دونالد ترامپ و کامالاهریس به عنوان دو نامزد پیشرو انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در خاورمیانه با آزمونی دشوار روبرو هستند؛ جغرافیایی که به واسطه جنگ در غزه بیش از ده ماه است که درگیر تنشهایی جدی است و معادلات حاکم بر آن در حال تغییر است.
به گزارش اقتصادنیوز، به باور ناظران در چنین شرایطی شاهد رقابت دو چهره در آمریکا هستیم، از یک طرف هریس که چهار سال در قامت معاون جو بایدن در کاخ سفید فعالیت داشت که البته در عرصه سیاست خارجی تجربه ای محدود دارد بالاخص آن که در این حوزه فرصت اندکی برای مشارکت نیز داشت.
از منظر این گروه، هریس به احتمال زیاد مواضع دولت بایدن را حفظ کرده و تلاش دارد تا با توسل به اهرم های دیپلماتیک گره های کور را باز کند. این گروه می گویند، اگر او در ماه نوامبر پیروز کارزار شود، علاوه بر انبوهی از چالش ها، وارث بی ثباتی بی سابقه در خاورمیانه نیز خواهد بود.
از سوی دیگر تهدیدها از جانب روسیه، چین و همچنین تنش ها در مرز جنوبی، ماموریت او را دشوارتر خواهد کرد. با این همه به ادعای موسسه خاورمیانه هریس در قامت یک انترناسیونالیست سرسخت ممکن است با متحدان آمریکایی برای محدود کردن نفوذ دشمنان این کشور بازیگرانی چون، روسیه، چین و ایران همکاری داشته باشد.
در برابر پلتفرم رسمی، حزب جمهوری خواه در سال 2024 در ارتباط با خاورمیانه صرفا بر دو اصل تاکید دارد؛ حمایت از اسرائیل و بازگردان صلح به خاورمیانه؛ دو گزاره ای که پیشتر نیز برآن تاکید شده بود. از همین رو بسیاری از ناظران می گویند دولت دوم ترامپ طبیعتا سیاست های قبلی از سال 2017 تا 2021 را دنبال خواهد کرد.
سیاست هایی همچون اعمال فشار حداکثری علیه ایران با تمرکز بر تحریم های اقتصادی، بی میلی به اهرم های دیپلماتیک بالاخص در ارتباط با برنامه هسته ای ایران، تمرکز بر انرژی و اقتصاد و عدم اولویت مقوله های حقوق بشری و دموکراسی، بازگشت به عصر تعامل با بازیگرانی چون مصر تحت رهبری عبدالفتاح السیسی، احیای روابط با عربستان، زمینه سازی برای تحقق اصل عادی سازی روابط میان اسرائیل و عربستان؛ گزاره ای که آن را می توان ادامه توافق ابراهیم قلمداد کرد که سال 2020 روابط گروهی از کشورهای عربی چون امارات، بحرین و مراکش با اسرائیل عادی کرد.
در باب ایران نیز به نظر می رسد موضع هریس و ترامپ متفاوت باشد. سال 2015، هریس از توافق برجام برای توقف پیشرفت در برنامه هسته ای ایران حمایت کرد، او سال 2018 تصمیم دونالد ترامپ جهت خروج از توافق با تهران را تصمیمی نادرست خواند که می تواند (به ادعای او) امنیت ملی را به خطر بیاندازد. در سال 2019، هریس در طول مبارزات انتخاباتیاش برای ریاستجمهوری، مدعی شد که برای توافق با تهران برنامه ریزی خواهد کرد.
در مقابل ترامپ خواهان اعمال فشار حداکثری علیه ایران هست. ترامپ یکی از منتقدان سرسخت توافق باراک اوباما در سال 2015 (برجام) هست.او توافق هسته ای را یکی از بدترین و یک طرفه ترین معاملاتی می داند که ایالات متحده تاکنون بدان تن داده است.
پلتفرم حزب جمهوریخواه سال 2024 و کمپین ترامپ اهداف خاصی را در مورد ایران مشخص کرده اند؛ اهدافی چون، ممانعت از دستیابی ایران به فناوری هسته ای و مقابله با توان و قدرت و نفوذ منطقه ای ایران با توسل به تحریم ها و ارائه کمک های نظامی و امنیتی به متحدان منطقه ای آمریکا.
ترامپ در مصاحبه اش با ایلان ماسک در 12 اوت 2024 ادعا کرد که ایران در دوران دولتش به لحاظ اقتصادی تحت فشار بود و همین مقوله به ادعای رئیس جمهوری پیشین قدرت منطقه ای ایران را تحت تاثیر قرار داد.