جوزپ بورل، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا روز پنجشنبه هشدار داد که خاورمیانه در آستانه یک جنگ منطقهای قرار دارد و رهبران اروپایی باید از اسرائیل بخواهند که «پاسخی محدود» به حملات رژیم ایران بدهد.
در همین حال روزنامه کویتی "الجریده" به نقل از یک منبع اگاه نوشت در تماس اخیر پوتین با رئیسی، رئیس جمهور روسیه میانجیگیری میان اسرائیل و جمهوری اسلامی را مطرح کرد. هدف از این میانجیگری، جلوگیری از تشدید درگیری در منطقه اعلام شده است.
بنابراین گزارش، سه شرط اعلامی رئیسی برای پذیرش میانجیگری پوتین این موارد هستند:
۱- روسیه، اسرائیل را قانع کند به حمله اخیر سپاه پاسداران، واکنشی نظامی نداشته باشد.
۲- اجازه دادن به جمهوری اسلامی برای استقرار سامانه های دفاع هوایی در سوریه
۳- روسیه قطعات مهم جنگنده های سوخو ۳۵ را به تهران بدهد تا بتواند از این جنگنده ها به صورت موثر برای دفاع از آسمان خود استفاده کند
رئیسی به پوتین گفته که جمهوری اسلامی در حمله شنبه شب به اسرائیل، از همه آنچه که در اختیار داشت استفاده نکرد و اگر تهران با هرگونه تجاوز مستقیم اسرائیل روبه رو شود پاسخی دریافت خواهد کرد که هیچکس انتظارش را ندارد.
این در حالیست که واشنگتنپست به نقل از کارشناشان نوشته که جمهوری اسلامی تقریبا هر سلاحی را که میتوانست به خاک اسرائیل برسد، پرتاب کرده است.
منبع آگاه به روزنامه کویتی الجریده گفت: رئیسی همچنین به پوتین گفته ادامه جنگ اسرائیل در غزه و رفتارهای متهورانه آن در منطقه بدون بازخواست و با پوشش آمریکایی، به معنای حرکت منطقه به سمت تشدید تنش یا بروز یک جنگ قریب الوقوع است.
در همین حال بلومبرگ امروز گزارش داد که سپاه پاسداران کشتی جاسوسی خود را از ترس حمله احتمالی اسرائیل از دریای سرخ خارج کرده است. این کشتی که به طور دائم در دریای سرخ مستقر بوده به عنوان یک مرکز جاسوسی سپاه از جمله انتقال اطلاعات به حوثیها عمل میکرد.
تغییر موضع بایدن: آمریکا مداخله خواهد کرد
یورونیوز در گزارشی گفت: جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا نیز در مقالهای در روزنامه وال استریت ژورنال با اشاره به تنشها میان ایران و اسرائیل تاکید کرده در صورتی که این تنشها تشدید شود، احتمال دارد ایالات متحده در حمایت از اسرائیل مداخله کند.
این اظهارات رئیس جمهور آمریکا با صحبتهای پیشین او مبنی بر اینکه ایالات متحده تصمیمی برای مشارکت در حملهای علیه ایران ندارد کمی در تضاد است. او البته هرچند به اقدام تهاجمی علیه ایران اشارهای نکرده، اما لحن صحبتهایش نسبت به روزهای اخیر به شکل معناداری تندتر شده است.
بایدن در بخش دیگری از مقاله خود اضافه کرده در صورتی که ایران حملات خود را به طور قابل توجهی علیه اسرائیل تشدید کند ممکن است ایالات متحده به این درگیری کشیده شود.
بایدن البته اشارهای به این نکرده است که اگر اسرائیل به حملات ایران واکنش نشان دهد، در آن صورت موضع ایالات متحده چگونه خواهد بود. پیش از این رسانههای آمریکایی در گزارشهای خود خبر داده بودند که بایدن در گفتگو با نتانیاهو تاکید کرده که واشنگتن در هیچ گونه حملهای علیه ایران مشارکت نخواهد کرد.
او در بخش دیگری از مقاله خود با بیان این ادعا که ایران قصد دارد «تنها کشور یهودی جهان را از روی نقشه محو کند» اضافه کرد: «ایران پس از سالها حمایت از حزبالله، حماس و دیگر گروههای نیابتی، از جمله حمله ... حماس در ۷ اکتبر، اکنون حمله مستقیم خود را به اسرائیل آغاز کرده است.»
او همچنین با اشاره به اینکه اسرائیل قویترین شریک ایالات متحده در خاورمیانه است، افزود: «این غیرقابل تصور است که نیروهای دفاعی اسرائیل تضعیف شوند و ایران بتواند تخریب موردنظر خود را محقق کند و ایالات متحده نظارهگر باقی بماند.»