بیست و دومین دوره حراج تهران با فروش اثر تاریخی منتسب به رضا عباسی (فیلم زیر)، جنجالهایی را درباره قانونی بودن و اصالت این اثر به همراه داشت. در حالی که مسئولان حراج تهران از کسب مجوزهای لازم برای فروش آثار تاریخی سخن گفتهاند.
به گزارش پایگاه خبری هنری بُراق حامیم، بیست و دومین دوره حراج تهران که با رویکرد به هنرهای سنتی، کلاسیک و مدرن ایران برگزار شد، با فروش اثر «پرتره دختر نشسته» منتسب به رضا عباسی، جنجالهایی را در فضای هنری ایران به وجود آورد. این اثر که قدمتی بیش از ۱۰۰ سال دارد، با قیمت ۲۲ میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان به فروش رسید و رکورد این دوره از حراج را شکست.
پس از این فروش، لیلا خسروی، سرپرست اداره کل موزههای وزارت میراث فرهنگی، به فروش آثار هنرهای سنتی با قدمت بیش از ۱۰۰ سال واکنش نشان داد و اعلام کرد که بر اساس قانون حفاظت آثار ملی و فرهنگی، فروش و خروج اینگونه آثار بدون مجوز از معاونت میراث فرهنگی غیرقانونی است.
وی تأکید کرد که دارندگان این آثار تنها میتوانند پس از شناسنامهدار شدن اثر، آن را در داخل کشور بفروشند.
از طرفی، مسئولان حراج تهران اعلام کردند که تمامی آثار ارائهشده در این دوره از حراج، شامل ۷۵ اثر مدرن و ۲۵ اثر سنتی، با کسب مجوزهای لازم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به فروش رسیدهاند.
محمود نورایی، مدیر روابط عمومی حراج تهران، اظهار داشت که اثر «دختر نشسته» دارای پیشینه قوی و سند رسمی است که خود ارزش میراثی دارد.
با این حال، برخی کارشناسان نسبت به اصالت این اثر شبهههایی مطرح کردهاند. از جمله این شبهات میتوان به همخوانی نداشتن دستخط رضا عباسی در این نقاشی با دیگر آثار او، عدم وجود برخی بدعتهای مشخص در این اثر و همچنین عدم همسازی ویژگیهای صوری آن با آثار دیگر عباسی اشاره کرد.
مسئولان حراج تهران اعلام کردند که کارشناسیهای مختلفی از جمله آزمایش کاغذ و رنگشناسی بر روی این اثر انجام شده است. با این حال، در صورت لزوم، کارشناسان میراث فرهنگی باید آزمایشهای جدیدی را انجام دهند تا این شبهات بررسی و رفع شوند.
از طرف دیگر، در کاتالوگ حراج تهران، تصویر یکی از آثار رضا عباسی که سالها قبل در حراج کریستیز به فروش رسیده بود، نیز به عنوان مقایسه آورده شده است. این موضوع نشان میدهد که آثار تاریخی ایرانی سالها قبل از این جنجال نیز به راحتی از کشور خارج و فروخته شدهاند.