روزنامه واشنگتنپست در مطلبی در باره مذاکرات روز شنبه در عمان نوشته: مقامات آمریکایی این روزها فقط درباره ایران حرف میزنند.
این روزنامه در گزارشی با اشاره به اینکه ظاهرا مقامات آمریکایی دائما درباره ایران گفتوگو و احتمالاتی را بررسی میکنند، نوشت: یک تیم آمریکایی متشکل از چندین نماینده از وزارتخانههای مختلف از جمله وزارت امور خارجه، وزارت خزانهداری و همچنین جامعه اطلاعاتی ایالات متحده، نشستهایی را جهت گفتوگو پیرامون پارامترهای نامشخص دولت این کشور و درخواستهایی در مقابل رژیم ایران که همچنان در انتظار تصمیم نهایی رئیسجمهور آمریکا هستند، برگزار کردهاند.
این در حالیست که روزنامه گاردین در گزارشی به نقل از منابع خود در آمریکا نوشت: اگرچه مقامات آمریکايی در هفتههای اخیر لحن خودرا تعدیل کردهاند، اما موانع بزرگی همچنان وجود دارد؛ از جمله موضع تندروها در واشنگتن، و همچنین مخالفت دولت راستگرای بنیامین نتانیاهو در اسرائیل، که سالها تلاش کرده روند مذاکرات میان آمریکا و ایران را تضعیف کند. مهمترین مانع، احتمال اصرار ترامپ بر انهدام کامل برنامه هستهای ایران است. مدلی موسوم به «مدل لیبی»، که به حذف برنامه تسلیحات هستهای آن کشور در سال ۲۰۰۳ منجر شد. اما این تصمیم، اهرم فشار معتبری را از معمر قذافی، دیکتاتور وقت لیبی سلب کرد و در نهایت زمینهساز سرنگونی و کشته شدن او در جریان خیزشهای بهار عربی در ۲۰۱۱ شد.
این روزنامه نوشت: برخی از تندروهای سیاست خارجی در واشنگتن، از جمله مشاور امنیت ملی ترامپ، مایکل والتز، و وزیر امور خارجه، مارکو روبیو، همچنان خواهان چنین رویکرد حداکثری هستند. رویکردی که بازتابدهنده خواست نتانیاهو است، مبنی بر اینکه ایران باید بهطور کامل زیرساختهای غنیسازی خود را از بین ببرد. در صورت پافشاری ترامپ بر این مسیر، مذاکرات احتمالا فروخواهد پاشید و گزینه حمله نظامی در دستور کار قرار میگیرد.
گری سامور، مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه کراون در دانشگاه برندایس و مقام پیشین کاخ سفید در دوره اوباما در این باره گفت: بسیار بعید است که حکومت ایران از برنامه غنیسازی خود صرفنظر کند. چنین امتناعی دولت ترامپ را در برابر این انتخاب قرار میدهد که یا یک برنامه محدود غنیسازی با نظارت دقیق را بپذیرد، و یا گزینه اقدام نظامی را بررسی کند.
در همین حال خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام حکومتی در ایران نوشت که تهران برنامه موشکی خود را مانعی بزرگتر از غنیسازی اورانیوم در مذاکرات روز شنبه با آمریکا میداند.
این مقام حکومتی در واکنش به سخنان اخیر وزیر خارجه آمریکا که تاکید کرد رژیم ایران باید اورانیوم غنیشده را وارد و نه تولید کند، گفت این موضعگیری رسانهای جدید است و کمکی به پیشرفت مذاکرات نخواهد کرد.
سخنگوی دولت جمهوری اسلامی هم در گفتوگو با شبکه خبری NHK ژاپن گفت: ما همچنان نسبت به نیات واقعی دولت آمریکا محتاط هستیم.
The Washington Post reports on ongoing U.S.-Iran negotiations, highlighting that American officials are focused on Iran. A team from various U.S. departments is discussing parameters and demands regarding Iran, awaiting the President's final decision. The Guardian notes significant obstacles remain, including hardliners in Washington and opposition from Israel's Netanyahu government. A key issue is Trump's potential insistence on completely dismantling Iran's nuclear program, reminiscent of Libya's 2003 model. Experts suggest Iran is unlikely to abandon its enrichment program, forcing the U.S. to choose between limited oversight or military action. Iran views its missile program as a bigger negotiation hurdle than uranium enrichment.