ادامه چرای گوسفندان در قلعه دختر
چندی پیش خبری با عنوان «چرای گوسفندان در دامن قلعه دختر» منتشر شد. در این خبر کارشناسان و فعالان میراثفرهنگی به چرای گوسفندان در عرصه و حریم درجه یک این اثر تاریخی انتقاد کرده بودند. اما سازمان میراثفرهنگی در پاسخ به این خبر گفته است که امکان فنسکشی در اطراف قلعه دختر وجود ندارد.
خبرگزاری میراثفرهنگی ـ گروه میراثفرهنگیـ میراثفرهنگی در پاسخ به خبر «چرای گوسفندان در دامن قلعه دختر» اینگونه پاسخ داده است.
احتراما نظر به انتشار مطلب 12/10/1391 با عنوان " چرای گوسفندان در دامن قلعه دختر" در آن رسانه، خواهشمند است بهمنظور اطلاعرسانی دقیق و تنویر افکار عمومی و بویژه روشنگری مخاطبان آن رسانه، درخصوص انتشار توضیحات ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان فارس به شرح زیر، اقدام لازم صورت پذیرد.
شهر تاریخی بیشاپور با دارا بودن وسعتی قریب به 200 هکتار و بهعنوان یکی از شهرهای شاخص دوره ساسانی به انضمام آثار نقوش برجسته موجود در تنگچوگان، غار شاپور و قلعه دختر بهعنوان دژ محافظتی شهر، یک مجموعه کامل تاریخی را تشکیل میدهد. این مجموعه بهواسطه جاده آسفالته، در گذشته به دو بخش شمالی ـ جنوبی تقسیم شده است. عبور این جاده آسفالته که جاده ترانزیت ارتباطی کازرون ـ قاسمیه بوده است. تاثیرات گوناگونی بر این مجموعه بزرگ تاریخی ساسانی نهاده است.
یکی از آن تاثیرات مسئله نحوه حفاظت از قلعه دختر است و آنجاییکه حریم قلعه دختر بهعنوان یکی از بخشهای مهم این مجموعه قابل تفکیک از سایر بخشها نیست و از سویی نیز وجود پاسگاه کلانتری در دامنه این قلعه تاریخی از جمله عواملی است که امکان فنسکشی و تفکیک این مجموعه را امکانپذیر نمیسازد، بنابراین فنسکشی این بخش بهمنزله تفکیک و تایید جداسازی غیر اصولی یک بخش مهم مجموعه تاریخی و نیز مشروعیت بخشیدن بهموجودیت جادهای است که از نظر کارشناسی عرصه شهر تاریخی بیشاپور را مخدوش کرده و از میان مجموعه تاریخی گذر کرده است.
در جهت حفاظت از سایر بخشهای مجموعه طی سالیان گذشته اقدامات لازم بهعمل آمده و فنسکشی آثار موجود در محدودهای که امکان داشته صورت گرفته است.
این منطقه از دیرباز محل عبور عشایر در فصل کوچ بوده و این موضوعی نیست که دائمی باشد و منطقه دائما محل چرای دامها باشد، اما جلوگیری از عبور عشایر در فصل خود نیز با توجه به عدم امکان دسترسی از سایر مسیرها هماکنون امکانپذیر نبوده و از سویی نیز مسیر دسترسی مردم محلی نیز با توجه به استقرار روستاهای شمال بیشاپور تنها از همین مسیر امکانپذیر است.
در بخشی ازمطلب به عدم اقدامات مرمتی قلعه دختر اشاره شده است که بنابر نظر کارشناسان، حفاظت این اثر در دو بخش حفاظت فیزیکی و مرمت است. حفاظت فیزیکی از این قلعه در حد امکان انجام گرفته اما موضوع مرمت نیز پس از طی مراحل شناسایی، مستند سازی و حفاری و پژوهش انجام میپذیرد که در مورد قلعه دختر هنوز مراحل فوق کامل نشده است، ضمن اینکه وضعیت قلعه از لحاظ مرمت چندان نگرانکننده نیست.