حمله مونیخ چه پیامدهایی خواهد داشت؟ سیاستمداران ائتلاف احزاب مسیحی و سوسیال دموکراتهای آلمان خواستار افزایش اخراج مهاجران غیرقانونی به افغانستان هستند. عامل حمله مونیخ افغان بود. اما توافق با طالبان ساده نیست.
پس از قدرت گرفتن طالبان تنها یک پرواز برای اخراج پناهجویان از آلمان به افغانستان انجام شده است. اینک اما پس از حمله پنجشنبه گذشته (۱۳ فوریه) در مونیخ که توسط یک مرد ۲۴ ساله افغان انجام شد، درخواستها برای افزایش چنین پروازهایی بیشتر شده است.
درخواست اخراج هفتگی به افغانستان
مارکوس زودر، رهبر حزب سوسیال مسیحی آلمان، امروز یکشنبه، ۱۶ فوریه، در گفتوگو با روزنامه "بیلد ام زونتاگ" خواستار پروازهای هفتگی اخراج به افغانستان شد. او تأکید کرد که دولت آلمان باید موضوع را با طالبان هماهنگ کرده و «منافع کشور ما را در اولویت قرار دهد.»
زودر در این گفتوگو به حملات آشافنبورگ و مونیخ اشاره کرد که طبق یافتههای پلیس، هر دو توسط افغانها انجام شدهاند. او همچنین خواستار توقف ورود مهاجران از افغانستان و تعلیق صدور ویزا برای اتباع این کشور شد. رئیس دولت ایالتی بایرن گفت: «دیگر بس است. آلمان به یک برنامه فوری برای افغانستان نیاز دارد.»
به گفته زودر، تنها در ایالت بایرن نزدیک به دو هزار افغان ملزم به ترک کشور هستند که حدود ۲۰۰ نفر از آنها مرتکب جرایم سنگین شدهاند.
بوریس راین، رئیس دولت ایالتی هسن نیز گفت، اینکه از سال گذشته میلادی تاکنون هیچ پروازی برای اخراج مهاجران صورت نگرفته، "غیرقابل فهم" است. او نیز روز یکشنبه به "ولت ام زونتاگ" گفت: «ما بارها از دولت فدرال درباره این موضوع پرسیدهایم، اما پاسخی نگرفتهایم.»
حمایت سوسیال دموکراتها از اخراج بیشتر
دیرک ویزه، معاون رئیس فراکسیون حزب سوسیال دموکرات نیز بر ضرورت تداوم اخراج این پناهجویان تأکید کرد. او در گفتوگو با هفتهنامه "اشترن" گفت: «هدف ما بایستی فراهمسازی پروازهای مستقیم برای بازگرداندن پناهجویان اخراجی به افغانستان باشد.»
به گفته ویزه، این امر نیازمند گفتوگو با طرف مذاکرهای دشوار در افغانستان است. نانسی فزر، وزیر کشور آلمان، پیشتر اعلام کرده بود که روند اخراج به افغانستان ادامه خواهد یافت.
دیتمار وُیدکه، رئیس دولت ایالتی براندنبورگ از حزب سوسیالدموکرات نیز خواستار اقدامات سختگیرانهتر شده است. او با اشاره به حملات مانهایم، زولینگن، ماگدبورگ، آشافنبورگ و مونیخ گفت: «پنج حمله در ۹ ماه غیرقابل تحمل است. سیاست مهاجرتی ده سال گذشته باید مورد بازبینی قرار گیرد.» ویدکه بر ضرورت "اخراج قاطعانه و سریع افراد خطرناک" تاکید کرد.
به گفته شبکه اول تلویزیونی آلمان (ARD)، نکتهای که در این بحث کمتر مورد توجه قرار گرفته، وضعیت اقامت عامل حمله مونیخ است. اقامت این مرد ۲۴ ساله افغان در آلمان قانونی بوده و او حتی اجازه کار در این کشور را هم داشته است.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، بلافاصله پس از حمله مونیخ اعلام کرد که این مرد پس از سپری کردن دوران محکومیت خود، به کشور مقصد بازگردانده خواهد شد.
شروط طالبان برای پذیرش اخراجشدگان
پرواز هواپیماهای حامل اخراجشدگان به افغانستان ساده نیست، زیرا این امر وابسته به همکاری حاکمان در افغانستان است. طالبان که در انزوای بینالمللی به سر میبرد، خواستار گشایش نمایندگی کنسولی در آلمان، در ازای پذیرش اخراجشدگان شدهاند.
عبدالقاهر بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان، به خبرگزاری آلمان گفت: «ما آمادگی خود را برای تداوم ارائه خدمات کنسولی به افغانها در آلمان اعلام کردهایم که شامل تمامی جنبههای مهاجرت میشود.»
اما منتقدان همواره هشدار دادهاند که چنین مذاکراتی میتواند به طالبان مشروعیت ببخشد و آنان میتوانند از این موضوع بهعنوان فرصتی برای همکاری با یک کشور غربی بهرهبرداری کنند.
در ماه اوت ۲۰۲۴ برای نخستین بار از زمان به قدرت رسیدن طالبان در سه سال پیش، یک هواپیمای حامل پناهجویان اخراجی از آلمان به افغانستان پرواز کرد. در این پرواز ۲۸ نفر که به جرایم سنگین محکوم شده و اجازه اقامت در آلمان را نداشتند، به افغانستان بازگردانده شدند.
سوگواری در مونیخ
به گزارش دویچه وله، مونیخ سوگوار قربانیان حمله روز پنجشنبه گذشته است. دیروز شنبه، ۱۵ فوریه، یک مادر و فرزندش بر اثر شدت جراحات ناشی از حمله با خودرو جان باختند.
دیتر رایتر، شهردار مونیخ، اعلام کرد: «این مادر یکی از کارکنان شهرداری بود. او و دخترش زمانی به قتل رسیدند که او برای حقوق صنفی خود اعتراض میکرد. این درد توصیفناپذیر است.» فرانک ورنکه، رئیس اتحادیه "وِردی" نیز اندوه ناشی از این تراژدی را "بسیار عظیم" توصیف کرد.
بر اساس گزارش روزنامه "زوددویچه"، زن قربانی اصالت الجزایری داشته، از دوران کودکی در آلمان زندگی کرده و بهعنوان مهندس در این کشور کار میکرده است.
به گفته این رسانه معتبر آلمانی، خانواده او که میخواهند ناشناس بمانند، تأکید کردهاند که امیدوارند از مرگ عزیزانشان برای نفرتپراکنی علیه خارجیها سوءاستفاده نشود. به گفته آنان، این زن در حمایت از عدالت، همبستگی، حقوق کارگران و مخالفت با بیگانهستیزی و تبعیض فعالیت میکرده است.
گفته شده اونپناهجوی افغانی که بک پسربچه المانی را ازبدن نصف کرده با جمهوری اسلامی کار میکرده الان جو اخراج افغانها درالمان زیاد شده و اقامت به سختی به افغانیها داده میشود اما خب یک خلافکار چوبش را همه افغانها خوردند