در تهران نگرانی از تکرار حملات نظامی اسرائیل بالا گرفته است. کدام نشانه ها را باید جدی گرفت؟ نخستوزیر اسرائیل، در پایان سفر خود به واشنگتن تاکید کرد: اگر برنامه هستهای رژیم ایران ظرف ۶۰ روز از طریق مذاکره با آمریکا متوقف نشود، اسرائیل با روشهای دیگر برای برچیدن آن اقدام خواهد کرد.
وزارت امور خارجه آمریکا نیز به شهروندان خود هشدار داد که از سفر به ایران خودداری کنند: به شهروندانمان بهویژه کسانی که دارای تابعیت دوگانه هستند هشدار میدهیم که از سفر به ایران، خودداری کنند
در همین حال گزارش شده که ترامپ در دیدار اخیر خود با نتانیاهو گفته که اگر رژیم ایران حرکت به سوی ساخت سلاح هستهای را از سر بگیرد، با حمله مجدد اسرائیل مخالفتی ندارد. مقامات اسرائیلی میگویند اسرائیل برای انجام حمله دیگر نیازی به تائید آمریکا ندارد.
رئیس جمهور آمریکا در اظهارات علنی خود در آغاز ضیافت شام با هیئت اسرائیلی گفته بود که امیدوار است مجبور به حمله دوباره به حکومت ایران نشود.
والاستریت ژورنال در ادامه گزارش خود به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشته است که اسرائیل لزوما دیگر نیازی به تائید ایالات متحده برای از سرگیری حملات به جمهوری اسلامی ندارد.
مقام اسرائیلی به والاستریت ژورنال گفته است که برخلاف تاسیسات هستهای فردو و نطنز، ذخایر اورانیوم غنیشده در تاسیسات اصفهان از حمله اسرائیل در امان مانده و ممکن است حکومت ایران بتواند این مواد را از محل بازیابی کند.
این مقام اسرائیلی تاکید میکند که اسرائیل اطلاعاتی در اختیار دارد که بر اساس این اطلاعات میتوان دریافت، جمهوری اسلامی برنامه هستهای خود را احتمالا در چه مکانهایی از سرخواهد گرفت.
به گفته این منبع، اسرائیل به کمک این اطلاعات به سرعت متوجه هرگونه تلاش رژیم ایران برای بازیابی اورانیوم از سایت اصفهان خواهد شد.
به نوشته والاستریت ژورنال، نتانیاهو بعدا در گفتوگوهای خصوصی گفته که اگر رژیم ایران حرکت به سمت سلاح هستهای را از سر بگیرد، اسرائیل حملات نظامی بیشتری انجام خواهد داد.
بنابراین گزارش، ترامپ نیز در پاسخ گفته که خواهان یک توافق دیپلماتیک با تهران است، اما در غیر این صورت با طرح اسرائیل مخالفتی ندارد.
در این گزارش آمده است که کاخ سفید از پاسخ دادن به پرسشها درباره گفتوگوهای ترامپ با نتانیاهو خودداری کرده است.
همزمان با گزارش وال استریت ژورنال، علی لاریجانی، مشاور خامنهای در مصاحبه با شبکه "الجزیره" گفته که نظام در حال بررسی پیامهایی هست که از واشنگتن در مورد از سرگیری مذاکرات دریافت کرده است.
لاریجانی در عین حال گفته است که جمهوری اسلامی پس از جنگ دیگر به هیچ وجه به ایالات متحده آمریکا اعتمادی ندارد.
مشاور خامنهای در آستانه جنگ دوازده روزه اخیر در مصاحبه خود با صداوسیما گفته بود که در صورت حمله نظامی، جمهوری اسلامی به سمت ساخت بمب اتم میرود.
لاریجانی مدعی شده بود که "مردم فشار میآورند" که نظام به سمت بمب اتمی برود.
ناظران می گویند اگرچه حکومت ایران در جنگ اخیر به شدت آسیب دیده، اما حملات موشکیاش در ساعات آخر به اسرائیل نشان داد همچنان یک تهدید منطقهای بشمار می رود.
به گفته علی واعظ از گروه بحران (نزدیک به لابی رژیم در واشنگتن)، پس از حملات اخیر، شمار مقامهای حکومتی در تهران که به گفتوگو با آمریکا تمایل دارند، کاهش یافته و بیاعتمادی به دولت ترامپ افزایش یافته است.
همزمان کشورهای اروپایی هشدار دادهاند در صورت عدم همکاری رژیم ایران با آژانس، ممکن است مکانیسم ماشه را فعال کنند. تصمیم نهایی در اینباره قرار است پس از تعطیلات تابستان گرفته شود. جمهوری اسلامی نیز تهدید کرده در در این صورت از پیمان منع اشاعه هستهای خارج خواهد شد.
برخی ناظران بر این باورند که سیاستهای کنونی نظام به ویژه تداوم غنیسازی اورانیوم و تهدید به ساخت بمب اتم، جمهوری اسلامی را بار دیگر به سوی جنگ با آمریکا و اسرائیل سوق میدهد.
Concerns are rising in Tehran over the possibility of renewed Israeli attacks. Trump recently indicated he would not oppose further Israeli strikes if Iran resumes its nuclear weapons program. Israeli officials claim they no longer need U.S. approval for such actions. They believe Iran's enriched uranium at the Isfahan facility remains vulnerable. Netanyahu has stated that military action will follow if Iran pursues nuclear weapons. Meanwhile, Iranian officials express distrust towards the U.S. and warn of potential nuclear development in response to military threats. European nations are poised to activate mechanisms against Iran if cooperation with the IAEA fails.