همشهری آنلاین: با گذشت حدود شش ماه از آغاز سال جدید هنوز هم گرانی گوشت قرمز، تخممرغ، شیر و لبنیات و برخی اقلام خوراکی دیگر محور مشترک گلایههای مردم و گواهی بر ناکارآمدی سیاستهای تنظیم بازار این محصولات است.
فارغ از اینکه علل اصلی افزایش چندین درصدی قیمت این فراوردهها نسبت بهمدت مشابه سال قبل چه بوده آنچه مسلم است اینکه گرانی این اقلام ضروری فشار مضاعفی را بر مصرفکنندگان بهویژه اقشار کمدرآمد جامعه وارد کرده و موجب شده است که عملا بسیاری از این اقلام از سبد مصرفی خانوارها حذف شود. این در حالی است که از بهمنماه سال گذشته دستاندرکاران تنظیم بازار با اشاره به برپایی نشست مشترک با تولیدکنندگان داخلی و تکیه بر واردات مواد پروتئینی هر بار وعدههای تازهای را برای کاهش قیمتها و الزام تولیدکنندگان داخلی به بازگرداندن نرخ کالاها به قیمت مصوب و توافقی مطرح کردهاند اما اکنون نهتنها خبری از این کاهش قیمتها نیست بلکه نرخ برخی اقلام مانند شیر و لبنیات روزانه تعیین میشود. همچنین بهرغم کاهش قیمت گوشت مرغ به کمتر از چهارهزار و 500تومان، نرخ هر شانه تخممرغ به بیش از هفتهزار تومان و گوشت قرمز گوساله به بالاتر از 22هزار تومان رسیده و با کمیاب شدن شیر و لبنیات کمچرب، نظارتی بر نرخ عرضه محصولات لبنی پرچرب نیز وجود ندارد. بررسی دیدگاههای مصرفکنندگان حاوی نکات دیگری است.
یک بازنشسته آموزش و پرورش با اشاره به افزایش چند باره قیمت محصولات لبنی در سهماه اخیر گفت: بهنظر میرسد کنترل بازار محصولات لبنی از دست مسئولان خارج شده است.
داوود اسکندری افزود: با وجود وعدههای مکرر مسئولان برای بازگشت لبنیات به نرخ مصوب سال گذشته اکنون افزایش قیمت محصولات لبنی بهصورت روزانه اتفاق میافتد و مردم در هر بار خرید شیر و لبنیات و مشاهده قیمتهای جدید با شوک شدیدی مواجه میشوند. وی افزود: نکته دیگر آن است که با وجود اعلام مسئولان مبنی بر نظارت بر بازار و برخورد با متخلفان، اکنون هیچ کنترلی بر قیمت لبنیات که بهطور مداوم روی بستهبندی این محصولات درج میشود وجود ندارد. بهتر است مسئولان تغییر قیمت شیر و لبنیات را از روی بستهبندی این محصولات طی دو هفته بررسی کنند تا متوجه میزان و چگونگی گرانی آن شوند گرچه بهنظر میرسد اکنون بازار شیر و لبنیات رها شده است.