سایت رویداد۲۴ نوشت: ترور اسماعیل هنیه در تهران، آن هم کمتر از یک روز پس از تحلیف پزشکیان، شرایط بغرنجی را پیش روی حاکمیت قرار میدهد. جمهوری اسلامی سیگنالهای گفتگو و تمایل برای ارتباط با غرب را طی چند روز اخیر بارها تکرار کرده بود و حالا این اتفاق میتواند مانعی بر سر راه گفتگوهای خارجی شود. از سوی دیگر برخی احتمال میدهند که مواضع حماس نیز رادیکالتر شده و مسأله فلسطین پیچیدهتر از گذشته شود.
فریدون مجلسی، دیپلمات بازنشسته، معتقد است که این ترور کار پزشکیان را برای ورود مسالمتآمیز به سیاست خارجی سخت میکند؛ او در اینباره میگوید: «این اتفاق باعث کمال تأسف است. او یک رهبر سیاسی و مهمان دولت ایران بود. مسئولیت حفظ و حراست جان او به عهدهٔ میزبان است و الان کسانی که مسئولیت جان او را داشتند، احساس تلخی دارند. او مهمان خاصی بود و هدف شناختهشدهای برای اسراییل محسوب میشد. در اولین روز رسمیت ریاست جمهوری آقای پزشکیان، چنین اتفاقی میتواند اثرات خبری منفی برای دولت به همراه داشته باشد. به طور کلی این اتفاق ورود آسان پزشکیان به سیاست خارجی را سخت میکند.»
مجلسی معتقد است که همزمانی این ترور با مراسم تحلیف ریاست جمهوری در ایران، شرایط این ترور را نمونههای مشابه قبلی متفاوت میکند؛ او میگوید: «این اتفاق نشان سرسختی دولت اسراییل است، زیرا در همان روز فرمانده نظامی حزبالله را در لبنان میزنند و هنیه را هم در تهران میزنند. این اتفاق یک مسأله مهم امنیتی و یادآور چند حادثه مشابه در تهران است. از جمله ربودن اسناد و چند حادثه دیگر اما زمان این حادثه خیلی متفاوت است. زمانی که در غزه جنگ جریان دارد، حزبالله لبنان درگیر جنگ است و ایران هم درگیر تغییر رئیسجمهور است، این ترور معنای دیگری میدهد.»
مجلسی درباره تأثیر ترور هنیه بر روابط ایران و غرب معتقد است که فعلا چیزی در دست پزشکیان نیست و باید منتظر موضعگیری حاکمیت بود، او میگوید: «همه چیز بستگی به واکنش حکومت ایران دارد. جنگ در اختیار پزشکیان نیست، او یک رئیس قوه مجریه بدون ضمانت اجرایی است. ضمانت اجرایی قوه مجریه در دست قوای مسلح (سپاه پاسداران) است. غرب هم این را میداند و حاضر نیستند با کسی که توان صحبت در حوزه جنگ و نظامی ندارد، وارد صحبت شوند.
این دیپلمات سابق گفت: ترور هنیه کار را برای دولت پزشکیان سخت و مسیر مذاکره را با مانع مواجه کرد. با این اتفاقات حماس در شرایط فعلی، باقیمانده توان خود را برای نبرد پیچیدهتر با اسراییل به میدان میآورد.
شرایطی سختتر از زمان انعقاد برجام
یک دیپلمات پیشین دیگر معتقد است که شرایط فعلی از زمان انعقاد برجام هم برای مذاکره با آمریکا سختتر است، چون لابی اسرائیل در آمریکا پررنگتر شده است.
تختروانچی میگوید: مسائل مربوط به روابط ایران و آمریکا از زمان توافق برجام متفاوت است. وقتی عناصر و کشورهای دیگر نیز در این ارتباط دخالت میکنند، این مسائل پیچیدهتر میشود.
وی تاکید میکند: اینگونه نیست که به راحتی بتوان مذاکره کرد و مسائل را حل کرد. شرایط و مسائل مربوط به روابط ۲ کشور در حال حاضر ویژه است و ساده نیست.
تخت روانچی میگوید: لابی رژیم اسرائیل در آمریکا پررنگتر از قبل شده است.
قدری تحلیل کنید که چه برپائی کشتارحماسی ها دراسرائیل وجنگ غزه وچه حالا ترور رهبرحماس درتهران که نفع حداکثری روسیه وپوتین دراین ماجراوبهران دستگیرتان شود-درحقیقت ترقیب اقشارحماسی ها وحتی بدون انکه رهبران شان وحتی حکومت ضحاک ازان مطلع باشنداقدام کشتاروگروگان گیری دراسرائیل کردند بدون شک توسط روس هاصورت گرفت که بدرستی هم عواقب ان مطلع بودند که هزینه های کلان مالی وسیاسی برای امریکارقم بزنند ومدت هاچه امریکاواروپاواسرائیل بااین بهران مشغول نگه دارندوتمامی موضوعات جنگ روس ها وجنایات روس هادراکراین به موضوع جنگ اسرائیل وحماس وحزب الله وحوثی هامنحرف کنند وچه میشودکه اسرائیل وامریکا برای آتش بس وآزادی گروگان های اسرائیل باسران حماس مشغول مذاکرات هستندواسرائیل سرخودرهبرحماس رادرتهران ترورمی کند؟عوامل روسیه که مورداطمیان سپاه هستند رهبرحماس راترورکردند