن کُرد امروز چهارشنبه ۲۶ دی (۱۵ ژانویه) با برگزاری تجمعی مقابل استانداری کردستان، خواستار لغو حکم اعدام پخشان عزیزی و آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی شدند.
بر اساس تصاویری کە بە دویچە ولە رسیده است، معترضان با در دست داشتن تصاویر پخشان عزیزی و سر دادن شعارهایی علیه اعدام، بیانیهای را قرائت کردند که در آن حکم صادره را غیرمنصفانه و مغایر با ارزشهای انسانی و خدمات اجتماعی پخشان عزیزی دانستند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «پخشان عزیزی به مثابه یک فرد نیست؛ او تجسم آرمانهای انسانی است. او نمایندهی امید، زندگی و مقاومت در برابر مرگ و ناامیدی است. براین اساس هرگونه اقدامی برای خاموش کردن صدای او، تلاش برای سرکوب همین ارزشهای بنیادین است.»
در روزهای گذشته، انجمن صنفی معلمان کردستان و گروهی از فعالان سیاسی و مدنی کُرد نیز در بیانیههای جداگانهای صدور و تأیید حکم اعدام پخشان عزیزی و سایر زندانیان سیاسی را محکوم کرده بودند.
پخشان عزیزی، مددکار اجتماعی ۴۰ ساله، در مرداد ۱۴۰۲ بازداشت و پس از چند ماه به اتهام "بغی" به اعدام محکوم شد. این حکم اخیراً در دیوان عالی کشور تأیید شده است. وکلای او میگویند که به دفاعیات و مستندات ارائهشده توجهی نشده و درخواست دادرسی مجدد خواهند داد. سازمان عفو بینالملل این حکم را "غیرعادلانه" خوانده و تأکید کرده که فعالیتهای پخشان عزیزی "بشردوستانه، حقوق بشری و مسالمتآمیز" بوده است.