روز گذشته رئیس بیمارستان شریعتی تهران درگذشت متخصص این بیمارستان را تسلیت گفت و در پیامی نوشت: «خبر اندوه بار درگذشت دکتر سمیرا آل سعیدی دانشیار روماتولوژی و عضو مرکز تحقیقات روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران موجب تأثر و تألم جامعه دانشگاهی گردید. دکتر آل سعیدی جزو نوابغ و افتخارات دانشگاه بود و از دست دادن ایشان غم بزرگی را بر پیکر دانشگاه و بیمارستان به جای گذاشت و یاد ایشان برای همیشه برقلب و ذهن ما نقش خواهد بست.»
بعد از خبر درگذشت دکتر سمیرا آل سعیدی، امروز ۷ اردیبهشت، مهدی عبدوس، پزشک، در شبکه اجتماعی ایکس پرده از خبری تلخ برداشت.
او در توئیتی نوشت: «خانم دکتر سمیرا آل سعیدی فوق تخصص روماتولوژی از میان ما رفت ایشان روز قبل پلن دارویی خودکشی خود را با رزیدنتها مطرح کرده، آنها موضوع را جدی نگرفته و سر به سر ایشان هم میگذارند، مرحوم به گواهی همکاران، خوش اخلاق، فعال و با وجدان کاری بوده از ایشان یک فرزند به یادگار مانده است.
شاید در لحظات آخر زندگی گفته من زنی هستم که دنیا را روی انگشتان خود میچرخانم، اما از پس دلتنگیهایم بر نمیآیم. پزشکان بیشتر از سایر اقشار جامعه در معرض تنش و استرسهای فراوان کاری هستند آنها سرمایه کشور هستند احترام را حفظ کنید تنهایشان نگذارید.»
سالها است که نظام بهداشت و سلامت با مسئله خودکشی پزشکان، پرستاران و رزیدنتها مواجه است، موضوعی که هر بار با انتشار خبر یک خودکشی دیگر به صدر اخبار برمیگردد.
تهدیدِ معترض به جای حلِ مشکل
گزارش دو هفته قبل: برخی از رسانهها از مرگِ خودخواسته یک جوانِ ۳۲ساله خبر دادند. نامش «ساسان» بود و تا چند ماه پیش به عنوانِ پرستارِ طرحیِ بیمارستانِ امام خمینیِ کرمانشاه، در بخشِ مسمومیت، یعنی همان بخشی که با «خودکشی» در ارتباط است، کار میکرد. او چند روز پیش، در همان بیمارستان و در یکی از تختهای همان بخش، جان سپرد. دوستان و همکارانش گفتهاند که «ساسان بعد از عدم تمدیدِ قراردادش و به دلیلِ فشارهای روحی به زندگی خود پایان داده است.»
محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار، ضمنِ تائیدِ خبر خودکشیِ این جوان ۳۲ساله میگوید: ایشان یک پرستارِ طرحی بود و در ایام کرونا و تا همین اواخر هم طرحش تمدید شده بود اما از چند ماه پیش، دیگر قراردادِ این پرستار تمدید نشد و بعد از آن مدتی بیکار ماند و بعد هم متاسفانه به زندگیِ خود پایان داد.
شریفی مقدم میافزاید: بدتر آنکه پرستاران در اعتراض به چنین وضعیتی معمولا بازخواست و تهدید میشوند. در مواردی بخش و بیمارستانِ پرستارانِ معترض را جابه جا کردهاند. در واقع به جای آنکه چارهای برای حل مشکلِ پرستاران ببینند با آنها برخورد میکنند و در برخی مواقع به بیمارستان راه نمیدهند و آنها را تهدید به اخراج میکنند.
دبیرکل خانه پرستار تاکید میکند: جامعه پرستاری دچار بحرانِ شدید شده و مسئولی هم به این وضعیت توجه نمیکند؛ در چنین شرایطی است که آمار مهاجرت به بالای ۳هزار نفر رسیده است، تعداد بیشماری ترک شغل میکنند و آنها هم که میمانند معترض هستند.
چرا این بانوی پزشک در لیست سیاه وزارتخانه بود؟
یک مقام سازمان نظام پزشکی در پی درگذشت دکتر پرستو بخشی متخصص بیماریهای قلب و عروق در بیمارستان نورآباد دلفان در مطلبی با عنوان “این حجم از افسردگی میان جوان پزشکان بیسابقه است! ” نوشت: خانم دکتر بخشی پس از دو ترومای بزرگ (از دست دادن پدر و مادر) و با یک سال تاخیر طرح خود را آغاز کردند. وزارت بهداشت کمکی به جابجایی محل طرح ایشان نکردند (ایشان در لیست سیاه وزارتخانه بودند).
بیمارستان رحیمی خرمآباد هم نهایت بیانصافی، توهین و تحقیر را در حق ایشان انجام دادند. حقوق ایشان و متخصص دیگر قلب طرحی را نصف پرداخت کردند! به دلیل اینکه مسوول آموزش بیمارستان رحیمی نامهای به ریاست بیمارستان نوشته بودند و در آخر این اتفاق ناگوار و فاجعه رخ میدهد.
به گزارش فانا، محمدرضا اسدی عضو هیات مدیره نظام پزشکی تهران بزرگ گفت: شاید تنها با پیگیری علل خودکشی مرحوم خانم دکتر پرستو بخشی بتوان جلوی دومینوی فاجعهبار خودکشی پزشکان و دستیاران که با بیتوجهی یا سوءمدیریت برخی مسوولان، نظام سلامت کشور را با تهدید جدی مواجه کرده، گرفت تا مانع خودکشی بعدی شد. قطعا عوامل انسانی دخیل در این امر قابل شناسایی و مجازات هستند
افزایش ۵برابری نرخ خودکشی در جامعه پزشکی
اعتماد آنلاین بهنقل از یک متخصص طب اورژانس بیمارستان درباره افزایش خودکشی کادر پزشکی در جمهوری اسلامی نوشت: طبق بررسیهای انجام شده، آمار خودکشی در جامعه پزشکی ۳.۱ تا ۵برابر افزایش پیدا کرده است. بهطوری که در جمعیت دستیاری (رزیدنتی) کشور، که معادل ۱۴هزار نفر است، سالانه بهطور متوسط ۱۳ خودکشی منجر به مرگ داریم..
این متخصص طب اورژانس بیمارستان بهارلو افزود: سالانه بهطور متوسط ۱۳خودکشی منجر به مرگ داریم. بر اساس یافتهها، آمار خودکشی در میان پزشکان مرد ۴۰درصد و در پزشکان زن ۱۳۰درصد، نسبت به جمعیت عمومی، افزایش یافته که عدد قابل توجه و نگرانکنندهای است.
وی علت افزایش خودکشی ها در جامعه پزشکی را، حجم بالای کار، مسئولیتهای فراوان، عدم دریافت حقوق مکفی و نداشتن امنیت شغلی، مجموعه عواملی است که یک رزیدنت را از ادامه فعالیت بازمیدارد و او را دلسرد میکند.
خودکشی رزیدنت ها امروزه بیشتر جنبه «بحران» پیدا کرده؛ بهطوری که در کل جمعیت دستیاری (رزیدنتی) کشور، که معادل ۱۴هزار نفر است، سالانه بهطور متوسط ۱۳خودکشی منجر به مرگ داریم و با بررسی وضعیت سلامت روان ۲۵۳رزیدنت روانپزشکی مشخص شد که فشار روانی وارده بر این جمعیت، جدیتر از چیزی است که تصور میشود.