خلاصه انگلیسی این خبر را می توانید در زیر ببینید

آدينه، 27 شهریور ماه 1405 = 18-09 2026

ایران؛ خطای هوش مصنوعی تا آستانهٔ بروز جنگ میان آمریکا و چین پیش رفت

به گزارش سی‌ان‌ان، هوش مصنوعی پس از تولید یک گزارش اطلاعاتی درباره یک کشتی چینی، ایالات متحده را تا آستانه رویارویی نظامی با چین پیش برد.

این شبکه به نقل از منابعی گزارش داد که ارتش آمریکا تا مرز آغاز عملیات رهگیری این کشتی چینی پیش رفته بود. این وضعیت در پی یک گزارش اطلاعاتی نادرست رخ داد؛ گزارشی که ماه‌ها پیش‌تر — در بحبوحه تنش‌های آمریکا و اسرائیل با رژیم ایران — با کمک هوش مصنوعی تهیه شده و مدعی بود که این کشتی حامل قطعاتی برای برنامه تسلیحات هسته‌ای است.

سی‌ان‌ان خاطرنشان کرد که ارتش آمریکا حتی اقداماتی را برای اجرای طرح رهگیری آغاز کرده بود؛ به‌طوری‌که نیروها برای ورود به کشتی آماده می‌شدند و هواپیماهای نظامی نیز به پرواز درآمده بودند.

این خطا چگونه رخ داد؟

منابع خبری گزارش دادند که این گزارش، اندکی پیش از اجرای عملیات برنامه‌ریزی‌شده، مورد بازبینی قرار گرفت. در آن هنگام مشخص شد که چت‌باتِ مبتنی بر هوش مصنوعی — که یکی از تحلیلگران «فرماندهی عملیات ویژه ایالات متحده» به آن استناد کرده بود — نوع محموله کشتی را به اشتباه تشخیص داده است.

یکی از منابع، این گزارش را عاملی توصیف کرد که «می‌توانست موجب شعله‌ور شدن جنگ شود» و خاطرنشان کرد که هرگونه عملیات ایالات متحده علیه یک کشتی چینی، به درگیری نظامی میان دو کشور می‌انجامید.

به گزارش سی‌ان‌ان، این تحلیلگر نظامی از برنامه هوش مصنوعی برای تحلیل اطلاعات مربوط به محموله کشتی استفاده کرده بود؛ اطلاعاتی که از سوی «فرماندهی عملیات ویژه ایالات متحده در اقیانوس آرام» (مستقر در هاوایی) دریافت شده بود.

این شبکه اعلام کرد که چت‌بات مذکور، اطلاعات حاصل از منابع باز را با اطلاعات طبقه‌بندی‌شده تلفیق کرده و در نتیجه، به برداشتی نادرست درباره ماهیت محموله کشتی رسیده است.

سپس، تحلیلگر بار دیگر از هوش مصنوعی استفاده کرد تا یافته‌ها را در قالب یک گزارش اطلاعاتی —از همان نوعی که مورد اعتماد مقامات نظامی است— تدوین و ارائه کند.

هوش مصنوعی در اتاق تصمیم‌گیری

به گزارش سی‌ان‌ان، ارتش ایالات متحده برای اتخاذ تصمیمات سریع میدانی — از جمله شناسایی اهداف برای حمله یا جابه‌جایی تجهیزات و نیروهای نظامی — به هوش مصنوعی متکی است.

مقامات آمریکایی با اشاره به رقابت و مسابقه فناوری با چین، تأکید می‌کنند که کشورشان نمی‌تواند در زمینه به‌کارگیری هوش مصنوعی عقب بماند؛ چرا که باید برای رویارویی احتمالی با پکن یا هر رقیب دیگری آماده باشد.

اوایل سال جاری، پیت هگست، وزیر دفاع ایالات متحده، «استراتژی شتاب‌دهی به هوش مصنوعی» را با هدف تسریع روند به‌کارگیری این فناوری در ارتش صادر کرد.

به گزارش این شبکه، مقامات نظامی و اطلاعاتی آمریکا در تلاش‌اند تا هوش مصنوعی را در تمامی جنبه‌های عملیات نظامی ادغام کنند؛ از تحلیل حجم عظیمی از داده‌های اطلاعاتی و انتخاب اهداف برای حملات گرفته تا وظایف معمول‌تری همچون مدیریت بودجه، لجستیک و عملیات زنجیره تأمین.

نبود استانداردهای واحد

با این حال، این شبکه به نقل از مقامات آمریکایی خاطرنشان می‌کند که تلاش‌ها برای به‌کارگیری هوش مصنوعی در نهادهای ایالات متحده فاقد تمرکز و هماهنگی است؛ به‌طوری که سازمان‌های مختلف از ابزارهای گوناگون و تحت دستورالعمل‌ها و استانداردهای امنیتی متفاوت استفاده می‌کنند و هیچ معیار واحدی برای راستی‌آزمایی اطلاعات تولیدشده توسط این ابزارها وجود ندارد.

در هفته‌های اخیر، سیاست‌گذاران در واشنگتن بحث‌های فشرده‌ای را پیرامون هوش مصنوعی آغاز کرده‌اند؛ این امر در پی هشدارهای جدی مهندسان سیلیکون‌ولی و مدیران ارشد شرکت‌های فناوری صورت می‌گیرد که نسبت به احتمال رهایی هوش مصنوعی از قید و بندهای انسانی و پیامدهای آن ــ که می‌تواند به پایان تمدن منجر شود ــ هشدار داده‌اند.

سی‌ان‌ان به نقل از منبعی مطلع از سیاست‌های نظامی کنونی گزارش می‌دهد که استفاده از هوش مصنوعی برای شناسایی اهداف به‌طور چشمگیری رو به افزایش است؛ آن هم در شرایطی که فقدان دستورالعمل‌های شفاف برای تضمین نظارت انسانی جهت جلوگیری از تلفات غیرنظامی یا حوادث ناشی از آتش خودی (شلیک به نیروهای خودی) احساس می‌شود.

منبع دیگری می‌افزاید که پدیده «توهم» هوش مصنوعی که در حادثه مذکور مشاهده شد، موردی استثنایی نیست و خاطرنشان می‌کند که از زمان به‌کارگیری این ابزارها در نهادهای دولتی، موارد مشابهی در جامعه اطلاعاتی ثبت شده است.

Translate by Google: English | Français | Deutsch | Español
  به اشتراک بگذارید:









تبلیغات







به ایران پرس نیوز بپیوندید

آدرس پست الکترونيک [email protected]

ایران‌پرس‌نیوز به هیچ گروه سیاسی وابسته نیست و از هیچ کجا حمایت مالی دریافت نمی‌کند.



بازگشت به برگ نخست