کاخ سفید در بیانیهای رسمی اعلام کرد که ارتباط مستقیم میان استیو ویتکاف، نماینده ویژه ریاستجمهوری آمریکا و عباس عراقچی، وزیر خارجه رژیم ایران گامی رو به جلو است.
در بیانیه صادره از سوی کاخ سفید در این خصوص آمده است: ویتکاف نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا به عراقچی اطمینان داد که دستوراتی از پرزیدنت ترامپ دریافت کرده است تا در صورت امکان اختلافات را از طریق دیپلماسی حل کند.
بیانیه مذکور اضافه کرد: این مسائل بسیار پیچیده هستند و ارتباط امروز ویتکاف فرستاده ویژه گامی رو به جلو برای دستیابی به یک نتیجه سودمند بود. طرفین توافق کردند که شنبه آینده دوباره با هم دیدار کنند.
در همین حال برخی رسانهها در ایران گزارش دادند که همزمان با مذاکرات مستقیم در عمان، خامنهای به شهر قم سفر کرده و به مسجد جمکران رفته است.
رهبر جمهوری اسلامی پیشتر مذاکره با آمریکا را غیر شرافتمندانه خوانده بود اما پس از تهدید از سوی ترامپ، به مذاکره مستقیم تن داد و جام زهر را سرکشید.
صداوسیمای جمهوری اسلامی از ساعاتی پیش با دستپاچگی تمام تلاش دارد که به هواداران وارفته نظام بقبولاند که این مذاکرات غیرمستقیم بوده است!
این منبع حکومتی این خبر را بارها پخش کرده که در ساعات اخیر ادعایی مبنی بر اینکه «مذاکرات ایران و عمان مستقیم شده» در برخی از رسانهها منتشر شده که این ادعا صحت ندارد. مقامهای ایرانی تاکید کردهاند که این مذاکرات، غیرمستقیم است.
صداوسیمای خامنهای همچنین برای محکم کاری گفته: ترامپ احتمالا در ساعتهای آینده اظهاراتی درباره محتوای گفتگوها بیان خواهد کرد که هدف از آن صرفا تاثیرگذاری بر فضای افکار عمومی و روند گفتگوها خواهد بود و ارزش دیگری ندارد. ممکن است اظهارات آتی ترامپ، حتی با تیم آمریکایی حاضر در گفتگوها هماهنگ نباشد!
یورونیوز در گزارشی با عنوان خامنهای چگونه راضی به مذاکره با آمریکا شد؟ نوشت: حسین موسویان، دیپلمات سابق و عضو تیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی در مذاکرات برجام که در حال حاضر به عنوان پژوهشگر در دانشگاه پرینستون آمریکا فعالیت میکند، گفت: چرخش آقای خامنهای نشاندهنده اصل دیرین او است یعنی حفظ نظام، اوجب واجبات است.
به گفته برخی منابع داخلی، خامنهای برای مدیریت مذاکرات با واشنگتن در هماهنگی با وزارت خارجه، شماری از مشاوران ارشد و معتمد خود از جمله کمال خرازی، در امور سیاست خارجی، علی لاریجانی، در حوزه راهبردی و محمد فروزنده، در امور نظامی را منصوب کرده است.
این در حالیست که علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بینالمللی بحران (لابی رابرت مالی)، گفت که جمهوری اسلامی با دونالد ترامپ فرصتی منحصربهفرد برای توافقی پایدار با ایالات متحده دارد؛ فرصتی برای پایان دادن به شکافی دیپلماتیک که نزدیک به پنج دهه به طول انجامیده است.
او نفوذ آقای ترامپ بر اسرائیل و حزب جمهوریخواه که معمولا با توافق با حکومت ایران مخالفاند را عاملی میداند که میتواند به هر توافق احتمالی وزنی دوچندان بدهد.
آقای واعظ گفت: اما زمان بسیار کم است و مخاطرات بسیار زیاد، و مسائل بسیار پیچیدهتر از آنند که بدون گفتوگوی مستقیم میان دو بازیگر اصلی، دیپلماسی شانس موفقیت داشته باشد.
اضطراب رهبر جمهوری اسلامی آشکار است
در آستانه مذاکره حکومت ایران و آمریکا، وبسایت رسمی خامنهای با انتشار تحلیلی نوشت که تهران در برابر فشارها و تهدیدهای دولت دونالد ترامپ عقبنشینی نکرده و در گفتوگوهای پیش رو در عمان «دست برتر» را دارد.
در این تحلیل تاکید شده است: «حتی در صورت دستیابی به توافق، مشکلات اقتصادی کشور حل نخواهد شد.»
از سوی دیگر، روزنامه کیهان به مدیریت نماینده رهبر جمهوری اسلامی، در سرمقاله خود مذاکرات عمان را «بینتیجه» خوانده اما جمهوری اسلامی را از هماکنون «برنده» این گفتوگوها معرفی کرده است.
میثم مهرانی، تحلیلگر مسائل سیاسی، در گفتوگو با ایراناینترنشنال با اشاره به این سرمقاله و تحلیل وبسایت خامنهای، هدف را «پوشش رسانهای اضطرار حکومت» توصیف کرد.
به گفته او، خامنهای زمانی پای میز مذاکره مینشیند که «بقای نظام را در خطر ببیند»، اما همزمان تلاش میکند با اعلام پیروزی، مذاکرهای از سر اجبار را در چشم حامیانش به عنوان «نشانه اقتدار» جلوه دهد.
آقای مهرانی تصریح کرد: «یادداشت کیهان و تحلیل وبسایت خامنهای، بازتاب اضطراب رهبر جمهوری اسلامی است که میداند مذاکره ممکن است حاصلی نداشته باشد اما برای کنترل فضای داخلی و حفظ انسجام هوادارانش، نیاز دارد از قبل روایت پیروزی بسازد.»
او همچنین به نارضایتی گسترده فعلی در میان حامیان حکومت اشاره کرد و گفت: «بدنه وفادار به جمهوری اسلامی، از سکوت در برابر حملات اسرائیل به ایران، حملات آمریکا علیه حوثیها و نابودی حزبالله بهشدت ناراضی است و چنین یادداشتها و تحلیلهایی فقط با هدف آرامسازی نارضایتی هواداران نظام منتشر میشوند.»
Euronews reports on how Ayatollah Khamenei agreed to negotiate with the U.S., emphasizing his priority of preserving the regime. Former diplomat Hossein Mousavian notes Khamenei's shift reflects his longstanding principle of prioritizing the system's survival. Khamenei has appointed trusted advisors for these negotiations. Ali Vaez from the International Crisis Group highlights a unique opportunity for a lasting agreement with Trump, despite the complexities involved. Khamenei's anxiety is evident, as he seeks to portray negotiations as a victory to maintain internal support amid widespread dissatisfaction among regime loyalists.
جناب استیو ویتکاف، بطورناگهانی وارد روسیه میشود وچندین ساعت باپوتین گفتگومی کند وبعد ازان راهی عمان برای ماکرات میشود که انهم درفقط درمدت دوساعت خرسندی عراقچی وخامنه ای راسبب میشود که بزنم بزنم نظامی ترامپ تبدیل به دیپلماسی میشود وحیرت وارترامپ ازبستن تمامی تاسیسات اتمی خامنه ای عقب نشینی کرده است وبه گفته استیو ویتکاف، باید با راست ازمائی دراموراتمی نباید بمب اتمی بسازد کاخ سفید در بیانیهای گفتگوهای امروز استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس جمهور ایالات متحده، با عباس عراقچی، وزیرامور خارجه ایران رابسیار مثبت و سازنده توصیف کرد براساس واقعیت بسیارتلخ خامنه ای امروزپس ماکرات جام خوشحالی راسرکشیده است که حکومت ضحاکش درحال نجات پیدا کردن است وبرای شکرودعا به چمکران رفته است جام زهرتوافق ترامپ رامردم متاسفانه سرخواهندد کشید فاجعه است