سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، اعلام کرد که مقامات مسکو تفاوت میان یک معامله سودمند دوجانبه با ایالات متحده و تلهای دیگر که ممکن است این کشور را به وابستگی بکشاند، بهخوبی درک میکنند.
به گزارش روزنامه روسی کامرسانت، به گفته وی، امروزه زمانی که به مسکو پیشنهاد معاملات عادی داده میشود، این موضوع «مثبت» تلقی میگردد، ولی طرفروسیمیداند که چگونه وارد توافقی با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکانشود که آن را به دام بیندازد.
لاوروف در مصاحبه اختصاصی با این روزنامه گفت: «اکنون که به ما پیشنهاد معاملههای عادی (بهقول دونالد ترامپ، “deals”) داده میشود، ما آن را در معنای مثبت میپذیریم. ما بهخوبی میدانیم یک توافق دوجانبه سودمند چگونه باید باشد ـ که ما هرگز از آن رویگردان نبودهایم ـ و چه نوع توافقی میتواند روسیه را به تلهای دیگر بیندازد.»
وی یادآور شد که سیاست خارجی ترامپ بر دفاع از منافع ملی ایالات متحده استوار است، اما رئیسجمهور آمریکا آماده گفتوگو با دیگر کشورهاست زمانی که این منافع همسو باشند و این رویکرد واقع بینانه و شایسته گفتوگو است.
در عین حال، وزیر خارجه تأکید کرد که روسیه دیگر نمیتواند اجازه دهد هرگونه احیای روابط در حوزه اقتصاد و سایر بخشها بار دیگر این کشور را به وابستگی نسبت به قطعات یدکی مشروط یا شرایطی بکشاند که رفاه و وضعیت کلی کشور را تحتتأثیر قرار میدهند.
وی افزود که منظور، امنیت نظامی، فناوری و غذایی روسیه است. لاوروف گفت: «من کاملاً مطمئنم که این درس فراموش نخواهد شد. بیدلیل نبود که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در میانه عملیات ویژه نظامی اعلام کرد که ما از این وضعیت درس گرفتهایم و دیگر هرگز شرایط بهگونهای که پیش از فوریه ۲۰۲۲ بود، نخواهد شد.»
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه در این مصاحبه تاکید کرد که این کشور راههایی برای تضمین توان دفاعی خود در اختیار دارد. سرگئی لاوروف با اشاره به اینکه در اسناد دکترینال ایالات متحده و ناتو، همچنان از روسیه بهعنوان دشمن نام برده میشود، افزود: «ما میدانیم چگونه در صورتی که وضعیت راهبردی در جهان تغییر نکند، قابلیت دفاعی کشورمان را تضمین کنیم.»
وزیر خارجه ادامه داد که واشنگتن هیچگونه پیشنهادی برای گفتوگو درباره روابط راهبردی در قالب دوجانبه به مسکو ارائه نکرده است.
لاوروف گفت: «دولت دونالد ترامپهمانطور که پیشتر هم گفتم، اعلام کرده که علاقهمند است روابط راهبردی میان آمریکا، روسیه و چین مورد بحث قرار گیرد. اما تاکنون هیچ پیشنهاد دوجانبهای از سوی آمریکا به ما ارائه نشده است.»
این دیپلمات بلندپایه روسی افزود: «در صورتی که روسیه چنین پیشنهادی دریافت کند، مسکو دیدگاه خود را درباره مذاکراتی برابر و متوازن اعلام خواهد کرد. ولی تا رسیدن به چنین مرحلهای، فاصله زیادی باقی مانده است.»
لاوروف در ادامه به این نکته اشاره کرد که با روی کار آمدن دولت ترامپ در ایالات متحده، «افراد عاقلی» در کاخ سفید ظاهر شدهاند که با آنها مسائل مربوط به لزوم فعالیت متعارف سفارتخانهها مورد بحث قرار میگیرد.
وی گفت: «هماکنون افراد عاقلی در دولت [آمریکا] حضور دارند که پس از کنار رفتن یا کنار گذاشته شدن عوامل منصوب بایدن، بالاخره در آنجا ظاهر شدهاند. این افراد با ما مسائل بهظاهر ساده، اما حیاتی مربوط به ادامه فعالیت مأموریت دیپلماتیک در کشوری که روابط دیپلماتیک با آن قطع نشده، را حلوفصل میکنند.»
صبر ترامپ در قبال روسیه تمام شده است؟
این در حالیست که مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا که در مذاکرات با مقامهای روسیه درباره اوکراین شرکت داشته است، اعلام کرد که رئیس جمهور ایالات متحده در دام مذاکرات بی فرجام با مسکو نمیافتد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، روبیو هفته گذشته پس از نشست ناتو در بروکسل به خبرنگاران گفت: ما به زودی، در عرض چند هفته، نه چند ماه، متوجه خواهیم شد که آیا روسیه در مورد صلح جدی است یا خیر.
اظهارات روبیو در حالی است که منابعی در ناتو روز جمعه به خبرگزاری د. پ.آ گفتند که رئیسجمهور آمریکا در حالی که در تلاش برای مذاکره درباره آتشبس در اوکراین است، صبرش در قبال روسیه تمام شده است.
این رسانه به نقل از شرکت کنندگان در نشست ناتو افزود: روبیو گفته است که ترامپ احتمالاً تاکتیکهای به تعویق انداختن (مذاکرات توسط) رئیسجمهور روسیه را برای مدت طولانیتری نخواهد پذیرفت.
ترامپ هفتهها است که در تلاش برای برقراری آتشبس جنگ اوکراین است. بر خلاف کییف، مسکو پیشنهاد آتش بس ۳۰ روزه بدون قید و شرط را رد کرده است. هر دو طرف با توقف محدود حملات به زیرساختهای انرژی موافقت کردهاند، اما یکدیگر را به نقض توافق متهم میکنند.
چندین عضو اروپایی ناتو ابراز کردند که ترامپ صبر خود را از دست داده است. این در حالیست که بلومبرگ به تازگی گزارش داده است که پوتین انتظار کسب امتیازاتی از ترامپ در رابطه با جنگ در اوکراین دارد.