رئیس جمهور آمریکا دقایقی پیش درباره اعمال تعرفهها که روز گذشته اعلام کرده بود، پستی را منتشر کرد (تصویر زیر) که در آن آمده است:
عمل جراحی به پایان رسید! بیمار زنده و در حال بهبودی است. پیشبینی میشود که بیمار از همیشه قویتر، بزرگتر، بهتر و مقاومتر خواهد شد. دوباره آمریکا را به عظمت میرسانیم!!!
التهاب در وال استریت در پی جنگ تعرفهها
این در حالیست که سخنگوی کاخ سفید یک روز پس از اعلام تعرفه های آمریکا بر کالاهای وارداتی جهان به این کشور تلاش کرد تا نگرانی سرمایه گذاران را در مورد تاثیر اقدام دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اعمال تعرفه های حداقل ۱۰ درصدی در همه کشورها کاهش دهد.
بنابه گزارشها، بازارهای سهام در سراسر آسیا-اقیانوسیه و اروپا پس از اعلام این خبر روز پنجشنبه با رشد منفی مواجه شدند. اما کارولین لیویت سخنگوی دولت ترامپ روز پنجشنبه به وقت محلی گفت: به هر کسی که امروز صبح در وال استریت است، می گویم به رئیس جمهور ترامپ اعتماد کنید. این رئیسجمهوری است که فرمول اقتصادی اثبات شدهاش را از دوره اول ریاستجمهوری به همراه دارد.
سخنگوی کاخ سفید در پاسخ به این سوال که آیا احتمال عقبنشینی ترامپ از اجرای این تعرفهها قبل از اجرایی شدن انها در آخر هفته وجود دارد، گفت: رئیسجمهور دیروز به صراحت اعلام کرد که این یک مذاکره نیست. این یک وضعیت اضطراری ملی است. او همیشه مایل است گفتگو کند اما او دیروز دلیل این اقدام خود را اعلام کرد. رئیس جمهور در رویکرد خود قاطع است.
لیویت مردم را تشویق به خرید محصولات آمریکایی کرد و افزود که کاخ سفید به دنبال گزینه هایی برای کاهش سختی آمریکایی ها است که ترامپ هشدار داد ممکن است پس از اعمال تعرفه ها اتفاق بیفتد.
رئیس جمهوری آمریکا روز گذشته تعرفه جهانی ۱۰ درصدی «پایه» را بر تمامی کالاهای وارداتی به ایالات متحده، در روزی که «روز آزادی» (دوم آوریل ۲۰۲۵) نامیده میشود، اعلام کرد. ایالات متحده آمریکا برخی از کشورها را با تعرفههای بسیار شدید تا ۵۰ درصد، هدف قرار خواهد داد.
اعلان جنگ اقتصادی و پایان اسطورۀ اقتصاد بازار آزاد
تصمیم حمایتگرانه و مداخلهجویانۀ ترامپ مبنی بر افزایش یکجانبۀ تعرفههای گمرکی به اسطورۀ بازار آزاد آنهم از سوی مهمترین و بزرگترین اقتصاد سرمایهداری جهان خاتمه میدهد.
به گزارش رادیو فرانسه، رئیس جمهوری آمریکا، با امضاء حکم تازهای تعرفههای گمرکی کالاهای وارداتی به این کشور را به طرز بی سابقهای افزایش داد (فیلم زیر) و به این ترتیب اقتصاد جهانی را با وضعیت ناروشن روبرو ساخت. اروپا خواستار جستجوی راهحلی از طریق گفتگو شده است و همزمان آمادگی خود را برای اقدام متقابل در مقابل تصمیم دونالد ترامپ اعلام کرده است.
در نتیجۀ تصمیم دونالد ترامپ، بازارهای جهانی امروز با سقوط شاخصهای خود روبرو شدند، زیرا همگی آنها نگران از پیآمدهای تصمیم رئیس جمهوری آمریکا برای اقتصاد جهانی هستند. دونالد ترامپ از حکم خود به عنوان "بیانیه استقلال اقتصادی" آمریکا یاد کرده است. او مدعی است که ایالات متحد آمریکا از سوی ملتهای دور و نزدیک، متحدان و دشمنانش هدف تجاوز قرار گرفته و غارت و ویران شده است.
سیاست حمایت دولتی دونالد ترامپ از اقتصاد آمریکا از سالهای ۱٩۳٠ به این سو بی سابقه بوده است. با تصمیم ترامپ کالاهای چینی با ۳٤ درصد مالیات روبرو می شوند که به ٢٠ درصد تعرفههای گمرکی که پیشتر وضع شده بود، اضافه میگردد. مالیات کالاهای اروپایی ٢٠ درصد و کالاهای وارداتی از ژاپن، هند و ویتنام بین ٢٤ تا ٤٦ درصد تعیین شده است.
تدبیر رئیس جمهوری آمریکا که شامل کالاهای وارداتی از تمام کشورهای جهان میشود، واکنشهای جهانی نیز برانگیخته است. نخست وزیر استرالیا، آنتونی آلبانس، اعلام کرد که حقوق گمرکی تحمیل شده از سوی رئیس جمهوری آمریکا مناسبات دو کشور را تغییر خواهد داد. او تصمیم دونالد ترامپ را غیرموجه و غیردوستانه خواند.
نخست وزیر ایتالیا که از نزدیکان فکری دونالد ترامپ به شمار میرود افزایش تعرفههای گمرکی کالاهای اتحادیۀ اروپا را تصمیمی بد توصیف کرد که به گفته او به سود دو طرف نیست. اتحادیۀ اروپا آمادگی خود را برای اقدام متقابل اعلام ولی تصمیمگیری نهایی را به اواسط آوریل موکول کرده است.
رئیس کمیسیون اروپا در نخستین واکنش خود به تصمیم ترامپ گفت که در نتیجۀ این تدبیر میلیونها شهروند ناچار خواهند بود هزینههای بیشتری را صرف مواد غذایی کنند. افزون بر این، قیمت دارو و حملونقل نیز افزایش خواهد یافت. در این حال دولت بریتانیا امیدوار است که با امضاء توافقی با آمریکا از آثار منفی افزایش تعرفههای گمرکی توسط دونالد ترامپ بکاهد.
چین از ایالات متحد آمریکا خواسته است که فوراً افزایش یکجانبۀ تعرفههای گمرکی را متوقف کند و بکوشد از طریق گفتگویی منصفانه مشکلات را برطرف کند.
قرار است امانوئل ماکرون امروز پنجشنبه سوم آوریل با نمایندگان صنایعی که بیش از همه تحت تاثیر تصمیم دولت آمریکا قرار گرفتهاند در کاخ الیزه ملاقات کند. امانوئل ماکرون هفتۀ گذشته ابراز امیدواری کرده بود که رئیس جمهوری آمریکا در این تصمیم خود که به زیان اقتصاد جهانی و سیاست بینالمللی است تجدیدنظر کند. فرانسوا بایرو نخستوزیر فرانسه از تصمیم ترامپ به عنوان فاجعهای برای جهان اقتصاد و همچنین برای خود آمریکا و مردم این کشور و نیز به عنوان یک دشواری بزرگ برای اتحادیۀ اروپا یاد کرد.
تصمیم حمایتگرانه و مداخلهجویانۀ دونالد ترامپ مبنی بر افزایش یکجانبۀ تعرفههای گمرکی به اسطورۀ بازار آزاد آنهم از سوی مهمترین و بزرگترین اقتصاد سرمایهداری جهان خاتمه میدهد. یعنی: این تلقی که خود بازار به تنهایی و بر پایۀ سازوکارهای طبیعی و درونی خود قیمتهای را تعیین و متعادل میکند و در نتیجه هرگونه دخالت و دستکاری در این سازوکار حکم ضدیت با آزادی را دارد و بیشتر با رژیمهای خودکامه منطبق است. دونالد ترامپ ثابت کرد که "اقتصاد بازار آزاد" گزارهای بی اساس از بدو تاسیس باصطلاح سرمایهداری آزاد تاکنون است.