بهتازگی ویدئویی در شبکههای اجتماعی پربازدید شده که با محوریت اختلاف طبقاتی به هدایای «روز ولنتاین» میپردازد. در این ویدئو در شرایطی که برخی برای معشوق خود آیفون و موتور و ماشین میخرند، پدری را میبینیم که میگوید ۳ سال است میخواهد برای فرزندش دوچرخه بخرد و نتوانسته و شرمنده شده است.
«حسین راغفر»، اقتصاددان حکومتی می گوید: متاسفانه نشانههای اختلاف طبقاتی، بسیار بارز و ملموس شده است. هرچند سالهاست که اخطارهای متعددی در این رابطه از سوی اقتصاددانها مطرح شده، اما به نظر میرسد گوش شنوایی وجود ندارد. شرایط فعلی، فقط منتهی به افزایش قشر فقیر نمیشود. ما امروزه اشکال مختلفی از گسترش فقر را داریم که گروهی از فقرا را میتوان «مادون طبقه» دانست. یعنی افرادی که فاقد فرصتهای شغلی و «اشتغال ناپذیر» شدهاند. ضمن این که با مشکلات متعدد روحی، روانی رو به رو هستند و بسیاری از آنها برای فرار از واقعیتهای تلخ زندگی خود به افیون اعتیاد پناه بردهاند؛ بنابراین رشد جرم و جرائم و آسیبهای اجتماعی محصول همین شکاف طبقاتی است که گسستهای عمیق اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را ایجاد کرده است. وقتی طبقه محروم افزایش پیدا کند، میزان تقاضا در جامعه کاهش پیدا میکند؛ چرا که طبقه محروم نمیتواند خرید کند و تقاضاها محدود به نیازهای اساسی میشود. این نیازهای اساسی معمولا تعداد کمی از کالاها را شامل میشود.
روند رو به رشد خودکشی در ایران؛ زنانخانهدار در رتبه اول!
در سه، چهار سال اخیر، هرسال ۱۰ درصد به آمار خودکشی افزوده شده؛ روانپزشکان و فعالان حوزه روان، نسبت به روند رو به رشد پایاندادن به زندگی در کشور، هشدار میدهند. آنها میگویند، جهشی در این زمینه رخ داده که آمار ایران را حتی نسبت به کشورهای دیگر افزایش داده است.
به گزارش هم میهن، مسئله هم تنها خودکشی نیست؛ آمار اقدام به خودکشی، تفکر خودکشی و توزیع جغرافیایی آن، پیام مهمی به مسئولان میدهد: «وضعیت بحرانی است.» زنانخانهدار، کارگران، دانشآموزان و دانشجویان، در صدر فهرست پایاندادن به زندگی قرار دارند.
حمید یعقوبی، روانشناس بالینی و رئیس انجمن پیشگیری از خودکشی ایران درباره وضعیت رو به رشد خودکشی در ایران گفت: «در دنیا از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ میزان خودکشی از ۱۴ درصد به ۹/۵ درصد رسیده، اما در ایران این آمار امسال از ۹/۵ هم بالاتر میرود و براساس پیشبینی من به ۹/۶ یا ۹/۷ میرسد؛ یعنی از میانگین دنیا هم بالاتر. این آمار دو پیام دارد؛ یکی اینکه خودکشی قابل پیشگیری است و دوم اینکه وضعیت ما خلاف دنیاست.»
رئیس انجمن پیشگیری از خودکشی ایران ادامه داد: «در سال ۱۴۰۱ زنان خانهدار، رتبه چهارم مرگ ناشی از خودکشی را داشتند، اما در اقدام با ۳۲/۸ درصد اول بودند، بعد از آنها شاغلان قرار میگیرند با ۱۸/۸ درصد و رتبه بعدی به دانشآموزان اختصاص پیدا میکند با ۱۵/۲ درصد.» میزان جانباختگان ناشی از خودکشی در سال ۱۴۰۱، ۶ هزار و ۹۱۸ نفر بودند؛ استانهای ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، کرمانشاه، همدان و چهارمحال و بختیاری، بهعنوان استان زاگرسنشین بالاترین میزان خودکشی را در کشور دارند.
براساس اعلام این روانشناس، جوانان ۲۵ تا ۳۴ سال بیشترین اقدام به خودکشی را در سال ۱۴۰۰ داشتند، در دنیا ۵۸ درصد خودکشیها مربوط به افراد زیر ۵۰ سال است و ۴۲ درصد هم بالای ۵۰ سال. در ایران، اما ۸۰ درصد خودکشیها برای افراد زیر ۵۰ سال است. یعنی در ایران، خودکشی نیروهای مولد و جوانان را از بین میبرد و نشاندهنده ناامیدی در کشور است.