خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

یکشنبه، 3 فروردین ماه 1404 = 23-03 2025

نفت؛ شوک شبانه آمریکا به رژیم ملاها: ترامپ چین را غافلگیر کرد

یک منبع داخلی نوشت: تحریم‌های نفتی اعمال‌شده از سوی ایالات متحده در سال ۱۴۰۳، پیامدهای قابل‌توجهی بر اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۴ خواهد داشت. در ماه‌های پایانی سال گذشته، وزارت خزانه‌داری آمریکا با اعمال محدودیت‌های جدید، صنعت نفت ایران را هدف قرار داد که این تحریم‌ها وزیر نفت، ۱۸ شرکت فعال در حوزه نفت و ۱۳ کشتی مرتبط با صادرات نفتی کشور را شامل می‌شود. این اقدام می‌تواند بر درآمدهای نفتی ایران تأثیر منفی گذاشته و چالش‌های اقتصادی تازه‌ای را در سال پیش‌رو ایجاد کند.

تجارت نیوز نوشت: این تحریم‌ها می‌توانند به کاهش درآمدهای نفتی ایران منجر شوند که بخش قابل‌توجهی از بودجه کشور را تأمین می‌کند. کاهش صادرات نفت ممکن است به کاهش ارزش ریال، افزایش نرخ تورم و کاهش سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی بینجامد.​ به گواه اکثر تحلیلگران سیاسی، در صورت عدم توافق بین ایران و آمریکا، تحریم‌ها ممکن است تشدید شوند که به کاهش بیشتر صادرات نفت و تشدید مشکلات اقتصادی منجر خواهد شد.

نکته جدید، هدف قرار دادن شرکت پتروشیمی «شاندونگ شوگوانگ لوکینگ» بود. این شرکت یکی از پالایشگاه‌های کوچک و مستقل چینی که عموما به پالایشگاه‌های «قوری / teapot» معروف هستند، در استان شاندونگ چین است. این نوع پالایشگاه‌ها از اصلی‌ترین مصرف‌کنندگان نفت صادراتی ایران هستند، اما تاکنون هدف تحریم‌های آمریکا قرار نگرفته بودند، زیرا اساسا تراکنش چندانی با شرکت‌ها یا نهاد‌های مالی آمریکایی ندارند و مشمول محدودیت‌های قبلی نمی‌شدند. تا اینکه ترامپ یک فرمان اجرایی امضا کرد و وزارت خزانه‌داری و وزارت خارجه آمریکا را موظف کرد تا صادرات نفت ایران را به صفر برسانند.

پالایشگاه‌های مستقل موسوم به «تی‌پات» به دلیل نداشتن ارتباط با این شرکت‌های نفتی یا بانک‌های آمریکایی، گزینه‌ای ایده‌آلی برای دور زدن تحریم‌ها هستند. این پالایشگاه‌ها معاملات خود را از طریق بانک‌های کوچک چینی و با استفاده از یوان انجام می‌دهند، که ایران اکنون آن را به عنوان روش پرداخت می‌پذیرد.

در همین راستا، بنادر خصوصی در استان شاندونگ اخیرا بخش عمده‌ای از این تجارت را به عهده گرفته‌اند تا از تحریم‌های احتمالی آمریکا علیه سایر پایانه‌های نفتی پیشگیری کنند. همچنین، نفتکش‌ها برای پنهان کردن مبدأ نفت، از انتقال کشتی به کشتی در آب‌های آزاد جنوب شرق آسیا استفاده می‌کنند.

یکی از دلایلی که دولت ترامپ در این مقطع زمانی با اطمینان بیشتری به اجرای سختگیرانه‌تر تحریم‌های نفتی علیه ایران پرداخته، وضعیت فعلی بازار جهانی نفت است. عرضه فراوان و وجود بیش از پنج میلیون بشکه ظرفیت مازاد در روز در میان اعضای اوپک‌پلاس، که این کشور‌ها مایل به بازگرداندن تدریجی آن به بازار هستند، باعث شده است که نگرانی خاصی در مورد کاهش صادرات نفت ایران وجود نداشته باشد. این وضعیت از هرگونه واکنش افزایشی در بازار نفت جلوگیری کرده است.

علاوه بر این، چین در سال جاری با کاهش تقاضای سالانه برای محصولات نفتی مواجه بود که در صورت عدم دسترسی به نفت تخفیف‌خورده ایران، برخی از پالایشگاه‌های مستقل این کشور (تیپات‌ها) ممکن بود به تعطیلی کشیده شوند.

گزینه‌های نظامی آمریکا برای اعمال فشار بر صادرات نفت ایران

یکی از گزینه‌های مؤثرتر که دولت ترامپ ممکن است برای کاهش صادرات نفت ایران به کار بگیرد، استفاده از نیروی دریایی آمریکا برای توقیف کشتی‌هایی است که مظنون به حمل نفت خام ایران هستند.

این اقدام می‌تواند با استناد به توافقی تحت عنوان «ابتکار امنیت در زمینه اشاعه» که در سال ۲۰۰۳ به امضا رسید، توجیه شود.

بر اساس گزارش‌ها، دولت ترامپ به طور جدی در حال بررسی امکان بازرسی نفتکش‌ها در دریا است. این اقدام می‌تواند با استناد به توافقی تحت عنوان ابتکار امنیت در زمینه اشاعه (Proliferation Security Initiative) که در سال ۲۰۰۳ به امضا رسید، توجیه شود. این توافق، که با هدف جلوگیری از انتقال بین‌المللی مواد مرتبط با تسلیحات کشتار جمعی ایجاد شد، بیش از ۱۰۰ کشور امضاکننده دارد. با این حال، مشخص نیست که اکثر این کشور‌ها از اجرای چنین طرحی علیه صادرات نفت ایران حمایت می‌کنند یا خیر.

مقامات دولت ترامپ اشاره کرده‌اند که هدف اصلی این اقدام توقیف دائمی نفتکش‌ها نخواهد بود، بلکه ایجاد تأخیر در تحویل محموله‌های نفتی و در نتیجه ایجاد اثر بازدارنده بر تجارت نفت ایران است.

اما این راهکار با ریسک بالایی همراه است. در چند موردی که آمریکا در گذشته کشتی‌های حامل نفت ایران را توقیف کرده، ایران در واکنش، کشتی‌های متعلق به شرکت‌های غربی را مصادره کرده است. در حال حاضر، هنوز مشخص نیست که دولت ترامپ تا چه حد مایل به اجرای این اقدامات تهاجمی‌تر خواهد بود.


حقیقتگو | March 23, 2025 07:30 PM

برااساس ارزیابی خزانه داری امریکا خامنه ای وسپاه پاسداران درسال 2023 درامدی بالغ بر53میلیاردلارداشته اند که اگرجمعیت مردمی درایران را 90 میلیون محاسبه کنیم و هرخانوارایرانی را ازترکیبی والدین و4 فرزند محاسبه کنیم که جمعا" 6 نفرخواهند شد جمع خانوارهای ایرانی درایران 15میلیون خانوارمیشود براساس گزارش خزانه داری امریکا درسال 2023 خامنه ای وسپاه درامد نفتی وانهم به غیرازفروش نفت پنهان وقاجاق شان درامدی بالغ بر53میلیارددلار داشته اند که اگر53 میلیاردلار بر15میلیون خانوارایرانی درایران تقسیم کنید سهم به حق هرخانوارایرانی ازفروش نفت درسال 2023 بالغ بر3533 دلارمی بود وآیا ااین حجم کلان میلیاردها دلاری بادآورده نفتی برای آخوندها وسپاه وآقازاده ها حتی یک میلیاردلارش درجهت بهبود اوضاع معیشتی ورفاهی مردم وحتی نیروگاه برق سازی هزینه کرده اند خیروخیر


گزارش یا اعتراض به این نظر
Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
  به اشتراک بگذارید:









تبلیغات







به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.



بازگشت به برگ نخست