وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد معافیت تحریمی را که به عراق اجازه میداد در ازای واردات برق از ایران، بهای آن را بپردازد، تمدید نکرده است. این معافیت تحریمی از سال ۲۰۱۸ و از دولت اول ترامپ اعمال و هر ۱۲۰ روز تمدید میشده است. این معافیت تحریمی روز شنبه به پایان رسید.
طبق گزارش رویترز، یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، پس از اعلام پایان معافیت تحریمی عراق برای واردات برق از ایران، بر کارزار «فشار حداکثری» دولت ترامپ علیه تهران تاکید کرد و گفت: واشنگتن اجازه نمیدهد رژیم ایران به هیچ درجهای از تسهیل مالی و یا اقتصادی دست یابد».
این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود: هدف از سیاست فشار حداکثری، از بین بردن تهدید هستهای رژیم ایران، ممانعت از توسعه برنامه موشکهای بالستیک و توقف حمایت از گروههای تروریستی در منطقه است.
او همچنین از دولت عراق خواست که وابستگی خود به انرژی ایران را به حداقل برساند.
این در حالی است که مقامات عراقی در روزهای اخیر و در میانه گمانهزنیها مبنی بر عدم تمدید این معافیت تحریمی، از این تصمیم دولت ترامپ ابراز نگرانی کرده بودند.
جمهوری اسلامی و عراق؛ پایان یک همکاری استراتژیک؟
از دست دادن بازار انرژی عراق، یک ضربه اقتصادی و استراتژیک برای جمهوری اسلامی است. علاوه بر چالشهای داخلی مانند کمبود گاز و تحریمهای گسترده، حالا ایران باید برای حفظ جایگاه خود در بازار انرژی منطقه نیز تلاش کند.
عراق اعلام کرده است که تا سال ۲۰۲۸ قصد دارد واردات گاز از ایران را متوقف کند. نخستوزیر تاکید کرد که این تصمیم تحت فشار آمریکا اتخاذ نشده است، اما واقعیت این است که تحریمهای جدید، برنامههای عراق را تسریع میکند.
از سوی دیگر، اگر عراق موفق شود منابع انرژی جایگزین پیدا کند، وابستگی خود به ایران را کاهش میدهد و این موضوع میتواند بر موازنه قدرت در منطقه تاثیرگذار باشد. در این شرایط، عراق ممکن است به ترکیه، شورای همکاری خلیج فارس و حتی آمریکا نزدیکتر شود و ایران جایگاه خود را بیش از گذشته از دست بدهد.
به گزارش تجارت نیوز، احتمالا در کوتاهمدت، عراق همچنان به گاز ایران نیاز دارد، اما در بلندمدت، تلاش میکند وابستگی خود را کاهش دهد. بعید نیست ایران نیز به صادرات غیررسمی روی آورد، اما تشدید فشارهای تحریمی ممکن است این روند را دشوار کند.
سختگیری آمریکا در اجرای تحریمها میتواند فشار بیشتری بر عراق وارد کند. اگر عراق نتواند معافیت جدیدی از آمریکا دریافت کند، ممکن است مجبور به پیدا کردن منابع جایگزین شود.
ایجاد فرصتهای جدید برای شرکتهای آمریکایی
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین اظهار داشت که گذار عراق در حوزه انرژی فرصتهایی را برای شرکتهای آمریکایی ایجاد میکند. این شرکتها در افزایش بهرهوری نیروگاهها، بهبود شبکههای برق و توسعه اتصالهای الکتریکی با شرکای قابلاعتماد، از پیشروهای جهان هستند.