به گزارش صدای آمریکا، خبرگزاری رویترز در گزارشی درباره دست و پنجه نرم کردن شهروندان ایرانی با گرفتاری های اقتصادی ناشی از تحریم ها، به نقل از یک فروشنده میوه و سبزی در اصفهان نوشت که هر روز برای تامین مواد مواد غذایی مورد نیاز خانه با مشکل مواجه است چرا که او نیز بخشی از بار پافشاری جمهوری اسلامی بر ادامه برنامه اتمی را به دوش می کشد.
مردم شهرها و روستاهای سراسر ایران نگران سرعت وخیم شدن شرایط اقتصادی هستند. یک فروشنده میوه و سبزی که پدر چهار فرزند است می گوید: قیمت ها هر روز بالا می روند، زندگی خیلی خرج دارد. قبلا ماهی دو بار گوشت و مرغ میخریدم اما الان فقط ماهی یک بار می توانم بخرم.
او می گوید بعضی وقت ها از سر درماندگی و استیصال به فکر خودکشی می افتد زیرا برای سیر کردن شکم بچه هایش پول کافی درنمی آورد.
یک دانشجوی ریاضی مقیم شهر رشت نیز می گوید: پدرم به دلیل تعطیل شدن کارخانه ای که سی سال در آن خدمت کرده بود، کار خود را از دست داده است. او می گوید: نمی دانم قیمت ها به دلیل تحریم ها بالا رفته یا نه. تنها چیزی که می دانم این است که زندگی مان خراب شده است. چرا باید وضعیت ما اینطور باشد؟
یک معلم مدرسه و مادر سه فرزند نیز گفت: من سیاستمدار نیستم. برای مسئله هسته ای هم اهمیتی قائل نیستم. به زودی زمانی فرا می رسد که من حتی توان فراهم کردن مواد غذایی و نیازهای ابتدای کودکانم را نخواهم داشت.
رویترز نوشت: تحریم های جدید شامل مواردی است که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در آستانه سال نو میلادی امضا کرد و شامل ممنوعیت هر گونه معامله نظام مالی ایالات متحده با بانک مرکزی ایران است. در صورتی که این قانون به طور کامل و تمام عیار به مرحله اجرا درآید، پرداخت پول خرید نفت ایران را به کشورهای خریدار غیرممکن خواهد کرد.
اتحادیه اروپا نیز که سال گذشته خریدار حدود یک پنجم صادرات نفت ایران بود، اعلام کرده است واردات نفت خام ایران را متوقف خواهد کرد. ایران روزانه ٢̷۶ میلیون بشکه نفت صادر می کند.
این تحریم ها تاثیر گزنده خود را به تدریج نمایان کرده اند و شرایط در آینده نزدیک دشوارتر نیز خواهد شد. شصت درصد اقتصاد ایران به نفت متکی است. بیشتر مواد غذایی و خوراک دام این کشور وارداتی است و بسیاری از کارخانه های ایران قطعات وارداتی را سرهم می کنند.
کشتی هایی که غلات به ایران حمل می کردند هم اکنون از بندرهای ایران رو گردانده اند چون تهران نمی تواند دستمزد شرکت های تامین کننده این خدمات را بپردازد. یک مشاور امور کشاورزی می گوید واردات غذای دام از اوکرایین یکی از این نمونه ها است که طی سال گذشته ٤۰ درصد کاهش یافت.
ایران برای خریدار کالا برای سیر کردن جمعیت ٧٤ میلیونی کشور و پرداخت یارانه ها و پایین نگهداشتن قیمت ها به صادرات نفت متکی است.
نرخ رسمی تورم در ایران حدود بیست درصد است اما کارشناسان اقتصادی و برخی از نمایندگان مجلس می گویند تورم واقعی حدود پنجاه درصد است. قیمت نان، برنج، لبنیات، سبزیجات و گاز شهری افزایش یافته است. کسب و کارهای کوچک نیز همزمان با افزایش هزینه کالاها برای تداوم فعالیت های خود با مشکلات عمده ای روبرو هستند.
کشورهای غربی امیدوارند که تحریم ها اعتراض مردم ایران علیه رهبرانشان را برانگیزد، شواهد آشکاری نیز مبنی بر این نارضایتی وجود دارد و زمانی که از آن ها در مورد مسئله هسته ای پرسش می شود، به نظر می رسد بسیاری آن را یک پرسش انحرافی در برابر دشواری های اقتصادی قلمداد می کنند.