روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در یک گزارش تحقیقاتی نوشت: حسن نصرالله، دبیرکل وقت حزب الله لبنان در تاریخ ۲۷ سپتامبر در پناهگاه این گروه شبهنظامی در عمق ۱۲ متری زیر زمین در حومه جنوبی بیروت، پایتخت لبنان مخفی شده بود و این در حالی بود که دستیاران وی به او توصیه کرده بودند که به مکان امنتری برود.
اما با این حال، بر اساس اطلاعاتی که اسرائیل جمعآوری کرده و بعداً با متحدان غربی خود به اشتراک گذاشته است، نصرالله این توصیه را نادیده گرفت. بر اساس این گزارش، استدلال نصرالله این بوده که اسرائیل علاقهای به یک جنگ همهجانبه ندارد. چیزی که نصرالله نمیدانست این بود که سازمانهای اطلاعاتی اسرائیل هر حرکت او را دنبال میکردند.
پس از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ در حالی که اسرائیل بر حماس در نوار غزه تمرکز داشت، مقامات نظامی و اطلاعاتی آن همچنان به تنظیم دقیق استراتژیها برای درگیری احتمالی با حزب الله ادامه میدادند.
اسرائیل چگونه شبکه منابع انسانی خود را در درون حزب الله ساخت؟
جنگ سال ۲۰۰۶ بین اسرائیل و حزب الله که به جنگ ۳۳ روزه مشهور است، اسرائیل را به اهدافش نرساند و به نوعی تحقیر شد. با این حال، عملیات اطلاعاتی در طول این جنگ، پایه و اساس رویکرد بعدی این کشور را تشکیل داد.
به گفته سه مقام سابق اسرائیلی، در یکی از این عملیات، دستگاههای ردیاب بر روی موشکهای فجر حزبالله نصب شد که اطلاعاتی را درباره مهمات پنهان شده در پایگاههای نظامی مخفی، انبارهای غیرنظامی و خانههای شخصی به اسرائیل ارائه میکرد.
همزمان با بازسازی حزب الله، موساد به عنوان سرویس اطلاعات خارجی اسرائیل، شبکهای از منابع انسانی را در داخل حزبالله گسترش داد. موساد به طور خاص افرادی را در لبنان استخدام کرد که در ساخت تاسیسات مخفی حزب الله پس از جنگ شرکت داشتند. این مخبران اطلاعاتی را در مورد این مخفیگاهها ارائه کردند و به نظارت بر آنها کمک کردند.
اسرائیلیها عموما اطلاعات حزب الله را با ایالات متحده و متحدان اروپایی به اشتراک میگذاشتند. در این میان یک پیشرفت مهم در سال ۲۰۱۲ رخ داد و موساد اطلاعات گستردهای را در مورد محل اختفای خاص رهبران حزب الله، مخفیگاههای آنها و آتشبارهای موشکی و راکتی این گروه به دست آورد.
این عملیات موفقیتآمیز باعث افزایش اعتماد به نفس در محافل اطلاعاتی اسرائیل شد که اگر نخستوزیر نتانیاهو تهدیدات حمله به تاسیسات هستهای رژیم ایران را دنبال کند، ارتش اسرائیل میتواند ظرفیت حزبالله برای مقابله به مثل را به میزان قابل توجهی تضعیف سازد.
اندکی پس از این عملیات، نتانیاهو از مقر موساد در تل آویو بازدید کرد. به گفته دو مقام دفاعی کنونی و سابق، در طول این بازدید، فرمانده یک یگان اطلاعاتی ظاهراً به نتانیاهو میگوید: اکنون میتوانید به رژیم ایران حمله کنید. اما با وجود تدارکات، اسرائیل ترجیح داد حملهای را انجام ندهد.
جمع آوری اطلاعاتی اسرائیل از حزب الله به آنجا ختم شد که روز جمعه ۲۷ سپتامبر گذشته جتهای اف-۱۵ اسرائیل با صدها کیلوگرم مواد منفجره، پناهگاه زیرزمینی نصرالله و همراهانش از جمله یک فرمانده ارشد سپاه قدس پاسداران را منهدم کردند.