خامنهای پس از آنکه دولت آمریکا بازگشت سیاست فشار حداکثری را اعلام کرد و رئیسجمهور این کشور تهدید کرد که رژیم میان دو گزینه «مذاکره» و «بمباران» یکی را باید برگزیند؛ در سخنرانی ۱۹بهمن۱۴۰۳ خود گفت: «مذاکره با آمریکا... با یک چنین دولتی نباید مذاکره کرد، مذاکره کردن عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست». دو ماه بعد، اکنون خبر از مذاکره در عمان است.
همزمان با نزدیک شدن به تاریخ مذاکرات بین رِژیم ایران و آمریکا که قرار است روز شنبه در عمان برگزار شود، گمانه زنیها در باره نحوه برگزاری این مذاکرات رو به افزایش است.
محسن جلیلوند، تحلیلگر ارشد مسائل بین الملل و استاد روابط بین الملل در تهران در این باره گفته: مستقیم و غیرمستقیم بودن مذاکره چندان مهم نیست، چون سه چیز در جریان مذاکرات مهم است: مدت زمان مذاکره، موضوع مذاکره، نتیجه یا آن چه از مذاکره حاصل میشود. این مسائل از دید من حتی از شخص مذاکره کننده مهمتر است.
وی افزود: با توجه به جمیع شرایط من نمیتوانم هم اکنون با خوش بینی به مذاکرات نگاه کنم. در دو حالت، مذاکرات تحت تاثیر قرار میگیرد: اول این که اتفاقاتی خارج از کشور رخ دهد، مثلا اسرائیلیها دست به حرکتی بزنند که مجموع مذاکرات را تحت تاثیر قرار دهد. دوم این که افراد در جامعه یا کف خیابان یا حتی در سطح قدرت، تحولاتی را تجربه کنند که مذاکرات به شکل کامل ملغی شود. در هر صورت ترامپ باید تا آخر تیرماه تکلیف را مشخص کند.
وی در خصوص نقش اروپا در مذاکرات و حساسیتها پیرامون فعال سازی مکانیسم ماشه گفت: اگر دستورالعمل اجرایی ترامپ را که سال گذشته صادر شد نگاه کنیم، در یکی از بندهای آن، به وزیر خارجه آمریکا دستور داده شده که با همکاری اروپا مکانیسم ماشه را فعال کند؛ بنابراین اروپاییها مستقل تصمیم نمیگیرند و تصمیم آنها تابعی است از تصمیم آمریکا. من معتقدم اروپاییها تابع آمریکا و منتظر تصمیم این کشور هستند. بر این اساس باید ببینند آمریکا چه نتیجهای از مذاکرات میگیرد.
روزنامه دنیای اقتصاد در این باره نوشت: نباید تردید داشت که در صورت عدم نیل به توافق، غرب حتماً اقدام به فعال کردن مکانیزم ماشه خواهد کرد.
سایت فرارو هم نوشت: در مرداد ماه فرایند بازگشت مکانیسم ماشه توسط اروپاییها آغاز میشود و تا آن زمان باید یک توافق با آمریکا صورت گرفته شده باشد تا این بلا سرمان نیاید.
As negotiations between Iran and the U.S. approach, set for Saturday in Oman, speculation about their format is rising. Analyst Mohsen Jalilvand emphasizes that the negotiation's duration, topics, and outcomes are more crucial than the negotiation style. He expresses skepticism about the talks, citing potential external events, like Israeli actions, or internal societal changes that could derail them. He notes that Europe’s role is contingent on U.S. decisions, particularly regarding the "snapback" mechanism. If no agreement is reached, the West is likely to activate this mechanism, with European actions expected by August.