انعکاس نگرانیهای مردمی از افزایش تعداد اتباع خارجی در رسانهها و فضای مجازی
روزنامه اعتماد نوشت: سرپرست ادارهکل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری تهران گفته که تعداد اتباع غیرمجاز جمعآوریشده از تفرجگاههای استان در نوروز امسال نسبت به سال قبل سهبرابر شده است.
به دنبال این اظهارات، مسوولان دیگری نیز به موضوع اتباع غیرمجاز پرداختهاند، از جمله فرماندار ری جدیت نهادهای مسوول را در برخورد با این معضل خواستار شده است.
با توجه به اینگونه اظهارنظرها میتوان برداشت کرد که انعکاس نگرانیهای مردمی از افزایش تعداد مهاجران افغانستانی در رسانهها و فضای مجازی مسوولان را وادار کرده با جدیت بیشتری به این پرونده توجه کنند.
هرچند این امر مایه امیدواری است، اما بهراستی آیا این مشکل در مسیر حل شدن است؟
قدری تامل در جملات نقلشده از سرپرست محترم در ابتدای یادداشت، نگرانیها را بیشتر میکند. او از سهبرابر شدن آمار گردآوری اتباع سخن میگوید، اما اشارهای به افزایش تعداد تیمهای گشت نمیکند. معلوم نیست این افزایش ناشی از تلاش بیشتر ماموران است یا ناشی از افزایش بیرویه تعداد اتباع غیرمجاز. اگر تلاش ماموران بیشتر شده، این سوال مطرح میشود که چرا این تلاش بیشتر خیلی دیر آغاز شده و چرا همان سال گذشته این جدیت به کار گرفتهنشده است و اگر تعداد اتباع غیرمجاز افزایش یافته که این افزایش تعداد گردآوری دیگر مایه فخرفروشی و خوشحالی نیست.
نکتهای که از سخنان این مقام مسوول و دیگران برداشت میشود، این است که هیچ آمار قابلاتکایی در مورد ورود اتباع غیرمجاز و توزیع آن در کشور نداریم. گفتنی است فرماندار ری از راهاندازی مرکز تخصصی غربالگری اتباع و مهاجران خارجی در روزهای آتی خبر میدهد که مشکل نبود اطلاعات مستند و امکان نظارت را رفع خواهدکرد.
در مورد مهاجران افغانستانی مسوولان ذیربط ابتدا باید به چند پرسش بسیار مهم پاسخ بدهند:
۱- چرا در طول این همه سال به فکر راهاندازی سامانهای برای گردآوری آمار و اطلاعات نبودهاند و تازه به اهمیت این امر پی بردهاند؟
۲ - در طول چند سال گذشته دقیقا چه اقداماتی برای کنترل ورودهای غیرمجاز از مرز شرقی انجام دادهاند و نتیجه این اقدامات چه بوده است؟
۳- چه برنامههایی برای جلوگیری از ورود غیرمجاز برای امسال و سالهای آینده طراحی شده است؟ و به بیان دیگر چگونه میتوان یقین پیدا کرد که سرعت افزایش اتباع غیرمجاز بیشتر از گذشته نخواهدشد؟
۴ - چرا بدون تدوین هیچگونه برنامهای به پذیرش اتباع اقدام کردهایم؟ به بیان دیگر چرا مطالعهای برای تعیین سقف مجاز پذیرش اتباع انجام نگرفته و آثار مثبت و منفی آن در اقتصاد کلان کشور و بهویژه در بازار کار ارزیابی نشده است؟
چند سال قبل کاوه مدنی در گردهمایی مدیران ارشد کشور در باره تبعات تخریب محیط زیست و اینکه همین الان هم دیر شده و چند سال دیگر جبران ناپذیر خواهد بود، که یکی از مدیران انتصابی ارشد بلند میشود و میگوید، آقای مدنی هر آنچه گفتید شاید حقیقت داشته باشد، اما فراموش نکنید ما آقا امام زمان را داریم، با یک فوت کویر لوت و نمک سرسبز مثل جنگلهای شمال ميشوند، اگر کاره ایی بودم همانجا این عنصر سرسپرده جاسوس را دار میزدم، یکی آنجا نبود بپرسه آقا چرا به صحراهای جنوب عراق فوت نمیکنه، که ریزگردهایش تا همدان را درنوردیده! حالا باز آقا با یک گو... هشت میلیون افغان را به هندوستان شوت میکنه