آدرس پست الکترونيک [email protected]









آدينه، 14 بهمن ماه 1390 برابر با 2012 Friday 03 February

هيچ مديريتی در مورد درياچه های ايران صورت نمی گيرد

سایت همصدا: مولف کتاب راهنماي پرندگان ايران گفت: مديريت نادرست مهمترين دليل خشکي تالاب هاي ايران است.

جمشيد منصوري، مولف کتاب راهنمايي پرندگان ايران در گفتگو با خبرنگار موج با بيان اين مطلب اظهار داشت: چندي پيش تصويري از درياچه اروميه و اوان ترکيه منتشر شده بود.
وي افزود: اين دو درياچه کمتر از 100 کيلومتر با يکديگر فاصله دارند اما درياچه اوان پرآب و اروميه تقريبا در حال خشک شدن است.

منصوري خاطر نشان ساخت: اگر دليل خشک شدن درياچه هاي ايران شرايط اقليمي است، چرا درياچه اوان ترکيه که در فاصله کمي نسبت به اروميه قرار دارد از شرايط مناسبتري برخوردار است.

وي گفت: در مورد درياچه هاي ايران هيچ مديريتي صورت نمي گيرد و بيشتر برنامه هاي انجام شده در رابطه با تالاب ها به کنترل فيزيکي اين محدوده ها و استفاده از نيروهاي يگان حفاظت محدود مي شود.

مولف کتاب راهنماي پرندگان ايران افزود: مسئولين ايران بايد بپذيرند که تالاب ها ارزشمند بوده و بايد حفظ شوند.

وي اضافه کرد: بايد بپذيرند که بودجه لازم براي مديريت تالاب ها در اختيار متوليان امر قرار گيرد و امکانات اجرايي مناسب را براي آنان فراهم کنند.

منصوري خاطر نشان ساخت: اما متاسفانه در ايران تخريب کنندگان و متصرفين تالاب ها قدرت بيشتري نسبت به مديران دارند.
سدسازي، چاه هاي غيرمجاز، زهکشي و افزايش جمعيت دلايل خشک شدن تالاب هاي ايران
اين فعال محيط زيست تعداد تالاب هاي ايران را 280-270 تالاب اعلام کرد و افزود: در سراسر کشور 76-75 تالاب بسيار ارزشمند وجود دارد که بايد تحت حفاظت کنوانسيون بين المللي رامسر مديريت شود.

مولف کتاب راهنماي پرندگان تاکيد کرد: اين تالاب ها بايد تحت حفاظت خاص قرار گرفته و براي آنها برنامه ريزي شود اما ظاهرا در ايران به اين مسايل توجه نمي شود.

وي افزود: اصلا در ايران دولت به مسايل تالاب ها توجه جدي نداشته و نسبت به آن حساسيتي ندارد.

منصوري ادامه داد: در چنين شرايطي خشک شدن تالاب هاي ايران و تبديل شدن آن به کانون گرد و غبارهاي محلي که سلامت جامعه را تهديد مي کند، امري اجتناب ناپذير است.

وي درباره دلايل خشک شدن تالاب هاي ايران، اذعان داشت: سدسازي يکي از دلايلي است که زمينه ساز خشکي تالاب ها در ايران است.

مولف کتاب راهنماي پرندگان اضافه کرد: مفهوم مقوله سدسازي در ايران به غلط جا افتاده و مردم تصور مي کنند که سدها سازه هاي خوبي هستند.

وي تصريح کرد: سدسازي در ايران به بهانه توزيع آب و توليد برق ساخته مي شوند اما از کل انرژي توليد شده در ايران فقط 10-9 درصد بوسيله سدها تامين مي شود و توليد انرژي بيشتر به نيروگاه هايي که با سوخت فسيلي کار مي کنند، وابسته است.

منصوري خاطر نشان ساخت: براي سدسازي ميلياردها تومان هزينه مي کنيم که هيچ کاربردي ندارد و همان کانال هاي سابق و آب بندان ها نياز کشور براي تقسيم آب را برآورده مي کنند.
وي افزود: چاه هاي غيرمجاز نيز در خشکي تالاب ها مزيد بر علت شده و زمينه بهره برداري از آبهاي فسيلي که در اعماق زمين قرار دارند را فراهم کرده اند.

مولف کتاب راهنماي پرندگان گفت: در کرمان همواره ادعا مي شود که ايجاد چاه ممنوع است اما در تمامي اراضي کشاورزي اين منطقه چاه ايجاد شده و حتي بهره برداري از آبهاي فسيلي که براي مقابله با زلزله هاي سخت بايد حفظ شوند نيز ادامه يافته است.

وي افزود: حفظ آبهاي فسيلي که در عمق 2000-1800 متري زمين قرار دارند براي تعادل زمين بسيار ضروري است و نبايد اين منابع خالي شوند.

منصوري زهکشي را عامل ديگري براي خشک شدن تالاب هاي ايران دانست و تصريح کرد: تالاب بختگان در اثر زهکشي هاي متعدد از بين رفته است.

وي جمعيت زياد را يکي ديگر از دلايل ورود آسيب به تالاب ها اعلام کرد و افزود: بسياري از عشاير کوچ رو به دليل تمايل براي دستيابي به سطح بهداشت بيشتر و غيره ساکن شده و جمعيت آنها رشد يافته است.

مولف کتاب راهنماي پرندگان ادامه داد: افزايش جمعيت در روستاهايي که جديد ايجاد شده و همچنين شهرها، نياز به ساخت جاده و مسکن را نيز افزايش داده است.

وي اظهار داشت: ايران بايد بين 40-35 ميليون نفر جمعيت داشته باشد اما امروز حجم جمعيت در ايران به مراتب بيشتر از ظرفيت هاي سرزميني است.

منصوري ادامه داد: ساخت جاده ها سبب فشرده شدن خاک بستر شده و مانع از حرکت آب و ورود آن به تالاب ها مي شود.

وي گفت: براي مديريت بهينه تالاب ها نياز به بررسي تخصصي مسايل و وجود بودجه مناسب است اما در ايران هيچ کار خاصي در اين رابطه انجام نمي شود.




Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español

به اشتراک بگذارید:






© copyright 2004 - 2024 IranPressNews.com All Rights Reserved