وقتی نامی از ورزقان به گوش میرسد ناخودآگاه به یاد معدن طلای این شهرستان میافتیم معدنی که قرار بود فرصتی برای رشد و اشتغالزایی در این منطقه باشد، اما نهتنها اینگونه نشد، بلکه بیگانگانی از شرق آسیا مانع ورود ایرانیان به این معدن مزرعه شادی شدهاند.
به گزارشاقتصاد24؛ داستان از اینجا شروع میشود که سال هاست عدهای برای صنعت و تولید و در کل اقتصاد کشور نسخه پیچیدهاند نسخهای که فقط درد صاحبان این اتاق فکر را درمان و آنان را با سودهای هنگفت خوشحالتر از گذشته میکند.
امروز چینیها با فرصتهایی که از تمام لایههای اقتصاد ایران به دست آوردهاند خود را مالک ذخایر نفتی، معدنی و صنایع این کشور غنی میدانند. به درستی ایران با تمام ظرفیتهایی که دارد دربست در اختیار شرکتهای چینی قرار گرفته و در کنار این چینی ها، ایرانیانی هستند که به عنوان عناصر کشور فروش، سودهای زیادی را به جیب میزنند، اما در ظاهر خود را جزو مدافعان حریم اقتصادی و درآمدزایی ایران مینامند!
ممانعت چینیها از ورود کارگران ایرانی به معدن طلای خودمان!
حالا با قیمتهای مفت، سرمایههای ایران را به این چینیها میفروشند، اما نکته جالب اینجاست که بر اساس اطلاعات منتشرشده از سوی منابع کارگری، کارگران معدن مزرعه شادی با ممانعت کارفرمای چینی برای ورود به معدن روبهرو شدهاند؛ بیگانگانی که ثروت کشور را به غارت میبرند و نمیگذارند حداقل کارگران این بخش از کشور بر سر کار خودشان بمانند.
در همین رابطه یکی از فعالان کارگری با اشاره به اهمیت این موضوع گفت: خودمان را از سرکار معدن خودمان و از سرزمین مادری خودمان بیرون میکنند و آقایان مسئول هم هیچ واکنشی نشان نمیدهند.
به گفته این فعال کارگری که نمیخواست نامش فاش شود؛ نکته جالب اینجاست که الان یکسری بیگانه بر اساس توافق با یکسری بیگانهتر از خودشان که هر کدام پستهای مدیریتی گرفته و معدنی را به دست گرفتهاند میخواهند کارگر چینی هم وارد کنند، بر همین اساس کارگران ایرانی را از معادن بیرون کردهاند. اگر قرار است این سرمایهگذاران در این معادن باقی بمانند تکلیف این همه سرمایه از همین امروز مشخص است؛ غارت و در نهایت یک مشت خاک باقی مانده برای مردممان!
این فعال کارگری با اشاره به اینکه این معدن جزو یکی از بزرگترین معادن کشور است که دارای دو میلیون و ۱۷۵ هزار تن ذخیره معدنی در ۱۱.۵ هکتار است، گفت: چطور میتوان برای چنین نسخه پیچی اقتصادی نامی گذاشت آیا این به معنای واقعی یک سرمایه گذاری است یا غارت ثروت کشور؟! قطعا همه جای دنیا بخشهای مختلف از جمله معادن خود را واگذار و جلب سرمایه گذار میکنند، اما نه به این شکل! بلکه به صورت مشارکتی اقدام به جذب سرمایه گذار خارجی میکنند. همانطور که باید برای سرمایه گذار فرش قرمز پهن شود باید برای مردم آن سرزمین هم فرش پهن شود نه اینکه همین تکه جاجیمی که گسترده شده به راحتی جمع شود!
چین بازار خودروهای وارداتی ایران را هم تصاحب کرد
۹۰ درصد برندهای مجاز برای واردات خودرو، از مبدا چین به ایران میآیند. واردات خودرو طبق دستورالعمل وزارت صمت فعلا فقط از ۱۹ برند مختلف در سراسر دنیا امکانپذیر است.
در نگاه اول واردات خودرو از هشت شرکت چینی و ۱۱ برند غیرچینی انجام میشود، اما وقتی روی اسامی و برندهای مجاز حساس میشویم، داستان رگ و بوی دیگری پیدا میکند. از ۱۱ برند غیرچینی که در فهرست اعلامی وزارت صمت بهچشم میخورد، خط مونتاژ ۹ تا از آنها در شهرهایی مثل پکن و گوانگژو قرار گرفته و مدلهای مختلفی که در ماههای اخیر بهاسم خودرو وارداتی سر از سامانه یکپارچه درآوردهاند، رسما از مبدا چین به بازار خودرو اضافه شدهاند.
مرسدس بنز A۱۸۰L یکی از جذابترین مدلهای وارداتی به ایران در مرحله جدید بهحساب میآید. توسط شرکتی بهنام راساموتور در غالب سامانه یکپارچه جانبازان پا به ایران میگذارد، اما برخلاف چیزی که تصور میشود، از مبدا چین به دست متقاضیانش در ایران میرسد.
بنز A۱۸۰L فقط یکی از مرسدسهای چینی در ایران است و علاوهبر آن مرسدس بنز GLA ۲۰۰، مرسدس بنز GLB ۲۰۰ و مرسدس بنز C ۲۰۰L نیز توسط راساموتور از مسیر خط مونتاژ در چین سر از بازار خودرو ایران درآورده است. هوندا، تویوتا و نیسان جزو برندهای معروف شرق آسیا در بازار خودرو دستهبندی میشوند. هر کدام از این برندها علاوه بر خط تولیدی که در ژاپن و کره دارند، خط مونتاژی هم در چین افتتاح کردهاند. مثلا برند تویوتا تا همین امروز هشت خط مونتاژ مختلف در چین احداث کرده.
تویوتا لوین یکی از معروفترین مدلهای وارداتی به ایران تلقی میشود و اتفاقا جزو محبوبترین مدلهای وارداتی در پیشفروشهای اخیر معرفی شده است. همین مدل را شرکت چینی گک، روی خط مونتاژ برده و شرکت برساوش در ایران آن را با دو میلیارد و ۵۷۵ میلیون قیمت بهعنوان خودرو وارداتی راهی سامانه یکپارچه جانبازان میکند.
قیمت تویوتا لوین وارداتی نهایتا ۲۰ هزار دلار است و بههمین خاطر مجوز حضور در سامانه یکپارچه متقاضیان عادی را دریافت میکند. بهپول خودمان قیمت تویوتا لوین وارداتی نباید بیشتر از یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان باشد. همین تویوتا لوین وارداتی که توسط شرکت واردکننده کمی بیش از دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون بهفروش میرسد، در بازار آزاد خودرو به مرز سه میلیارد تومان ارتقا پیدا میکند.
نیسان پاترول برای ایرانیها اسم آشنایی است و حالا شاسیبلند دیگری از این برند در جمع خودروهای وارداتی بهچشم میخورد؛ نیسان ترا.نیسان ترا البته از هیچ بعدی با نیسان پاترول قابل مقایسه نیست، اما در ماههای گذشته بهعنوان شاسیبلند جدید نیسان معرفی شده و شرکتهایی مثل مانیان خودرو دنبال واردات آن به ایران رفتند. نیسان ترا یکی از مدلهایی که بهجای ژاپن، در خط مونتاژ چین ساخته شده و اساسا بهعنوان دورگه چینی – ژاپنی پا به بازار خودرو ایران میگذارد. همین وضعیت با شکل و شمایل دیگری برای محصولات هوندا، مزدا و کیا و حتی فولکسواگن بهچشم میخورد و مدلهای واردشده از این برندها را هم باید چینی بدانیم.
بیوایدی، جیلی، گک، دانگفنگ، هاوال وامجی معروفترین اسمهای چینی در فهرست ۱۹گانه برندهای مجاز برای واردات خودرو به ایران قرار میگیرند. این وسط احتمالا اسمهایی مثل ارس و مارس برای مردم عادی اسامی نامآشنایی نباشند.
ارس M۵ قبلا در جمع مدلهای وارداتی به ایران قرار گرفته و حالا ارس M۷ نیز بهعنوان یک خودرو برقی جدید در صف واردات به ایران ایستاده است. برند مارس در بازار خودرو ایران، الان با شاسیبلندی مثل C۳۰۰ روی زبانها افتاده است. مدلی که بهدست آرشامموتور به ایران میآید و اساسا یکی از زیربرندهای دانگفنگ است.