عضو هیئتعلمی پژوهشگاه میراث فرهنگی در ایران از وجود هفتهزار کتیبه به زبان فارسی در هند خبر داد که نسبت به آنها بیتوجهی میشود.
مرتضی رضوانفر با ارائه تصاویری از کتیبهها و بنانوشتههای بررسیشده به اهمیت زبان فارسی در جهان اشاره کرد و گفت: عثمانیها زبان فارسی را به اروپای شرقی بردهاند به گونهای که این منطقه مملو از کتیبههایی به زبان فارسی است. چون زبان فارسی زبان میانجی آن دوره بوده و سند این ادعا، نامهای است که در موزه واتیکان وجود دارد.
وی همچنین درباره اهمیت و جایگاه شعر و زبان فارسی با اشاره به تصاویر کتیبهها گفت: عثمانی و صفویه دو دشمن بودند، اما نکته جالب این است که هر دوی آنها از یک کتیبه و یک شعر به زبان فارسی برای سردر دربار خود استفاده کردهاندکه این امر نشاندهنده جایگاه والای زبان فارسی بهعنوان زبانی جهانی فارغ از سیاست و حکومت و جنگ است.
یک میلیون دلار پاداش برای کسی که بتواند خط کتیبههای هندی ۵۳۰۰ ساله را رمزگشایی کند
باستانشناسان و زبانشناسان بشتابید؛ هر فردی که بتواند از کتیبههای ۵۳۰۰ ساله در هند رمزگشایی کند، جایزه یک میلیون دلاری در انتظار اوست!
این یک پیشنهاد واقعی است، اما اگر علاقهمند هستید، کار دشواری پیش روی شماست، زیرا رمزگشایی از این خط ۵۳۰۰ ساله کاری پیچیده است.
دولت ایالت «تامیل نادو» در جنوب شرقی هند جایزهای به مبلغ ۹۶۰ هزار یورو به هر فردی میدهد که بتواند از این خط که متعلق به «تمدن دره سند» است، رمزگشایی کند.
بنا به گزارش سرویس جهانی بیبیسی، «امک استالین»، وزیر ارشد ایالت تامیل نادو، پس از انتشار نتایج یک پژوهش که نشان میداد شباهتهایی میان نوشتههای تمدن دره سند و کتیبههای یافتشده وجود دارد، این جایزه را اعلام کرد.
تمدن دره سند که با نام تمدن هاراپان نیز شناخته میشود، ۵۳۰۰ سال پیش از مناطقی برخاست که اکنون در شمال غرب هند و پاکستان واقع هستند. افرادی که در این دوره تمدنی زندگی میکردند، کشاورز و بازرگان بودند و یکی از نخستین اجتماعات شهری را پایهگذاری کردند.
دلایل افول این تمدن تاکنون ناشناخته مانده و پژوهشگران هنوز به سندی که نشان دهد دلیل این افول، جنگ یا بلایای طبیعی بوده، دست نیافتهاند.
این کتیبهها که از نشانهها و نمادها تشکیل شدهاند، حدود ۴۰۰۰ نوشته کوتاه هستند که بیشتر آنها روی اشیای کوچکی مانند مهر و سفال حک شدهاند.
برخی از پژوهشگران نمادها و نشانههای به کار گرفته شده در این کتیبهها را با خط براهمی، زبانهای هندوآریایی و سومری مرتبط میدانند.
رمزگشایی از این نوشتار به پژوهشگران امکان میدهد تا اطلاعات بیشتری درباره نظام حکمرانی و باورهای تمدن دره سند به دست آورند. با وجود تلاشهای فراوان زبانشناسان و باستانشناسان، خط تمدن دره سند همچنان در هالهای از ابهام باقی مانده است.