به گزارش ایلنا، محققان در حال مطالعه ترکهایی هستند که بر روی گند قابوس ایجاد شده است. سوال محققان این است که آیا فرونشست اتفاق افتاده در دشت گرگان به بلندترین برج آجری جهان در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز رسیده یا ترکهای موجود بر بنا به دلیل سیلاب شدید سال ۱۳۹۸ استان گلستان که اطراف این بنا را تبدیل به دریاچه کرد، ایجاد شده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس با اعلام اینکه گنبد قابوس یک پیر هزارساله و دچار عارضه است، درباره تاثیر فرونشست دشت گرگان بر گنبد قابوس و ترکهای ایجاد شده بر این بنای ثبت جهانی شده گفت: اینکه چقدر عارضههای ایجاد شده جدید و مخاطرهآمیز هستند، نیازمند پایان مطالعات جدی در حال انجام است.
عبدالمجید نورتقانی افزود: پایش یکساله سه محوری گنبد قابوس آغاز شده تا مشخص شود حجم تغییرات ایجاد شده بر بنا چه میزان است. چون براساس گزارش سازمان نقشه برداری و سنجش از راه دور ماهوارهای، دشت گرگان دارای فرونشست است و گنبد قابوس هم در این دشت قرار دارد و احتمالا فرونشست شامل این بنا هم میشود.
برج گنبد قابوس بنایی تاریخی هزارساله و برجایمانده از دوران «زیاریان» است که با ۵۲ متر ارتفاع بلندترین برج تمام آجری جهان محسوب میشود؛ این برج از سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی و از سال ۱۳۹۱ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گلستان آبان سال گذشته با اشاره به تأثیر منفی روزافزون آلودگیهای محیط بر این برج، اعلام کرد «شهرداران وقت گنبد کاووس» با صدور مجوزهای خلاف قانون برای ساختوساز در حاشیهٔ برج قابوس و عدم رعایت حریم آن، زمینهساز تخریب این برج شدهاند.
در سالهای اخیر اخبار زیادی مبنی بر تخریب گستردهٔ آثار تاریخی و فرهنگی در سراسر ایران بر اثر عدم رسیدگی یا آنچه که مسئولان «مرمت» نامیدهاند، منتشر شده است. تخریب تدریجی میراث جهانی تخت جمشید بر اثر عواملی چون رشد گلسنگ بر سطح بناهای آن و تخریب کوه مهر (کوه رحمت) در محوطه تخت جمشید به عنوان یکی از بخشهای اصلی این میراث جهانی، یکی از موارد متعدد خبرساز در این زمینه است.