بازدیدکنندگان ارجمند بدلیل تغییرات فنی ایران‌پرس‌نیوز موقتا بروزرسانی نمی‌شود
















آدرس پست الکترونيک [email protected]









سه شنبه، 2 اسفند ماه 1390 برابر با 2012 Tuesday 21 February

سند جهانی شدن کاخ گلستان دفن شده‌است

بسياري از کارشناسان ميراث فرهنگي معتقدند که بتون‌ريزي روي آثار کشف شده از مقابل کاخ گلستان، دفن سند جهاني شدن اين اثر دوره زنديه تا قاجار بوده‌است. مسئولان شهرداري مي‌گويند هرگونه اقدامي براي ساماندهي محوطه رو به روي کاخ گلستان با هماهنگي کارشناسان سازمان ميراث فرهنگي بوده و کارشناسان ميراث مي‌گويند در اين زمينه به شهرداري هشدار داده‌ شده است.

خبرگزاري ميراث فرهنگي ـ گروه ميراث فرهنگي ـ مسئولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خبر از تهيه پرونده ثبت جهاني کاخ گلستان مي‌دهند. اين در حالي است که چندي پيش به دنبال ساماندهي و بهسازي محوطه رو به روي کاخ گلستان که زماني بخشي از ارگ سلطنتي به شمار مي‌رفته، آثار تاريخي به دست آمده از سر در اين ارگ زير بتون مدفون شد. کارشناسان معتقدند سند جهاني شدن کاخ گلستان دفن شده‌است.

با اين حال مسئولان سازمان ميراث فرهنگي نگراني چنداني از اينکه يکي از امتيازهاي مهم اين کاخ براي جهاني شدن از دست رفت ندارند. مسئولان شهرداري هم مي‌گويند در هماهنگي کامل با سازمان ميراث فرهنگي هستند.

به گزارش CHN ، بارها بارها در مورد وضعيت در خطر آثار کشف شده، رو به روي کاخ گلستان گزارش تهيه شده و کارشناسان ميراث فرهنگي که نخواستند به دلايل متعدد نامشان آورده شود، هشدار داده‌اند. با اين وجود اقدامي براي رسيدگي به اين وضعيت انجام نمي‌شود. شرکت مربوطه در شهرداري همچنان به فعاليت خود ادامه مي‌دهد و معاون حفظ و احياي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مي‌گويد که لزومي براي حفظ همه آثار تاريخي در بافت وجود ندارد.

اکنون پرونده ثبت جهاني کاخ گلستان در دست تهيه است. با اين وجود اين بخش مهم که مي‌توانست، امتياز مهمي براي پرونده جهاني کاخ گلستان باشد، به راحتي از بين رفت.

« بهروز کاشف»، مدير بافت تاريخي شهرداري تهران اما در برابر اين سوال که چرا اين شرايط بايد براي بافت تاريخي اتفاق بيافتد و چرا جلوي اين پروژه گرفته نمي‌شود، به CHN مي‌گويد: «شهرداري منطقه مجري پروژه، ميراث فرهنگي ناظر آن و مديريت بافت تاريخي هماهنگ کننده اجرا و نظارت اين پروژه است. جلسات هفتگي ميان شهرداري و سازمان ميراث فرهنگي برگزار مي‌شود و کارشناسان اين سازمان در جلسه حضور دارند؛ اگر کسي مقصر است، اين کارشناسان ميراث فرهنگي هستند که تذکري در اين زمينه نمي‌دهند. شهرداري تنها اجرا کننده است.»

او در پاسخ به اينکه شنيده شده، توافقاتي پنهاني ميان کارشناسان ميراث و شهرداري انجام شده و همين امر در نهايت منجر به بتون‌ريزي روي آثار تاريخي رو به روي کاخ گلستان انجاميد، مي‌گويد: «اگر کسي ادعايي در اين زمينه دارد، بايد اثبات کند. ولي آنچه ما در اين محوطه ديديم و اجرا شده براساس همان طرحي بود که ميراث تاييد کرده و بايد اتفاق بيافتد. در کاوش‌ها بخشي از سردر پيدا شده و اکنون روي آن خشکه چيني ريخته شده و مشکلي نمي‌ماند.»

مدير بافت تاريخي شهرداري تهران اما پاسخي روشن به اين مسئله نمي‌دهد که مديريت بافت تاريخي بايد اشراف به موضوع ميراث فرهنگي داشته و در اين زمينه نظارت و کنترل داشته باشد.

کاشف همچنين در برابر اين شنيده‌ها هيچ حرفي را تاييد يا رد نمي‌کند و معتقد است مديريت بافت تاريخي شهرداري به وظايف خود به درستي رسيدگي مي‌کند و اگر موردي تخلف در زمينه ميراث فرهنگي وجود دارد، بايد کارشناسان اين حوزه بيايند و هشدار دهند.

بر اساس گفته‌هاي مدير بافت تاريخي شهرداري و صحبت‌هايي پيشين علويان صدر، معاون حفظ و احياي سازمان ميراث فرهنگي ميان شهرداري و ميراث فرهنگي تعامل و هماهنگي کامل و بي نقصي بر قرار است. با اين وجود، مسئله اين است که چرا آثار تاريخي که نشان از سر در ميدان ارگ سلطنتي داشت، بايد زير بتون مدفون شود؟ در اين ميان تنها تعدادي از کارشناسان ميراث فرهنگي هستند که در اين زمينه احساس خطر مي‌کنند که اين افراد هم حاضر به گفت و گو به دلايل متعددي نمي‌شوند.

اين در حالي که تنها خواسته دوستداران، فعالان و کارشناسان ميراث فرهنگي اين بود که آثار به دست آمده را به صورت آکواريوم و پشت شيشه‌هاي مخصوص نگهداري کنند تا گوياي ميراث تاريخي ايرانيان در طي ساليان گذشته باشد. آثاري که مي‌توانست، مستندات مهمي را در اختيار جهانيان براي ثبت کاخ گلستان در ميراث يونسکو قرار دهد.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2024 IranPressNews.com All Rights Reserved