شمارش معکوس برای مرگ تهران؛ هشدار درباره خشکی کامل سدها تا پایان تابستان. یک استاد مهندسی منابع آب دانشگاه تهران هشدار داد که وضعیت منابع آبی کشور به نقطه بحرانی رسیده و در صورت تداوم روند فعلی، سدهای تأمینکننده آب شرب ایران تا پایان شهریور ماه خشک خواهند شد.
به گفته این استاد دانشگاه، نهتنها مخازن اصلی کشور در حال تخلیه کامل هستند، بلکه دولت نیز از اعلام صریح این بحران خودداری میکند. او تأکید کرد: امسال با قطعیهای آب بسیار طولانی در بسیاری از شهرها، از جمله تهران، مواجه خواهیم شد.
بحران آب در ایران یکی از چالش های بنیادین زیستمحیطی، اقتصادی و اجتماعی است که در سالهای اخیر به مرحلهای بیسابقه و نگرانکننده رسیده است. این بحران، که از منظر برخی مقامات حکومتی به کاهش منابع آبی طبیعی یا مصرف نادرست آب نسبت داده میشود، در واقع ریشههای عمیقی در سیاستگذاری های کلان و تصمیمگیری های ناکارآمد و تاراجگرانه نظام ولایت فقیه دارد.
افت شدید ذخایر مخازن سدها، هدر رفت گسترده آب در بخشهای کشاورزی و شبکههای توزیع و فقدان سرمایهگذاری در زیرساختها، سدسازی های بیرویه و سودجویانه سپاه پاسداران و نبود برنامهریزی کارآمد ملی برای مدیریت منابع آبی، همگی نشاندهنده عمق فاجعهای هستند که نهتنها زندگی روزمره مردم را تحت تأثیر قرار داده است.
این وضعیت بحرانی در تهران بهگونهیی است که عباس علیآبادی، وزیر نیرو، ناچار به عذرخواهی از مردم شده و اظهار داشته است: «بابت افت فشار آب در بعضی مناطق، از مردم عذرخواهی میکنم؛ آب نیست و چارهای جز این نداریم»
این اظهارات، در حالی بیان میشود که پیشتر شرکت آب و فاضلاب ادعای قطعی آب را تکذیب کرده بود، اما واقعیات میدانی، از جمله قطعیهای مکرر آب در برخی مناطق، نشاندهنده عمق فاجعه است.
ریشههای بحران در سیاستهای نظام
بحران آب در ایران نمیتواند فقط به عوامل طبیعی مانند کاهش بارشها یا تغییرات اقلیمی نسبت داده شود. علی مرادی، کارشناس انرژی، در اینباره میگوید: هر چند تغییرات اقلیمی در ایجاد کمآبی دخیل بوده، اما قطعاً استفاده بیرویه از منابع زیرزمینی، فقدان مدیریت منابع و بهره نگرفتن از تکنولوژیهای نوین در بازچرخانی آب در بهوجود آمدن تنش آبی مؤثر بوده است.
این اظهارات بیانگر آن است که سیاستهای کلان نظام ولایت فقیه، که بر بهرهبرداری غیرپایدار از منابع طبیعی و بیتوجهی به مدیریت علمی منابع متمرکز بوده، نقش اصلی را در تشدید این بحران ایفا کرده است. یکی از بارزترین نمونههای این ناکارآمدی، بیتوجهی به بازچرخانی آب و استفاده از آب خاکستری است.
مهدی اقراریان، عضو شورای شهر تهران، با انتقاد از این وضعیت میگوید: سالهاست که مسأله بازچرخانی آب رها شده و به موضوع آب خاکستری توجه نمیشود. با زدن دکمه فلاش تانک چندین لیتر آب شرب وارد فاضلاب و از مدار مصرف خارج میشود.
این سیاستهای ضدمردمی، که به جای سرمایهگذاری در زیرساختهای پایدار، بر مصرف بیرویه و کوتاهمدت منابع تمرکز دارند، به تشدید بحران منجر شدهاند. بحران آب اکنون زندگی روزمره مردم را مختل کرده و حاکمیت از اینکه بحران آب راه به انفجار اجتماعی ببرد، احساس نگرانی میکند.
مهدی اسمعیلی بیدهندی، استاد دانشکده محیطزیست دانشگاه تهران، در اینباره هشدار میدهد: از آنجایی که مقوله آب در هر جامعهای با امنیت ملی گره خورده است، میتواند بهعنوان یک پاشنه آشیل، حوزه امنیت ملی را هم تحت تأثیر قرار دهد.
فیلم زیر: بر اساس گزارشهای همرسانیشده توسط هممیهنان در شبکههای اجتماعی، شامگاه سهشنبه ۳۱ تیرماه، مزدورانِ خامنهای به سوی جمعیت معترض به قطعیهای مکرر برق در سبزوار، گاز اشکآور شلیک کردند. در پی این اقدام بیشرمانه تجمعکنندگان شعار «بیشرف، بیشرف» سر دادند. تجمع مردم سبزوار در میدان فرمانداری خیابان ابوذر شروع شد. شعارهای مردم: نترسید نترسید ما همه با هم هستیم. آب برق زندگی حق مسلم ماست. نه آب داریم نه برق داریم... در این تجمع زنان جلودار هستند. مردم از پیر و جوان به خیابان آمدهاند. خودروهای نیروی سرکوبگر انتظامی برای مقابله با مردم در برابر فرمانداری موضع گرفتهاند. نیروی انتظامی و لباس شخصیهای اطلاعاتی با تهدید و ضرب و شتم سعی میکنند تجمعکنندگان را پراکنده کنند. نیروی سرکوبگر انتظامی به شلیک گاز اشکآور به سوی مردم بیدفاع روی آورده اما مردم ایستادهاند و عقبنشینی نمیکنند...
A water resources engineering professor at Tehran University warns that Iran's water supply is critically low, with reservoirs expected to run dry by the end of summer. He criticizes the government for not openly addressing the crisis, which is exacerbated by prolonged water outages in cities like Tehran. The water crisis stems from poor management, excessive groundwater use, and ineffective policies under the ruling regime. Experts highlight the neglect of water recycling and infrastructure investment, leading to severe daily disruptions for citizens. The situation poses risks to national security, raising concerns about potential social unrest.