تلاطم در بازار ارز ایران به ویژه پس از تحریم گسترده انتخابات اخیر از سوی مردم افزایش یافته و قیمت دلار آمریکا در بازار ارز تهران دوباره از سطح ۶۰ هزار تومان گذر کرد و رکورد تازهای به جای گذاشت.
بر اساس اطلاعات رسیده به ایران اینترنشنال از صرافیهای تهران، هر دلار آمریکا صبح روز دوشنبه ۱۴ اسفند تا ۶۰ هزار و ۶۰۰ تومان به فروش رفته است.
خبرآنلاین روز دوشنبه گزارش داد که بررسیهایش از بازار ارز حکایت از رشد تقاضا و تعداد کم فروشندگان دلار در معاملات روز یکشنبه دارد.
این رسانه «ترس از پرش قیمت دلار به کریدور بالاتر» را دلیل به فروش نگذاشتن دلار از سوی صاحبان دلار دانسته است.
همزمان، انصافنیوز تایید کرد که قیمت دلار پس از انتخابات اخیر «صعودی شده و به تبع آن قیمت سایر ارزها در بازار آزاد بالا رفته» است.
این وبسایت خبری به «نگرانیهای سیاسی از رویکردهای تندروتر مجلس آینده با انتخاب لیست رائفیپور»، یکی از چهرههای تندرو نظام اشاره کرده است.
بر اساس این گزارش، از صبح جمعه، روز انتخابات، تا عصر یکشنبه ۱۳ اسفند، قیمت دلار نزدیک به ۳ هزار تومان رشد کرده است.
پیشتر اخباری رسیده بود که نشان میداد در واکنش به ثبت رکوردهای جدید قیمتی در بازار ارز و طلا، اعلام نرخ خرید و فروش از سوی صرافیها به دستور دستگاههای امنیتی متوقف شده و برخی صرافان بزرگ، تابلوی قیمتهای خود را به کلی خاموش کردهاند.
کارشناسان اقتصادی معتقدند درآمد ناشی از فروش نفت به شدت کاهش پیدا کرده، صادرات و تراز تجاری کشور نه تنها رشد نکرده بلکه منفی شده است و با وجود تحریمها کار چندانی از دست دولت برنمیآید.
سیگنال منفی انتخابات آمریکا به بازارهای ایران
یک کارشناس اقتصادی با اشاره به اثرگذاری انتخابات در آمریکا بر بازار ارز ایران تاکید کرد: با هر اعلام نظرسنجی درباره احتمال پیروزی ترامپ یا اعلام نظرسنجیهایی که به نفع حزب جمهوریخواه است، پالس نوسان به نرخ ارز به ایران ارسال میشود و با توجه به بدببینی که نسبت به حاکمیت جمهوریخواهان وجود دارد، انتخابات آمریکا سیگنال منفی به بازارهای ایران میدهد.
به گزارش ایلنا، مرتضی افقه با اشاره به ذخایر ارزی ناکافی برای ورود بانک مرکزی در کنترل بازار ارز، ادامه داد: یکی از دلایل منفعل شدن بانک مرکزی و دولت در کنترل بازار ارز این بوده که ورودی ارز به کشور بسته شده و قطع است. با توجه به تحریمها امکان بازگشت دلار حاصل از فروش نفت به کشور وجود ندارد و دولت درباره اینکه بدون در نظر گرفتن تحریمها در تعامل با دنیاست صادق نیست. دولت دو سال از ذخایر موجود برای بودجه استفاده کرد و آن هم تنها برای بودجه بود نه اینکه سفره مردم را حفظ کند.
وی افزود: ذخایر در حال افول است و هر چه میتوانستند از صندوق توسعه ملی استقراض و برداشت کردهاند. از سوی دیگر کشور دیگر توان ادامه فشارهای مالیاتی را ندارد و اساسا ظرفیت اقتصاد ایران کشش این اعداد و ارقام مالیاتی در بودجه را ندارد و دولت هم نمیتواند جلوی فرارهای مالیاتی را بگیرد بنابراین فشار مالیاتی همچنین بر روی تولید و مودیان خرد است و ادامه این فشار مالیاتی منجر به شدت رکود در اقتصاد میشود.
این کارشناس اقتصادی گفت: وقتی مردم و فعالان اقتصادی به دلیل نگرانی از آینده، هجوم ببرند تا داراییها و ریال خود را به دلار و طلا و ... تبدیل کنند اثر واقعی دارد. اینکه این افزایش نرخ دلار تا کجا ادامه پیدا کند به دو عامل تحولات بیرونی و تنشهای منطقه و تحولات داخلی بستگی دارد از این رو سقفی برای افزایش نرخ دلار نمیبینم اما این روند افزایشی به صورت شوک نخواهد بود و افزایش نرخ دلار به دلیل اینکه دولت جلوی افزایش نقدینگی را گرفته به آرامی ادامه خواهد داشت.