نشانه هایی وجود دارد که تائید می کند شکاف در حاکمیت خامنهای با آمدن دوباره ترامپ عمیقتر میشود. بازگشت او به کاخ سفید بار دیگر بحران و بنبست تصمیمگیری در رأس نظام ولایت فقیه را آشکار ساخت.
از یک سو، پافشاری واپسگرایان در باند ولایت خامنهای بر ایستادگی در برابر فشارهای بینالمللی و از سوی دیگر، ارسال پالسهایی برای تنشزدایی و آمادگی برای مذاکره از جانب پزشکیان و اصلاحاتیها، نمایانگر شکاف عمیق در ساختار حکمرانی است. این وضعیت ثابت میکند که نظام ولایت فقیه در شرایطی بحرانی قرار دارد که نه قادر به پذیرش واقعیتهای بینالمللی است و نه میتواند سیاستی منسجم و یکدست برای عبور از بحران های کمرشکن خود ارائه دهد.
در مصاحبه پزشکیان با شبکه ان بی سی، مجموعهای از مواضع متناقض به چشم میخورد. او از یک سو، هرگونه طرح برای ترور ترامپ را انکار و تعهد به صلح و ثبات منطقهای را اعلام کرد و از دیگر سو، اظهاراتی مبنی بر آمادگی برای مذاکره مستقیم با ایالات متحده بر زبان راند. این تناقضات غیرقابل کتمان، علاوه بر اینکه سردرگمی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی است، حاکی از اختلافات جدی میان جناحهای قدرت در برخورد با مسائل کلیدی است.
واکنش رسانهها، افراد و نهادهای رنگارنگ از باند ولایت به این مصاحبه، پرده از اختلافات عمیق و جنگ قدرت در رأس حکومت برانداخت. کیهان حکومتی، وابسته به بیت خامنهای، ارسال پالسهای مذاکره را محکوم کرد و حرف های خامنهای در مورد انتقامگیری خون قاسم سلیمانی را به رخ طرف پزشکیان کشید.
ارگان گماشتهٔ خامنهای خطاب به پزشکیان نوشته است: اتخاذ مواضع عجیب و تأمل برانگیز از سوی رئیسجمهور محترم علاوهبر القای دوگانگی در مواضع نظام و اختلاف میان رویکرد کلی نظام و سیاست دولت، نوعی دیگر از دوگانگی را میان دولت و وزارت امور خارجه نیز به نمایش میگذارد که دست مذاکرهکنندگان دولت را در هر مذاکره احتمالی نیز خالیتر کرده و فضا را برای سوءاستفاده دشمن به واسطه احساس شکاف میان ارکان کشور آماده میسازد.
این سردرگمی و رویارویی جناح های حکومتی با یکدیگر بر سر سیاستهای کلان و از جمله مذاکره با آمریکا گویای بنبستهای مکرر حکومت خامنهای است. جمهوری اسلامی امروز در موقعیتی قرار دارد که نه توان ادامه رویارویی مستقیم با غرب را دارد و نه میتواند از راهبردهای خود عقبنشینی کند. وعدههای تجدید سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ نیز ولی فقیه را با چالشی اساسی روبهرو کرده است.
بازگشت ترامپ و تاکتیک سوختهٔ خرید وقت با پزشکیان
حکومت خامنهای بهطور اجتنابناپذیری به سوی بنبستهای بیشتر حرکت میکند. همه شواهد نشان می دهد که در سطح بینالمللی، انزوای سیاسی و اقتصادی، مانعی بزرگ برای بقای آن شده است. این وضعیت با اظهارات تازه برخی مقامات دولت دوم ترامپ که در زیر به آن اشاره می شود، تشدید خواهد شد. طرح موضوع «مذاکره شرافتمندانه»! از جانب پزشکیان در عمل چیزی جز تاکتیک خرید وقت برای ماندن خامنهای در قدرت نیست. اما به نظر می رسد که فرصت برای جمهوری اسلامی به پایان رسیده است.
مقابله با رژیم تهران اولویتی اصلی در دولت ترامپ خواهد بود
الیز استفانیک، گزینه ترامپ برای نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در جلسه تایید صلاحیت خود در سنا گفت: بدون شک سقوط اسد ضربه بزرگی به رژیم ایران زد و این تحول برای مردم منطقه که حقوقشان به دست حکومت اسد نقض و قربانی کشتار و استفاده از سلاحهای شیمیایی شدهاند، فرصتی را ایجاد کرده است.
این مقام آمریکايی مقابله با رژیم ایران را یک اولویت اصلی در دولت ترامپ خواند و گفت: این موضوع در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ موفقیتآمیز بود، اما خارج شدن این موضوع از اولویت دولت بایدن در چهار سال گذشته، نتایجی فاجعهبار و تلفات جانی به بار آورد.
خانم استفانیک گفت: با گستاختر شدن رژیم ایران، حماس حمله هفتم اکتبر را انجام داد و حزبالله نیز دهها هزار راکت به سوی غیرنظامیان اسرائیلی شلیک کرد.
به گزارش ایران اینترنشنال، اسحاق هرتزوگ، رییسجمهوری اسرائیل نیز امروز در مجمع جهانی اقتصاد در داووس گفت: در آینده بسیار نزدیک، مسئله ایران یکی از موضوعهای اصلی در دستور کار ترامپ خواهد بود.
یکی از مشاوران نزدیک ترامپ نیز در گفتگویی با یک رسانه اسرائیلی اعلام کرد، ترامپ بعد از مستقر شدن در کاخ سفید از همه حامیان حماس حتی قطر انتقام خواهد گرفت.
مایک ونس به شبکه تلویزیونی ای 24 نیوز گفت: ترامپ بعد از تکمیل توافق مبادله اسرا در غزه همه آنهايی که از حماس حمایت میکنند را مجازات خواهد کرد.