«در بیمارستانهایی که چندان هم بزرگ نیستند، در چند سال گذشته، ۳۰ نفر از اعضای هیئتعلمیشان مهاجرت کردهاند. خیلی از پزشکان از همان دوره عمومی از کشور خارج میشوند. مسئله این نیست که دانشجو به تعداد کافی تربیت نمیشود، بلکه شرایطی برای ماندن آنها وجود ندارد که مهمترین دلیلش هم امید است؛ امید به آینده.»
ماجرا هم تنها محدود به پزشکان نمیشود؛ کادر درمان نیز با چالش نیرو مواجه است، همچنین آمار مهاجرت پرستاران نیز در سالهای اخیر بالا رفته. مسئولان سازمان نظام پرستاری اعلام کردهاند که هر سال حدود سههزار پرستار برای مهاجرت از کشور از این سازمان گواهی گوداستندینگ میگیرند، درحالیکه تعداد کل دانشجویان این رشته حدود ۱۰ هزار نفر است و به گفته نایبرئیس شورای عالی این سازمان، مهاجرت این نیروها به مرحله بحرانی رسیده است.
موج مهاجرت پرستاران به آلمان
حالا مسئول کمیته وزارت بهداشت در شورای راهبری انتخاب اعضای کابینه دولت پزشکیان، وضعیت مهاجرت پرستاران یا ترک کارشان را، وحشتناک توصیف میکند: «ما با موج مهاجرت پرستاران به کشور آلمان مواجه هستیم، پرستاران یکی در میان، آلمانی یاد میگیرند تا بتوانند از کشور خارج شوند. آنها با یک مدرک زبان آلمانی میتوانند از کشور خارج شوند. در دانشگاه علوم پزشکی تهران، بیمارستانهای جدیدی ساخته شده که خیلی از بخشهای آن بهدلیل نبود نیروی پرستار، فعال نشده است، یکسال است در انتظار جذب نیرو برای بخش جراحی عروق بیمارستان امام خمینی هستیم. دانشگاه علوم پزشکی تلاش میکند، اما متقاضی ندارد.» به گفته او، بحران نیرو در نظام سلامت به موضوع امید گره خورده است.
دارو و تجهیزات پزشکی، اما چالش دیگری است که از سوی جعفریان مطرح میشود. به گفته او، دسترسی به دارو در کشور با مشکلات جدی مواجه است: «دارو چیزی نیست که بتوان از آن گذشت. نبود دارو عوارض مرگومیر را بالا میبرد، از آن طرف تجهیزات پزشکی هم تابع قیمت ارز است، یارانه ارز در اول زنجیره تامین دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص مییابد، درحالیکه به اعتقاد کارشناسان، این یارانه باید در آخر زنجیره اختصاص یابد؛ یعنی روی قیمت تمامشده. دلار ۴۲۰۰ تومانی پرداخت میشود، در عین حال انتقاد میشود که چرا این ارز تبدیل به دارو نشد، مشخص است که چنین وضعیتی منتهی به فساد میشود. یارانه باید در آخر کار تعلق پیدا کند. یارانه باید به مصرفکننده داده شود، نه تولیدکننده.»
او ادامه میدهد: «از آن طرف گفته میشود که دارو در تحریمها نیست، اما نقلوانتقال پول برای خرید دارو، تحریم است. برخی از تولیدکنندگان دیگر دارو وارد نمیکنند. میگویند با چمدان پر از پول در فرودگاه دستگیر شدهاند، به آنها گفتهاند چرا این میزان پول همراهشان است.»