دولت آمریکا در پی اعمال سیاست فشار حداکثری رئیس جمهوری این کشور همزمان با پیشنهاد مذاکره و یک روز پس از رسیدن نامه ترامپ به بیت خامنه ای، وزیر نفت جمهوری اسلامی را در فهرست سیاه تحریم های خود قرار داد.
وزارت خزانه داری آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی در بیانیه ای اعلام کرد: «دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری محسن پاک نژاد وزیر نفت ایران را که بر صادرات ده ها میلیارد دلاری نفت ایران نظارت دارد و میلیاردها دلار نفت به نیروهای مسلح برای صادرات اختصاص داده است، تحریم کرد.»
وزارت خزانه داری آمریکا همچنین چندین نهاد را در حوزه های متعدد، از جمله چین و هند، برای مالکیت یا بهره برداری از کشتی هایی که نفت ایران را به چین تحویل داده اند یا نفت ایران را از انبار دالیان چین خارج کرده اند، تحریم می کند.»
وزارت خزانه داری آمریکا گفت: تحریمهای امروز فشار بیشتری را بر «ناوگان مخفی ایران» و سایر کشتیهایی که ایران برای تحویل نفت خود به چین به آنها وابسته است اعمال میکند و تعهد آمریکا برای کاهش صادرات نفت ایران به صفر را نشان می دهد.
اسکات بسنت، وزیر خزانه داری آمریکا گفت: حکومت ایران همچنان از درآمدهای حاصل از منابع عظیم نفتی این کشور برای پیشبرد منافع شخصی محدود و نگران کننده خود به هزینه مردم ایران استفاده می کند. وزارت خزانه داری با هرگونه تلاش حکومت ایران برای تامین مالی فعالیت های بی ثبات کننده و پیشبرد برنامه خطرناک خود مبارزه و آن را مختل خواهد کرد.
بر اساس اعلام وزارت خزانه داری آمریکا، تنها طی هفته های اخیر ۱۸ شرکت و ۱۳ کشتی در رابطه با ناوگان سایه سپاه پاسداران تحریم شده اند.
مرکز تجمع ناوگان سایه زیر ذرهبین ترامپ
مدیران پالایشگاههای خصوصی چین -که بیشترین محمولههای نفت ایران را خریداری میکنند- میگویند در هفتههای اخیر محمولهها به دلیل خلف وعده فروشندگان با اختلال مواجه شده است.
به گزارش بلومبرگ، تجارت با چین مدتهای طولانی راه نجات مالی برای تهران بوده است. و واشنگتن تمرکز بر قطعکردن آن را افزایش داده است. طبق دادههای شرکت کپلر، پس از آخرین دور تحریمها بر تانکرها، مالکان، دلالان و تجار، اکنون بیش از دوسوم از حدود ۱۵۰ کشتی که نفت خام ایران را در سال ۲۰۲۴ حمل کردهاند، در لیست سیاه آمریکا قرار دارند.
چین اما تحریمهای یکجانبه را به رسمیت نمیشناسد و مرتبا از حق خود برای تجارت با تهران دفاع میکند. ولی واقعیت سیستم مالی گسترده آمریکا به این معناست که بنادر و شرکتهای حمل با ارتباطات خارج از سرزمین اصلی چین تمایلی به ریسک معامله با شرکتها و کشتیهای تحریم شده ندارند؛ بهخصوص اینکه دونالد ترامپ، رئیسجمهوی آمریکا وعده اجرای سختگیرانهتر تحریمها را داده است.
گروه بندری شاندونگ، که مدیریت و نظارت بر بنادر استان شاندونگ را برعهده دراد، اوایل امسال پالایشگاهها را ترغیب کرد که از پذیرش تانکرهای تحریم شده پرهیز کنند.
افزایش هزینه دورزدن تحریمهای آمریکا
هزینه دورزدن تحریمهای آمریکا، سنگین و روبه افزایش است. نرخ چارتری برای یک ابرنفتکش تحریمنشده که بخواهد نفت ایران را از مالزی به چین برساند، اوایل ماه مارس به حدود پنج تا شش میلیون دلار رسید؛ سطحی که معاملهگران میگویند بالاترین رکورد ثبت شده بهشمار میرود و نسبت به سال گذشته تا ۵۰ درصد افزایش یافته است.