آمریکا، روسیه را به استفاده از تسلیحات شیمیایی به عنوان یک روش جنگی در تجاوز نظامی علیه اوکراین متهم کرده است. ایالات متحده میگوید روسیه از کلروپیکرین برای خروج نیروهای اوکراینی از مواضع مستحکم آنها استفاده کرده است. کلروپیکرین یک ماده روغنی است که به طور گسترده در طول جنگ جهانی اول مورد استفاده قرار گرفته بود.
از سوی دیگر منابع روسی در واکنش به این خبر گفتند: اتهام زنی کشورهای غربی علیه روسیه مبنی بر استفاده از سلاح های شیمیایی در اوکراین در حالی مطرح می شود که هنوز شواهد قابل استنادی برای اثبات این موجود وجود ندارد. ضمن آنکه سلاح های شیمیایی کاربرد محدودی در میدان نبرد دارند، به ویژه در برابر ارتش هایی مانند اوکراین که مجهز به تجهیزات حفاظتی هستند.
در صورت واقعیت داشتن چنین اتهامی، این مسئله نقض قوانین بینالمللی در منع استفاده از تسلیحات شیمیایی محسوب میشود.
مقامهای وزارت خارجه آمریکا میگویند که روسیه از عامل خفگی کلروپیکرین برای به دست آوردن «پیشرفتهایی در میدان نبرد» علیه اوکراین استفاده کرده است.
به گفته این مقامها، استفاده از این تسلیحات شیمایی «به یک مورد محدود» نمیشود و با کنوانسیون بینالمللی منع جنگافزارهای شیمیایی در تضاد بوده که به امضای روسیه نیز رسیده است.
این در حالیست که اوکراین نیز میگوید که نیروهایش در ماههای اخیر با حملات شیمیایی فزایندهای مواجه شدهاند.
خبرگزاری رویترز در اوایل سال جاری گزارش داد که نیروهای روسیه از نارنجکهای مملو از گازهای اشک آور سیاس و سیان استفاده کردهاند.
این گزارش میافزاید که حداقل ۵۰۰ سرباز اوکراینی به دلیل قرار گرفتن در معرض گازهای سمی تحت مداوا قرار گرفتهاند و یک نفر نیز پس از خفگی بر اثر گاز اشکآور جان خود را از دست داده است.
در مارس سال ۲۰۲۲ و تنها چند هفته پس از آغاز تهاجم مسکو، بایدن گفته بود در صورت استفاده از تسلیحات شیمیایی از سوی روسیه، آن کشور «بهای سنگین» را پرداخت خواهد کرد. اما گزارشهای متعددی وجود دارد که نشان میدهد مسکو این هشدار را نادیده گرفته است.