خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

چهارشنبه، 10 اردیبهشت ماه 1404 = 30-04 2025

آقازاده‌ای که ماموریت دارد بهشت پرندگان در شمال ایران را نابود کند

تالاب میانکاله، یکی از زیباترین، پرآب ترین، با طراوت ترین تالاب های ایران بود که تا همین شش هفت سال پیش زنده و درخشان، هر گردشگری را محو تماشای خود می کرد. و اکنون به دلیل بی لیاقتی، ناکارآمدی، سودجویی و بی توجهی عمدی حکومت اسلامی به داشته های سرزمین مان در حال نابودی است.

این تالاب با ۹۲ هکتار زمین و با بهترین کیفیت خاک یکی از ۱۲ مرکز ذخیره‌گاه زیست‌کره روی زمین است و در آن پرندگانی، چون اگرت، حواصیل، پرتینکول طوقه‌دار، قو، پلیکان دالماسی، فلامینگو، اردک سرسفید، غاز سینه قرمز، غاز لوبیا، باتلاق غربی، کوتوس و میل اشاره که جز کمیاب‌ترین پرندگان جهان هستند، یافت می‌شود.

امروز اعلام شد که علیرغم دستور دولت برای توقف پروژه پتروشیمی میانکاله، پرونده به طور کامل بسته نشده و تکلیف ۹۲ هکتار زمین واگذار شده مشخص نیست و عاملان پروژه هم در حال اقدام برای احیای مجدد آن هستند.

درباره موضوع میانکاله به سراغ حنیف رضا گلزار کارشناس ارشد خاک و آب و کنشگر محیط زیست و منابع طبیعی رفتیم وی در گفتگو با خبرگزاری مهر در رابطه با موضوع پتروشیمی میانکاله اظهار داشت: چهارشنبه هفته گذشته دستور توقف پروژه پتروشیمی میانکاله اعلام شد و بر همین اساس باید ساماندهی و اقدامات لازم در این راستا انجام گیرد.

تداوم اقدامات افسارگسیخته از سوی عاملان پروژه

وی افزود: البته متأسفانه هنوز شاهد اقدامات افسارگسیخته از سوی عاملان پروژه هستیم به طوری که روز بعد از ابلاغ دولت حدود ۱۰ کامیون قصد ورود به محوطه مربوطه را داشتند؛ این موضوع با اعتراض مردم محل مواجه و ورود کامیون‌ها محقق نشد ولی صبح زود روز شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ که هوا به اصطلاح گرگ و میش بود مجدد ۷ کامیون مصالح به محوطه ورود یافتند.

اقدامات زیرساختی همچنان در حال انجام است؛ عواقب احداث پتروشیمی چیست؟

این فعال محیط زیست ادامه داد: در حال حاضر مصالح از طریق بلدوزر و لودر وارد محل شده و اقدامات زیرساختی در حال انجام است این در حالی بوده که همه مسیرهای قانونی برای جلوگیری از فعالیت در میانکاله انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه پتروشیمی میانکاله در ۵ کیلومتری حریم تالاب میانکاله قرار دارد، گفت: پروژه پتروشیمی میانکاله پیامدهای زیست محیطی زیادی را برای این محدوده به همراه دارد و موضوعات مختلف، اکوسیستم این محل را تهدید می‌کند که باید به صورت مستقل هر کدام از این موضوعات در نظر گرفت یکی از این مباحث استقرار تأسیسات آب شیرین کن و دیگری خود مجتمع میانکاله و تبدیل گاز طبیعی به پروپیلن است.

استفاده از آب شیرین کن و تأسیسات مربوط به آن سبب ایجاد حجم زیادی شورابه و نمک می‌شود که در نهایت وارد تالاب میانکاله و خلیج گرگان و دریا خواهد شد این موضوع نه تنها مساله‌زاد و ولد ماهیان را دچار آسیب می‌کند بلکه باعث نابودی «فک خزری» نیز خواهد شد.

این فعالیت محیط زیست ادامه داد: استفاده از آب شیرین کن و تأسیسات مربوط به آن سبب ایجاد حجم زیادی شورابه و نمک می‌شود که در نهایت وارد تالاب میانکاله و خلیج گرگان و دریا خواهد شد این موضوع نه تنها مساله‌زاد و ولد ماهیان را دچار آسیب می‌کند بلکه باعث نابودی «فک خزری» نیز خواهد شد.

برق و گاز مورد نیاز برای پروژه میانکاله چگونه قرار است تأمین شود؟

همچنین برای تأمین گاز هم این سوال مطرح است که اکنون که زمستان‌ها ناترازی گاز و تابستان‌ها با ناترازی برق مواجه هستیم برق و گاز مورد نیاز برای این زیرساخت در پروژه میانکاله چگونه قرار است تأمین شود؟!

گلزار با بیان اینکه تأسیسات آب شیرین کن حداقل ۵ هکتار از ساحل را نابود می‌کند گفت همچنین مسیر ۱۱ کیلومتری برای بهره‌برداری از این آب شیرین‌کن‌ها جهت لوله‌گذاری نیاز است تا آب شیرین به مجتمع اصلی پتروشیمی حسین آباد برسد لذا منابع آب خاک و اراضی کشاورزی با این تأسیسات آب شیرین کن دچار آسیب خواهد شد.

خاک اراضی میانکاله بهترین خاک خاورمیانه است

این کارشناس خاک و آب در ادامه اظهار کرد: تغییر کاربری خاک و اراضی جهت راه‌اندازی مجتمع پتروشیمی میانکاله بسیار باید مورد توجه قرار گیرد چرا که خاک در این محدوده درجه یک است و به نوعی منابع خاک در این محل بسیار با کیفیت است و اگر به سازه تبدیل شود به نوعی خاک درجه یکی که نمونه آن در هیچ جای خاورمیانه نیست را از دست می‌دهیم.

وی بیان داشت: برای واضح شدن این موضوع به این مسئله اشاره می‌کنم که عاملان پروژه پتروشیمی میانکاله برای پوشش فعالیت‌های خود در این محل از کاشت نهال غیر بومی اکالیپتوس استفاده کردند و به دلیل اینکه کیفیت خاک در این محدوده بسیار بالا است طی ۲ تا ۳ سال بیش از ۱۰ متر این نهال‌ها رشد کرده است.

ارتباط فرزند یکی از روسای قوا با مالک پتروشیمی میانکاله

یاشار سلطانی، روزنامه نگار مقیم ایران ماه گذشته در پیامی نوشته بود:

چند روزی است که پروژه غیرقانونی پتروشیمی میانکاله مجدد شروع شده است و روز پنجشنبه ۲۱ فروردین حدود ۴۰ تریلی تجهیزات در پروژه مستقر شده است. پشت ماجرای میانکاله، یکی از روسای قوه است که فرزندش با رییس پتروشیمی ارتباط دارد. در صورتی که این حمایت‌های غیرقانونی ادامه یابد، حتما مستندات را منتشر می‌کنم. بعدا معترض نشوید که امنیت روانی جامعه مخدوش شده است...


English Summary

Recent reports highlight the escalating environmental crisis in Iran, particularly the severe drought affecting water resources. The Miankaleh Wetland, a vital biosphere reserve, has lost half its water, with satellite images showing only 51.3% of its surface remains. This area, home to over 28 migratory bird species, has seen over 50,000 bird deaths since 2019, attributed to botulism and pollution. Additionally, a controversial petrochemical project near the wetland has sparked protests, despite lacking legal approval. Activists fear for the future of this crucial habitat amid ongoing threats and insufficient protective measures.


Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
  به اشتراک بگذارید:









تبلیغات







به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.



بازگشت به برگ نخست