«چچیلیا سالا» خبرنگار ایتالیایی در ایران آزاد شد. او از ۱۹ دسامبر در زندان اوین بازداشت بود. دفتر نخستوزیری ایتالیا اعلام کرد: «هواپیمای حامل این خبرنگار لحظاتی پیش از تهران به مقصد ایتالیا پرواز کرد. به لطف تلاشهای فشرده از طریق کانالهای دیپلماتیک و اطلاعاتی، هموطن ما آزاد شد و اکنون در حال بازگشت به کشور است.»
در ساعات گذشته، با تلاشهای دیپلماتیک ایتالیا و همکاری ایالات متحده، روند آزادی او سرعت گرفت. روز گذشته، چچلیا با خانوادهاش تماس گرفت و اطلاع داد که شرایط بازداشتش بهبود یافته است: به او یک تخت داده شده و دو بسته ارسالی از سفارت نیز به دستش رسیده بود. سپس، در شب گذشته، او از زندان آزاد و از ایران اخراج شد.
نخستوزیر ایتالیا، جورجا ملونی، که از یک هفته پیش پیگیری این پرونده را بر عهده گرفته بود، این خبر را به والدین چچلیا اطلاع داد.
نخستوزیر ضمن قدردانی از تمامی افرادی که در این روند نقش داشتند، اعلام کرد: «از تمام کسانی که کمک کردند تا بازگشت چچلیا به خانه و دیدار دوباره او با خانواده و همکارانش ممکن شود، سپاسگزارم.»
وزیر امور خارجه ایتالیا، آنتونیو تاجانی، نیز از جمله اولین افرادی بود که آزادی این خبرنگار جوان ایتالیایی را تبریک گفت. او در شبکه اجتماعی X نوشت: «دیپلماسی و کار گروهی: چچلیا سالا در راه بازگشت به خانه است!»
دو روز پیش سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی درباره محمد عابدینی نجف آبادی که سه روز پیش از دستگیری خانم سالا در ایتالیا بازداشت شده بود، گفت: «تعدادی از اتباع ایرانی در برخی از کشورها به درخواست آمریکا مورد تعقیب و استرداد قرار میگیرند که ما این را یک نوع گروگانگیری میدانیم.»
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که برخی از رسانهها بازداشت چچیلیا سالا خبرنگار ایتالیایی در ایران را مرتبط با بازداشت محمد عابدینی نجف آبادی میدانند، گفت: «این دو موضوع هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند.»
این در حالیست که بازداشت شهروندان خارجی در ایران از جمله روزنامهنگاران و خبرنگاران که اغلب بهعنوان ابزاری برای فشارهای دیپلماتیک استفاده میشود، سابقه طولانی دارد؛ از رکسانا صابری، روزنامهنگارایرانی-آمریکایی که در سال ۲۰۰۹، ۱۰۰ روز بازداشت بود، تا جیسون رضاییان، خبرنگار واشنگتنپست که بیش از ۵۴۰ روز در حبس به سر برد.
دادگاه تجدیدنظر میلان جمعه ۱۴ دی، جلسه رسیدگی به درخواست حبس خانگی عابدینی نجفآبادی را برای ۲۶ دی تعیین کرده است. او باید قاضیها را متقاعد کند که اگر آزاد شود و در حبس خانگی باشد، مانند آرتم اوس، تاجر روس، فرار نخواهد کرد.
اوس که متهم به قاچاق تجهیزات نظامی به روسیه و در آستانه استرداد از ایتالیا به آمریکا بود، سال ۲۰۲۱ از حبس خانگی در این کشور به مسکو فرار کرد.
روزنامه ال جورناله، رسانه نزدیک به دولت ایتالیا، پیش از این گزارش داده بود ملونی در دیدار اخیر خود با دونالد ترامپ، موافقت او را برای «تعلیق» روند استرداد عابدینی نجفآبادی به دست آورده است.
پیش از آن و در ۱۵ دی، ایراناینترنشنال گزارش داده بود جمهوری اسلامی آزادی سالا را به آزادی عابدینی نجفآبادی منوط کرده است.