نشریه اکسیوس از گفتوگوهای غیر مستقیم مقامات آمریکایی و رژیم ایران در عمان خبر داده است. محور این مذاکرات چگونگی جلوگیری از تشدید درگیریها در منطقه عنوان شده است. بنابراین گزارش، محور اصلی این مذاکرات غیرمستقیم "شفافسازی" در باره عواقب اقدامات رژیم ایران و گروههای نیابتی آن در منطقه اعلام شده است.
این در حالیست که یک دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی در باره گفتگوهای آمریکا در باره عادی سازی روابط اسرائیل و عربستان گفته: آمریکا با توافق اسرائیل و عربستان منطقه را به آشوب میکشد چرا که این روند مورد تحمل جمهوری اسلامی نیست.
نصرت الله تاجیک که در گزارش خبرآنلاین از او به عنوان کارشناس مسائل خاورمیانه یاد شده گفته است: خلیج فارس محیط بسته ائی است که یا همه به امنیت و توسعه میرسند و یا هیچیک نمیرسد! راه کوتاهتر و کم هزینه تر همکاری در این دو مقوله است با یک استراتژی درون منطقه ائی است. اما تلاش عربستان برای انعقاد قرار داد امنیتی با امریکا نشان میدهد سعودیها تلاش دارند معادلات درون منطقه ائی را با عوامل خارج منطقه ائی چون آمریکا یا اسرائیل متوازن کنند! اگرچه در زمینه توافق امنیتی آمریکا و عربستان از ماه مارس گذشته مذاکراتی شروع شده ولی هنوز به امضا نرسیده و دو طرف دارند روی جزئیات مذاکره میکنند. و در همین هفتمین سفر بلینکن به منطقه نیز از موضوعات مورد بحث دو طرف بوده. اما هم مشکلات زیادی هنوز در پیش رو دارند و هم در صورت انعقاد، ایران آن را با خوشبینی تلقی نمیکند! و اجازه نخواهد داد به راحتی با زد و بندهای درون و بیرون منطقه ائی منزوی شود و یا سیاستها و اهدافش تحت تاثیر قرار بگیرد! البته آمریکا این قرارداد امنیتی را در گرو عادیسازی روابط عربستان و اسرائیل قرار داده و عربستان عادیسازی روابط با اسرائیل را در گرو قرارداد امنیتی و قبول تشکیل دولت فلسطینی که به راحتی نمیتواند از آن عبور کند، از سوی امریکا میداند.
او در ادامه شروط عربستان در مقابل آمریکا را اینطور توصیف میکند: عربستان برای عادیسازی روابطش با اسرائیل سه خواسته دارد: قرارداد امنیتی و تقویت دفاع هوایی اش، کمک به احداث تاسیسات فنآوری هستهای و شناسایی و اجرای روند تاسیس دو دولت در فلسطین. اما اینکه عربستان خواهان حفاظت آمریکا است نشان میدهد که عربستان به مخاطرات موضوع واقف است؛ یعنی میداند که اگر عربستان بخواهد روابطش را با اسرائیل عادیسازی کند و به هر دلیلی این کار را بکند، چه از جهت استفاده از امکانات اقتصادی و فنآوری اسرائیل و چه استفاده از اسرائیل بهعنوان عامل متوازنکننده علیه ایران، این روند مورد تحمل ایران نخواهد بود. عربستان و ایران بعد از سالها تلاش دارند وارد دوران تنشزا نشوند و لذا معتقدم آمریکا نباید اقدامی بکند و توازن ژئوپلیتیکی منطقه با عوامل خارجی مخصوصاً نقش آمریکا که ایران نسبت به آن بیاعتماد است، بهم بخورد و برعکس، باید تلاش شود کشورهای منطقه با هم سازگاری بیشتری داشته باشند تا اینکه آمریکا با فشار بر آنها برای اینکه روابطشان را با اسرائیل عادیسازی کنند تلاش میکند این تفاهمات صورت بگیرد. با این حال این تفاهمات آخر کار نیست و اول کار است و تبعاتی نیز دارد و منطقه را بیشتر به آشوب نزدیک میکند و اگر آمریکا خواهان ثبات و امنیت در منطقه است، اینگونه اقدامات عامل از بین بردن ثبات و امنیت است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه راهکارهایی هم دارد و میگوید: اما چه باید کرد؟! اینگونه مسائل باید در گفتوگو، تماس و ارتباطات درون منطقه ائی شکل بگیرد و حل و فصل شود. متاسفانه به دلیل اینکه ارتباطات سازنده نه بین کشورهای منطقه و نه بین ایران و آمریکا چه در زمینه مطالعاتی و چه اجرائی وجود ندارد، هر کشوری براساس منافعش سلسله قراردادهای تسلیحاتی، نظامی، اقتصادی و… با آمریکا منعقد میکند؛ اما واقع امر این است که به آرامش پایدار و قطعی کمکی نمیکند و به همین علت است که منطقه روی خوش نمیبیند و توسعه نمییابد و هرازگاهی یک مسئله موجب جنگ و خونریزی میشود. هفت اکتبر باید درس خوبی برای آمریکا باشد که تلاش نکند مسائل را بهصورت یکجانبه، آنچه را که فکر میکند اهداف خودش است، پیش ببرد، بلکه باید تلاش کند یک حرکت جمعی درونمنطقهای شکل بگیرد و این حرکت علیه هیچ کشوری نباشد.
نصرتالله تاجیک در پایان گفت: غیبت ایران از روند مصالحه سیاسی با ذینفعان داخلی و خارجی خلیج فارس از ایران یک لولو میسازد. آمریکا کشوری پیچیده است و با سوءاستفاده از توانمندیهایش مزاحم کشورها میشود و با توجه به مناسبات غیرعادلانه روابط بینالملل، ایران حتی اگر این مناسبات را برنمیتابد و یا در صدد بههم زدن هنجارهای موجود است، این از راه یارگیری و سازوکار موجود بهتر میسر است تا سر شاخ شدن با آمریکا ! به اضافه اینکه ما اقتصاد آسیبپذیری داریم و این وضعیت بین ایران و آمریکا باعث سوءاستفاده رقبای منطقهای ایران شده و تبعات امنیت ملی و کاهش بیشتر انسجام ملی را بهدنبال دارد و به نوبه خود اجرای برنامههای داخلی و خارجی دولتها را غیرممکن میسازد! مجموعه توانمندیها و آسیبپذیریهای ایران حکم میکند در سیاست خارجی رویکرد توازن رابطه با غرب و شرق را دنبال کند و برای تامین منافع و مصالح ملی فاصلهاش را از دو طرف به یک میزان تنظیم کند و در گرداب بازی قدرتها هم نیفتد! انشاالله.
طرف واسه خودش کلاس گذاشته اصلا در مذاکرات منطقه ای ایران یک تهدید محسوب می شود نه یک فرصت