منوچهر فلاح، زندانی سیاسی محبوس در زندان لاکان رشت که به اتهام توهین به رهبری در زندان بسر می برد، از سوی دادگاه انقلاب این شهر به اتهام محاربه به اعدام محکوم شده است. در همین حال سعید مرتضوی که طی چهار دهه گذشته در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی سمتهای مختلفی را بر عهده داشته و یکی از ناقضان حقوق بشر در ایران شناخته میشود، از کانون وکلای دادگستری یزد پروانه وکالت گرفت!
از مدیرمسئولی کیهان حکومتی تا بازداشت ضربتی در آرامگاه فردوسی
مهدی نصیری (عکس بالا) فعال سیاسی امروز ۱۴ بهمن ماه ۱۴۰۳ در طوس، در آرامگاه فردوسی مشهد بازداشت شد. علت این بازداشت و نهاد بازداشت کننده هنوز اعلام نشده است. او پیشتر به دلیل اظهاراتش در بیبیسی درباره لزوم کاهش شکاف از «تاجزاده تا شاهزاده» مورد توجه قرار گرفته بود.
سرپرست فرمانداری مشهد درخصوص دستگیری نصیری گفته: مهدی نصیری امروز به همراه چند نفر با حضور در آرامگاه فردوسی و ایجاد گعده سیاسی، شروع به سردادن شعارهایی کرد. به دنبال سر دادن شعارها و تصویربرداری از این اقدام، ماموران حراست آرامگاه با هدف جلوگیری از بروز مشکلات در مرحله اول به او و همراهانش تذکر میدهند اما باتوجه به ادامه ماجرا مهدی نصیری و همراهانش به خارج از آرامگاه فردوسی هدایت شدند. هماکنون نیز مهدی نصیری در محلی مدیریتشده تحت حفاظت قرار دارد و بهزودی راهی تهران خواهد شد.
خبرگزاری ایرنا نیز پس از گذشت چند ساعت به نقل از یک مقام امنیتی خراسان رضوی نوشت: آقای مهدی نصیری امروز یکشنبه در آرامگاه فردوسی و در مکانی که فیلمبرداری ممنوع بوده اقدام به فیلمبرداری کرده است. پس از تذکر مسوولان مربوطه، آقای نصیری از پاک کردن فیلم خودداری کرده و در حال حاضر توسط دادستانی تفهیم اتهام شده و نامبرده اکنون در بازداشت موقت به سر میبرد.
روایت دستگیری مهدی نصیری از زبان همسرش
فرشته مزینانی، همسر مهدی نصیری، نیز درخصوص چگونگی دستگیری همسرش نوشت: امروز ۱۴ بهمن رفته بودیم طوس برای دیدار و زیارت فردوسی شاعر بزرگ احیاکننده زبان پارسی. من یک بار قبلتر هم آمده بودم ولی آقامهدی نوبت اولش بود. ابتدا بر سر قبر فردوسی بزرگ عرض ارادتی کرده و سپس بر مزار استاد آواز شجریان هم فاتحه ای نثار کردیم و عکسی به یادگار گرفتیم.
پس از آن آقامهدی طبق روال همه سفرها تصمیم گرفت ویدیویی راجع به این دیدار پر کند. زاویه مناسبی انتخاب کردیم و ایستاد به صحبت کردن و از فردوسی گفتن. گفت این بنا در سال ۱۳۱۳ توسط رضا شاه بنیان نهاده شد و در سال ۱۳۴۳ دوباره احیا شد. فردوسی شاعری بود که بین فرهنگ ایران باستان و پس از اسلام پیوند زد. زبان فارسی موجب اتحاد تمام اقوام ایرانی بوده و در ایران آینده نیز با حفظ و ماندگاری دیگر زبانهای اقوام به عنوان رشته تسبیحی ایرانیان را به یکدیگر پیوند داده و ایرانی متحد و منسجم را رقم خواهد زد.
پس از پر کردن این ویدیو و گرفتن چند عکس یادگاری در حال خروج از محوطه بودیم که یکی از نگهبانان مجموعه به دنبالمان دوید و پرسید چه ساختید وچه گفتی؟! آقامهدی با همان جسارت همیشگی گفت ویدیویی پر کردم و از خدمات فردوسی گفتم و ... مامور همکارش را صدا کرد و ادامه بازجویی را به او سپرد. خواستار دیدن ویدئو شدند. آقامهدی گفت با حکم قضایی حاضرم نشانتان دهم. یکی از آنان کارتی بیرون آورد که نشان می داد ضابط قوه قضاییه است. پس از دیدن ویدیو که تنها یک بار در آن از خدمت رضاشاه در ساخت این بنا گفته بود (امری تاریخی و غیرقابل انکار که بر روی تابلوهای مجموعه نیز ثبت شده) قضیه بیخ پیدا کرد و آن دو مهدی را به ماموری سپرده، او را تحویل پاسگاه دادند.
زندگینامه مهدی نصیری
نصیری تا همین یک دهه پیش اظهارات تندی درباره لزوم بازگشت به تمدن اصیل دینی داشت؛ با اینحال در ماههای اخیر به عنوان چهره منتقد در مناظرهها شرکت داشت.
وی از جمله افرادی بود که درباره تمدن مدرن،گفته بود: «بازگشت به تمدن اصيل ديني تا زمان ظهور غيرممكن است، بنابراين پرداخت به اين مظاهر تمدني سخني نادرست است و تا آن زمان بايد كوشيد كه تا حدودی جامعه از سيطره روح مدرنيته رها شود.» بررسی ادعاهای مهدی نصیری در یک دهه گذشته تا حدودی رنگ و بوی دیدگاههای انجمن حجتیه را تداعی میکرد. اگرچه اکنون به نظر میرسد که دیدگاههایش دچار تحول شده است.
نصیری دوران جوانیاش را نزد پدرش که فردی مجتهد بود، صرف یادگیری دروس حزوی کرد و تا سالها نیز زاویه خود را با مدرنیته حفظ کرد. تا جایی که او علوم مدرن را ضد دینی خوانده و در مصاحبهای گفته بود: «بر خلاف نظر مشهور كه معتقد به ابعاد مثبت و منفي مدرنيته هستند، اعتقاد دارم كه اسلام با كليت مدرنيته مشكل دارد، چرا كه روح ناسالم حاكم بر آن در تمام ساحات علوم تجربي، انساني ، مهندسي و نيز ساختارهاي معيشتي و آموزشي آن جاري است.»
مهدی نصیری را اغلب به عنوان مدیر مسئول پیشین کیهان میشناسند. با اینحال چهار سال مدیرمسئولی او در نشریه «صبح» نیز اهمیت ویژهای دارد. گزارشهای جنجالی او در نشریه صبح درباره فساد وزیر نیرو و وزیر پست و تلگراف دولت هاشمی رفسنجانی موجب شد تا پایش به دادگاه نیز برسد. اگرچه در نهایت نیز تبرئه شد.
مهدی نصیری متولد ۱۳۴۲ در دامغان است. او در یک خانواده مذهبی بزرگ شد. نصیری در حوزه علمیه دامغان نزد پدرش که خود فردی مجتهد بود، توانست دروس این حوزه را به اتمام برساند. یکسال پس از انقلاب ۵۷، نصیری از دامغان به حوزه علمیه قم رفت. وی در اواسط دهه ۶۰ توانست در کنار تحصیل در حوزه علمیه، به تدریس دروس ادبیات بپردازد و پس از انقلاب پس از دریافت دیپلم خود توانست در رشته الهیات دانشگاه تهران مشغول به تحصیل شود، اما به گفته خودش به دلیل مسئولیت در کیهان و عدم شرکت در کلاسها از دانشگاه انصراف داد. نصیری در حلقه نخستین درس خارج فقه آیتالله خامنهای شرکت کرد و از سال ۶۹ تا ۷۳ در این حلقه حضور داشت.
به گزارش رویداد۲۴ مهدی نصیری سال ۱۳۶۵ مشغول به فعالیت در روزنامه کیهان شد، اما همچنان در قم ماند. او پس از یکسال به تهران رفت و سمت دبیر سرویس مقالات روزنامه کیهان را از آن خود کرد. سال ۶۷ نصیری با موافقت سید محمد خاتمی توانست سردبیر روزنامه کیهان شده و سه سال بعد یعنی در سال ۱۳۷۰ با حکم رهبر جمهوری اسلامی مدیرمسئول روزنامه کیهان شود. نصیری تا سال ۷۴ در این سمت باقی ماند، اما در اواسط آن سال از کیهان جدا شد و نشریهای به نام نشریه "صبح" را تاسیس کرد و چهار سال توانست این نشریه را زنده نگه دارد.
نصیری چند گزارش درباره فساد مالی در نشریه صبح منتشر کرد که بسیار جنجال آفرین بود. با انتشار این دو گزارش محمد غرضی، وزیر پست از نصیری شکایت و نصیری با اتهام تهمت و افترا و نشر اکاذیب راهی دادگاه شد، اما سرانجام توسط هیئت منصفه تبرئه شده و حتی مورد حمایت رهبری قرار گرفت. البته این گزارش منجر به نتیجه نشد و عملاً دادگاهی بابت فساد مالی شکل نگرفت. ماجرای رسیدگی به فساد در وزارت نیروی دوران هاشمی رفسنجانی هم به همین منوال پیش رفت و هیچ پیگیریای صورت نگرفت.
نصیری و اپوزیسیون
جالب است که مهدی نصیری این روزها خودش را به نیروهای اپوزیسیون نزدیک میداند. برخی معتقدند که نصیری در تلاش است تا در حمایت از نیروهای مخالف سلطنتخواه عمل کند. او در یک مصاحبه در بی بی سی فارسی حتی پیشنهاد ترمیم شکاف از تاجزاده تا شاهزاده را مطرح کرده که در شبکههای اجتماعی واکنش های زیادی را در پی داشته است.
فیلم زیر: یک ملت را ما آواره کردیم/تاریخ گفتگو ۱۳ شهریور ۱۴۰۲
مجری: حالا ساکت شدند مردم یا نمیدانم خسته شدند شاید این عبارت درست باشه
مهدی نصیری: نخیر سرکوب شدند مردم صد هزار دستگیر کردند توی این، بیش از صد هزار جالب است یکی از این خبرگزاریهای حضرات سپاه با افتخار گفته بود که ۹۰ هزار مشمول عفو رهبری شدند عجب چقدر گرفتید که ۹۰ هزار شان عفو خوردند آقایون علمای اسلام شما نمیخواهید بعد از جمهوری اسلامی توی این کشور بمونید؟ میخواهید بساط روحانیت جمع بشه؟ اینکه شما امروز سکوت کردید در مقابل ظلم در مقابل سرکوب در مقابل قتل اعدامهای نابجا در مقابل فقیر کردن یک ملت در مقابل آواره کردن یک ملت ما آواره کردیم این ملت را ...تمام اون ایرادهایی که ما به نظام پهلوی میگرفتیم یک جاهایی دهها برابرش جمهوری اسلامی خودش مرتکب شده و من قبلاً هم گفتم اصلاً ما رو سفید کردهایم نظام پهلوی را...